В категории: Брой 1-2/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Електроинструментите на СПАРКИ ЕЛТОС

„Изберете българското“ – този лозунг, иначе вече поизтъркан и поради това не особено оригинален, спонтанно изплува в съзнанието ни, след като дни преди коледните празници в редакцията се изсипаха куп лъскави кутии. Коледният чувал на СПАРКИ ЕЛТОС съдържаше по един образец от най-популярните и продавани машини, а всички заедно даваха прекрасна представа за продуктовата палитра, технологичното ниво и производствената мощ на българския производител.

Изкушението да проучим тяхното съдържание бе толкова голямо, че без колебания им заделихме и така осмислихме голяма част от неработните дни, които управниците на държавата щедро ни отпуснаха в последните дни на отминаващата година. Поради естеството на професията през ръцете ни са минали какви ли не машини и инструменти, та подобно на преситени котараци, мислехме, че трудно нещо би могло да ни впечатли особено. Но колекцията от машини, която виждате на снимката, не можеше да не събуди несъзнателно потисканото от десетилетия до пълно изличаване у всички ни усещане на гордост, че сме българи, че в опосканата ни, добре изгризана и обрулена държава все пак има островчета, където българи съумяват да работят според световните стандарти и нагледно доказват, че надеждата за повторение на нашето Възраждане не е напълно загубена. Ние и досега неведнъж бяхме изпитвали и опознавали в работни условия различни машини на СПАРКИ ЕЛТОС, което ни е обичайна практика при подготовката на публикации в списанието. Това обаче бяха все единични образци на нови, а някои и уникални машини като професионалната полираща машина (НС 10/2002) и машината за шлифоване на бетони (НС 9/2002). Сега за пръв път можахме да обмислим и добием по-всеобхватна представа за основната палитра машини, които СПАРКИ ЕЛТОС произвежда и успешно продава не само на нашия, но и на редица чужди пазари. При това в условията на усилена конкуренция от страна на машините на утвърдени световни производители с близо столетни традиции, от една страна, и от друга, при небивалия наплив от всевъзможна техника с един-единствен адрес на производителя – Китай.

Нашата история помни как на времето големият българин и държавник Стефан Стамболов задължил държавните чиновници да носят дрехи, ушити от сливенски или габровски платове. Днес, в условията на съвременната глобализация, подобна протекция на местното производство вече не е възможна, пък и в случая едва ли е необходима. Конкуренцията по естествен начин остава на пазара само най-добрите, и очевидно, СПАРКИ ЕЛТОС са в групата на отличниците. Затова призивът „Изберете българското” за инструментите на ловешкия производител звучи съвсем на място.

Ето и по-подробните ни впечатления от предоставената ни за тестване колекция машини.

 

Бормашини

Логично е да започнем с електрическите бормашини, като вниманието ни веднага привлече новата акумулаторна отвертка-бормашина B12E. Това е един вече станал незаменим и масово използван инструмент, който задължително присъства в листата на всеки реномиран производител на ръчни електрически инструменти. Тестваната от нас машина е една от общо четирите машини, които оформят новото семейство акумулаторни инструменти.

Отвертката притежава всички възможности, характерни за този вид и клас инструменти: плавно регулиране на оборотите от 0 до максималните 300 или 1000 в зависимост от избора на предавката; шестстепенен ограничител на големината на въртящия момент (включително изключване в режим на пробиване), реверсиране на посоката на въртене, бързозатягаш патронник без ключ. В режим на бормашина тя е пригодена за пробиване на отвори в стомана до 6,5 mm, в дърво до 25 mm и в тухли – до 10 mm.

Отвертката е сравнително лека – 1,7 kg, и е много добре балансирана, така че е удобна за държане и минимално уморява ръката. Отвертката се доставя в комплект с две никел-кадмиеви батерии (капацитет по 1,5 Ah и напрежение 12 V) и зарядно устройство, пригодено за бързо зареждане – 1-1,5 часа. Това на практика означава, че може да се работи без прекъсване, защото времето за зареждане е значително по-кратко, отколкото времето, през което може да се работи почти без прекъсване.

В добавка към достойнствата на акумулаторната бормашина е и елегантното, здраво и удобно за носене и съхраняване на машината пластмасово куфарче.

Заслужава да се отбележи, че в набора е включена и акумулаторна ударно-пробивна машина (BUR 15 E) с напрежение 14,4 V – отлично средство за монтажни работи, когато се налага поставяне на много дюбели.

Семейството електрически ударно-пробивни бормашини с мрежово захранване е представено с два модела: по-малкия BUR2 160ME (в същата група са още BU2 160, BU2 160M и BUR2 160ME) и BUR 2 350CET (в групата – BU2 350 и BUR 350E).

Първата (BUR2 160ME) е сравнително малка бормашина (650 W) с тегло 2,1 kg. Има двускоростна предавателна кутия с механично превключване и плавно регулиране на оборотите в диапазона от 0 до 1200 и от 0 до 3200 minˉ¹. Лостчето за промяна на посоката на въртене се намира непосредствено пред пусковия бутон на удобно за превключване място. В пусковия бутон е вграден регулатор за ограничаване дълбочината на натискане на бутона и оттук на максималните обороти.

Машината има два режима на работа: пробиване само с въртене и пробиване с ударно действие. Пригодена е за пробиване на отвори в стомана с максимален диаметър 13 mm, в дърво – Ø30, в бетон до 16 mm (препоръчителният диаметър за бетон е до 12 mm). Машината има патронник със зъбен венец и ключ, пригоден за закрепване на свредла с диаметър 1,5 – 13 mm.

Втората машина,BUR2 350CET, е значително по-мощна – електрическата й мощност е 1010 W, а теглото й е малко по-голямо – 2,7 kg. Тя има два режима на работа: пробиване само чрез въртене на свредлото и пробиване на бетон, тухли и други сходни строителни материали чрез едновременно въртене и нанасяне на удари върху свредлото.

Машината има плавно безстепенно електронно регулиране на оборотите в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон, а от горната страна на тялото се намира регулаторът за избор на максималните обороти, обозначени с буквите от А за минималните и G за максималните. Отделно машината има двустъпален механичен редуктор и в зависимост от избраната предавка честотата на въртене може да се регулира съответно в диапазона 250 – 800 minˉ¹и 625 – 2000 minˉ¹. Лостчето за промяна на посоката на въртене е удобно разположено пред пусковия бутон.

Новост при тази машина е възможността за електронно регулиране на големината на предавания върху патронника въртящ момент. Максималната му стойност за първа предавка е 10,7 Nm, а при втора – 4,4 Nm. Регулаторът на големината на въртящия момент също е изнесен на удобно място върху горната страна на машината и има три положения за три граници на въртящия момент, а при четвъртото положение регулаторът е изключен.

Машината е пригодена за пробиване на отвори с максимален диаметър, както следва:

◊ в стомана – 16 mm

◊ в дърво – 45 mm

◊ в бетон – 35 mm

Тези данни достатъчно ясно показват възможностите на машината и обясняват необходимостта от електронно регулиране на големината на въртящия момент. Това позволява не само по-прецизна работа, но се намалява и вероятността от нараняване при внезапно заклинване на свредлото, например при достигане на армировъчна пръчка. Освен това трите машини от тази група имат и механичен предпазен съединител, който автоматично изключва при достигане на определена гранична стойност на въртящия момент.

Патронникът е със зъбен венец, пригоден за закрепване на свредла с диаметър на опашката от 3 до 16 mm. Основната ръкохватка има демпферираща вложка от еластична пластмаса, която силно ограничава предаването на вибрациите към ръката на работещия.

Машината има и два светлинни индикатора. Зелената лампичка светва при натискане на пусковия бутон и сигнализира, че е подадено захранващо напрежение, като същевременно показва избраната посока на въртене. При въртене надясно тя свети непрекъснато, а при въртене наляво – светлината е пулсираща.

Червената индикаторна лампичка свети с непрекъсната светлина при достигане на предварително избрания максимален въртящ момент, а светлината ґ става мигаща, щом захранващото напрежение бъде автоматично изключено за повече от 0,2 s, поради надхвърляне на зададената стойност на въртящия момент. И в двата случая пусковият бутон трябва да се отпусне напълно, електрическата верига да се прекъсне и след това наново бутонът се натиска и пробиването продължава.

Поради широките си възможности за регулиране на честотата на въртене и големината на въртящия момент бормашината BUR2 350CET е много подходяща и за завиване и развиване на винтове, болтове и гайки с големи диаметри, за които е необходимо прилагането на голям въртящ момент.

 

Ръчен циркулярен трион TK 70

Електрическата мощност на този циркулярен трион е 1400 W и съответно на нея впечатляваща е и голямата дълбочина на рязане – до 70 mm. Диаметърът на циркулярния диск е 200 mm. Зъбите му са с твърдосплавни пластини, което означава, че дискът има голяма дълготрайност, включително и при рязане на твърди плочи от дървесни частици, подходящ е и за рязане на ламинирани с гетинакс плочи. Честотата на въртене е също висока за този клас машини – 5800 minˉ¹, което на практика означава не само по-висока скорост на рязане, но и по-чист, минимално нащърбен ръб на среза.

Машината е комплектувана с метален водач за точно паралелно водене по канта на рязаната плоча или широка дъска и адаптер за свързване с шлауха на промишлена прахосмукачка. Има две ръкохватки, като върху основната се намира пусковият бутон и предпазителят срещу неволно включване.

Прави впечатление масивната, здрава и устойчива конструкция на механизма за регулиране на дълбочината на рязане и наклона на циркулярния диск. Той е изработен от отливка, а не от щампована ламарина, каквато е обичайната практика при повечето производители, и гарантира по-висока стабилност. Дълбочината на рязане се регулира чрез вертикално преместване на двигателя с диска спрямо основата на машината, а не чрез вертикално завъртане на блока спрямо хоризонталната ос. Несъмнено удобство представлява оригиналният показалец за точно насочване и водене на машината по предварително очертаната линия на рязане, който позволява добра видимост по време на работа.

Теглото на циркулярния трион е 6,2 kg.

 

Прободни триони

Тук ще представим два прободни триона, които се различават по техническите си характеристики най-вече поради липсата на механизъм за пенделообразно (махово) движение на триончето при по-малкия модел TH 60E. Съответно на това тази машина очевидно е предназначена предимно за любителски цели, докато втората машина – FSPE 81, определено има характеристиките на професионална машина.

Прободният трион TH 60E е компактна машина с мощност 500 W и тегло 1,7 kg. За разлика от повечето машини от този клас на други производители, TH 60E има електронно регулиране на честотата на движение на триончето в границите 500 – 3200 minˉ¹, което значително разширява диапазона на прилагане и на видове рязани материали. С него например вече лесно може да се режат метални листове или чувствителни към нагряване пластмаси. Машината може да се накланя странично до максимален ъгъл 45° (през стъпка от 15°) за рязане под ъгъл.

Триончето се закрепва чрез фиксиране с винт. Това решение има своите предимства, защото не „привързва” машината към триончета с точно определена форма на опашката и на един-единствен производител.

С триона TH 60E може да се режат предмети от дърво с дебелина до 60 mm, листове стомана до 3 mm, цветни метали с дебелина до 10 mm, а така също и керамични плочки с дебелина до 10 mm.

Като хора максималисти естествено бе моделът FSPE 81 повече „да ни легне на сърцата”. Мощността му е малко по-висока от предишния модел (550 W) и също има електронно регулиране на честотата на движение на триончето.

Съответно и дебелината на рязане е увеличена:

◊ дърво – до 80 mm

◊ стомана – до 5 mm

◊ цветни метали – до 20 mm

◊ дуралуминий – до 15 mm

◊ керамика – до 10 mm.

Съществената разлика между двете машини е, че при модел FSPE 81 триончето извършва сложно движение, съставено от възвратно-постъпателно движение и движение напред-назад. Това е т.нар. пенделообразно или махово движение, благодарение на което рязането се извършва по-равномерно и значително по-бързо. Големината на хода на ножчето в хоризонтална посока се регулира в три степени, като може да бъде и изключено. При твърди материали (метали, керамика) то се изключва, а при мека дървесина се избира максималната му стойност.

При тази машина и системата за закрепване на триончето е различна. Тук това става по-бързо чрез просто напъхване на опашката му в специален процеп, където се фиксира от специална пружина. Също така лесно и бързо става и неговото изваждане. Трионът може да се наклонява странично за рязане под ъгъл.

 

Ръчна фреза X 72CE

Това е ръчна електрическа фреза с всички „екстри”, които на практика могат да се пожелаят. Има сравнително мощен двигател и електронно регулируема честота на въртене в диапазона от 10 000 до 29 000 minˉ¹. Значително предимство е възможността и да работи и с двете най-разпространени към момента големини на фрезерите – с диаметър на опашката Ø6 и Ø8. Вертикалното преместване на фрезера е до 52 mm. Дълбочината на фрезоване се наглася лесно и точно с помощта на разграфен нониус, а освен това фрезата има устройство за предварително нагласяване на три избрани дълбочини на фрезоване. Тя има метален водач за паралелно водене при фрезоване успоредно на канта. Стойката на фрезата е изработена от здрава и стабилна отливка. Нейната основа и водачът имат специална облицовка от пластмаса, която предпазва повърхността на обработвания детайл от надраскване. Тялото с двигателя може да се отделя от стойката и да се използва като ръчен инструмент – например за шлифоване или фино фрезоване с подходящи за целта инструменти.

Ексцентършлайфмашина EX 125E

Тя е представител на най-популярния и най-често използван вид машини за шлифоване, защото с тях се постигат повърхнини с отлично качество, като същевременно се работи достатъчно бързо и ефективно. Това се постига благодарение на специфичното, сложно кръгово-ексцентрично движение на работната плоча и на закрепения върху нея шлифовъчен диск. Системата на закрепване също е съвсем модерна и се нарича тип „велкро”. На практика долната повърхност на работната плоча е гъсто покрита с фини кукички, които лесно, бързо и здраво се захващат за мъхнатата повърхност върху гърба на шлифовъчния диск. Това, естествено, означава да се използват само специално предназначени за целта листове, но всяко удобство си има и своята цена. Листовете и плочата имат отвори за засмукване на отделяната при шлифоването прах, а тя, от своя страна, се събира в торбичка, или пък се изсмуква от прахосмукачка.

Характерно за машината е, че има електронно регулируема честота на въртене, като регулаторът е вграден в пусковия бутон. За по-удобно и сигурно държане при работа машината има две ръкохватки. Предната обаче може да се демонтира лесно, което се прави, когато е необходимо обработване на повърхности в края на някой детайл и дръжката в случая ще пречи.

Диаметърът на работната плоча и шлифовъчните листове е 125 mm, ексцентрицитетът на трептенията й е 2,5 mm, а честотата на трептене на плочата се регулира в границите 4000 – 11 000 minˉ¹. Мощността на двигателя е 300 W.

Ъглошлайфмашина MBA 2001PV

Тази е една от шестте големи ъглошлифовъчни машини (M 2001, MB 2001V, MB 2001PV, MA 2001, MBA 2001V, MBA 2001PV), които СПАРКИ ЕЛТОС произвежда. Моделите, в чието наименование е включена буквата „А”, имат диск с диаметър 230 mm, а останалите работят с дискове Ø 180. Всички имат двигател с електрическа мощност 2100 W.

Заводът в Ловеч вече има зад гърба си няколко десетилетия успехи в разработването и производството на този вид машини, които са се наложили тотално на българския пазар, а така също много успешно се продават и в страни от Европейския съюз. Ето защо ще акцентираме само върху някои новости, които, поне външно и функционално, отличават MBA 2001PV от по-старите модели.

Машината има електронна схема за плавно, безударно развъртане на двигателя и диска. Това прави работата не само по-приятна, но и намалява риска от изпускане на машината, нараняване или повреда на обработвания детайл. Несъмнено удобство е и възможността за завиване на допълнителната (втората) ръкохватка от двете страни на редукторната глава и върху нея. Основната ръкохватка също може да се завърта на 90° вляво и вдясно.

Друго удобство е бутонът за блокиране на вала при смяна на абразивния диск, а не бива да се подминава и механизмът с лостова система за фиксиране на защитния кожух, благодарение на който то лесно се освобождава и може да се завърта така, че да осигурява оптимална защита.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото