В категории: Брой 11/2002, Инструменти

Професионална полираща машина PMB 1200CE

В началото на годината ви представихме в аванс най-новата разработка на СПАРКИ ЕЛТОС – професионалната шлифовъчна машина PMB 1200CE. Тя е предназначена за различни видове повърхностна обработка, като се започне от грубо почистване на ръжда и стари лакови покрития, средно и фино шлифоване, до полиране за получаване на безупречни, бляскави повърхнини. Машината може да се използва също така за пастиране и полиране на лаковото покритие на автомобилни купета.

От казаното дотук лесно се очертава и основният кръг от приложения в сервизи и ателиета за лако-бояджийски услуги и преди всичко за ремонт и боядисване на автомобилни купета.

Машината работи чрез въртене на работния инструмент с честота от 600 до 2800 minˉ¹. В зависимост от вида на обработката и обработваната повърхност се използват различни инструменти: метални четки със стоманена или месингова тел, четки с найлонов косъм, различни шлифовъчни листове, които се закрепват към гумения диск, както и шайби от кече и филц, платнени шайби и др.

От техническите данни на машината прави впечатление голямата й мощност (1200 W), което позволява постигане на висока производителност при грубо обработване на проблемни повърхности, като силно ръждясали предмети, или пък снемане на дебели и здрави лакови покрития. Тази впечатляваща мощност се постига при минимално тегло на машината – само 2,5 kg, което веднага ще отбележи с благодарност всеки, комуто се налага продължителна работа с нея.

Металните четки се завиват директно към резбата, с която завършва шпинделът на машината. Това става лесно и без използване на гаечен ключ, защото има специален бутон за блокиране въртенето на шпиндела. По време на работа машината се държи с две ръце. Основната ґ ръкохватка е отзад, където се намира и пусковият бутон. За другата ръка има няколко възможности: чрез завиване на ръкохватката от дясната или от лявата страна на главата (редукторната кутия), или пък като машината се държи директно за нея. За тази цел върху изработената от здрава магнезиева сплав кутия е закрепен декоративно оформен пластмасов капак. Той изпълнява две функции – с награпената си плоска повърхност предоставя удобна и сигурна опора за ръката и същевременно я предпазва от нагряващото се при по-продължителна работа метално тяло на редуктора.

Машината има два бутона за включване, като разположеният отгоре е блокиращ и ако не е натиснат с палеца, основният включвател от долната страна на ръкохватката не може да се задейства. Това се прави за по-голяма сигурност и е гаранция, че машината не може да се включи, ако не се държи здраво.

Полиращата машина има електронно управление на оборотите, които се избират предварително или променят по време на работа чрез завъртане на диск, върху който са гравирани буквите от А (600 min ˉ¹) до G (2800 min ˉ¹). Освен това електрониката осигурява и плавното развъртане на двигателя, както и поддържането на постоянни обороти.

В еластичния диск има впресована гайка, с която той се завива върху шпиндела на машината. Закрепването на шлифовъчните листове става много лесно и бързо, защото върху повърхността му има специално покритие с множество микрокукички (тип „велкро”). Към него листовете се захващат здраво, стига да са пригодени за това, т.е. върху задната им повърхност да имат специално мъхесто покритие.

Всичко написано дотук се установява лесно от техническите данни на машината и след неколкоминутна работа с нея.

За един професионален инструмент обаче това все още не е достатъчно, защото на него се разчита да работи продължително и безаварийно, при минимална умора за работника, с висока производителност и отлично качество.

Ето защо, преди да влязат в сериозно производство, такива машини се предоставят за тестване чрез продължителна работа в реални условия и така се доказват техните реални качества.

Освен в изпитателната лаборатория на СПАРКИ ЕЛТОС, новата машина РМВ 1200 СЕ бе предоставена за неколкомесечна експлоатация в автосервизи в Ловеч, Пловдив и София. Обобщените резултати от изпитанията на машината позволяват не само да бъде съпоставена със сходни образци на други водещи производители, но и дават допълнителна, полезна за бъдещите потребители информация за експлоатацията на машината. Затова публикуваме не само сравнителната таблица, но и по-детайлно описание на извършените изпитания и поведението на машината при тях.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2002, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото