В категории: Брой 7-8/2004, Градина

Подбрани решения за градината

Електронно плашило за подземни гризачи

Публикуваните в НС 1-2/2004 електронни устройства за борба с гризачи, мишки и техните по-големи побратими, предизвикаха голям интерес, за който съдим по обаждания и писма до редакцията със запитване дали има подобни устройства за борба с друг вид гризачи – къртици и слепи кучета, които тормозят немалко градинари, като унищожават най-ценните им цветя и други културни насаждения. Иначе това са симпатични на външен вид животинки, с кадифена черна козина, осъдени от природата да живеят в тъмните си подземни лабиринти. Поради това зрението им е силно закърняло, което се компенсира със силно развита чувствителност към звукове и вибрации на почвата. Видимият на повърхността резултат от тяхната дейност са къртичините, оформени от изхвърлена при прокопаване на тунелите пръст. Сляпото куче е по-голям вредител, защото се храни с коренчета и луковици, докато къртиците се хранят предимно с насекоми и техните ларви. Във всеки случай пораженията за градината не са малки, а ако се отглеждат картофи, например, вероятността коренищата да бъдат обрани и картофите потайно пренесени в някой отдалечен подземен склад на животинката е голяма.

За борба и с този вид вредители има ефикасно и същевременно хуманно решение – електронно устройство, което излъчва вибриращ звук, плашещ и прогонващ подземните гризачи в кръг с диаметър 30–35 m или от площ 700–800 m2. Същевременно уредът е напълно безвреден за хората, домашните животни и насекомите в почвата. Той наподобява заострен в предния край цилиндър. Забива се в почвата на дълбочина около 3/4 от дължината му. Захранва се от четири батерии R20, с които работи в продължение на 4–6 месеца.

Желателно е уредът да се постави в почвата след дълбоко прекопаване (оран) и около 2 седмици преди засаждане на културите. Ефектът от неговото действие се проявява след около 2–3 седмици и зависи от броя на гризачите и вида на почвата.

Контейнер за компостиране на растителни отпадъци

Ако приемем поговорката, че козата е кравата на сиромаха, тогава, несъменно, компостът е скромният заместител на оборския тор, особено когато няма откъде да го набавим. Макар и да не притежава в пълна степен неговите хранителни свойства, той все пак обогатява почвата с хранителни вещества, при това получени даром от растителни отпадъци. Компостирането представлява биохимичен процес, при който биомасата от отпадъците (домакински, селскостопански или промишлени) се разгражда в резултат от биохимичната дейност на различни щамове микроорганизми, естествено заложени в нея. В резултат се получава компост, който представлява сравнително еднородна маса без неразложени материали и тъмен цвят, която има мирис на свежа пръст. Той представлява богата храна за почвата, защото съдържа голямо количество органични вещества, богат набор от ензими, биогенни химични елементи, микроелементи, които подпомагат образуването на хумус в почвата. Съдържа всички видове хранителни вещества, необходими на растенията, и, за разлика от химичните торове, не причинява вредни последици.

Подходящи за компостиране са следните продукти: хлебни отпадъци и зърнени храни, зърна и утайка от кафе, плодове, семена и ядки, тестени изделия, остатъци от чай, филтърни торбички, зеленчуци, трева – свежа и суха, сухи стъбла от растения, плевели (без семена), шума (окапали през есента листа), дървесна пепел и стърготини и др. Желани добавки към материалите за компостиране са още оборският тор или торова течност, торът от зайци, кокошки и др., но не и екскременти от кучета и котки. В компоста не бива да се добавят млечни продукти, животински мазнини, месо, екскременти, масла, цели клони и др.

Компостирането е продължителен процес, който протича при отделяне на топлина и загряване до около 60–70 ОС. Съществуват различни начини за производство на компост на открити купчини, в специално изградени от тухли, бетон или дървени талпи съоръжения. Темата е обширна и тук не целим да я обхванем, а да покажем едно модерно и елегантно решение – готов пластмасов контейнер, специално произведен за компостиране на растителни отпадъци. Заема малко място, не загрозява градината, не отделя неприятни миризми и т.н. С две думи – модерно и ефикасно екологично решение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2004, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото