В категории: 2014, автомобили, Бани и кухни, Брой 1-2/2014, Градина, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Звукоизолация, Инструменти, Облицовки и настилки, Покриви, Ремонти, Сухо строителство, Топлоизолация

Четвърто поколение Metabo PowerMaxx

Metabo1

По установена от години традиция в началото на януари пред своите клиенти и почитатели на марката Metabo прави първото за годината представяне на новите модели, с които увеличава ударната си мощ при отстояване и разширяване на своите позиции на световния пазар за професионални електроинструменти. Сред обявените преди месец новости през първото полугодие се открояват акумулаторните бормашини-отвертки PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick, акумулаторният ударен гайковерт SSW 18 LTX 400 BL с максимален въртящ момент 400 Nm, новото бързозареждащо устройство за акумулаторни батерии на Metabo с изходящо напрежение от 14,4 до 36 V, новата серия водни помпи и хидрофорни уредби за водоснабдяване на дома и поливане на градината и др.

В този брой на списанието даваме предпочитание на новата акумулаторна бормашина-отвертка PowerMaxx BS. Причините за този избор са няколко. Този вид бормашини със захранващо напрежение 10,8 V вече добиха мощност, която в съчетание с малките им размери и тегло, ги правят най-предпочитаните и най-често използвани за много широк кръг от приложения. Освен това новият модел е поредният електроинструмент на Metabo, който с появата си оглавява световна класация – в случая за най-компактен акумулаторен инструмент от този вид и захранващо напрежение 10,8 V.

2

Metabo успешно развива групата на миниотвертките от 2001 г. насам, когато пуска на пазара едновременно два модела – PowerGrip и PowerMaxx, работещи с никел-кадмиеви батерии с изходящо напрежение 4,8 V. Първият модел е замислен основно като електрическа отвертка, докато разширените възможности на втория го правят и добра бормашина.

Следващата стъпка е създаването на модела PowerMaxx Li през 2005 г., когато бормашината получава модерната литиево-йонна акумулаторна батерия с напрежение 7,5 V. През 2010 г. Metabo пуска модела PowerMaxx 12, работещ с литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V.

Сега на пазара излиза четвъртото поколение – моделите PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick. Те съчетават оптимално компактните си размери и ниското си тегло с висока мощност и голяма дълготрайност – качества, които правят двете машини особено подходящи за широк кръг от професионални приложения. PowerMaxx BS е най-компактната (с най-малка дължина) към момента в света акумулаторна бормашина-отвертка, работеща с напрежение 10,8 V. Какво му трябва на човек повече, за да си върши работата с години удобно и ефективно, да изкарва по-лесно и успешно хляба си в изключително широк диапазон от дейности, изискващи пробиване на отвори и завиване на винтове? Metabo има готов отговор и на този иначе риторичен въпрос – моделът PowerMaxx BS Quick, който се отличава единствено по това, че има система за бърза и лесна смяна на челюстния патронник, примерно с накрайник за завиване под прав ъгъл. Външно двата модела се различават единствено по оцветения в червено пръстен в задния край на патронника при PowerMaxx BS Quick. Освен компактния накрайник за работа под прав ъгъл спрямо оста на шпиндела, системата Quick включва още и специален преходник, който допълнително улеснява работата с битове и свредла с шестостенна опашка.

Дължината на PowerMaxx BS заедно с челюстния патронник е само 162 mm – най-добро постижение към момента. PowerMaxx BS Quick е малко по-дълъг – 175 mm, което се дължи на системата Quick и по-сложната конструкция на патронника. Без патронник дължината на двата инструмента намалява до 122 mm, което позволява работа на тесни и други със силно ограничен достъп места – недостъпни за модели с по-големи размери. Този размер към момента също е ненадминат от други производители.

3

При свален патронник битовете и свредлата с шестостенна опашка се поставят директно в отвора с вътрешен шестостен 1/4“, намиращ се в края на шпиндела на машината. В него се намира мощен магнит, който задържа сигурно бинтовете в отвора и не им позволява да изпадат. Освен с компактните си размери, двата нови модела са с по около 100 g по-леки от предшественика си. Без патронник те тежат по 800 g. По-ниското тегло също е фактор от съществено значение, особено при по-продължителна работа.

С максимална големина на въртящия момент 17/34 Nm („меко“/„твърдо“ завиване – дърво/метал) и максимална честота на въртене 1400 minˉ¹ новата PowerMaxx BS е макар и с малко по-мощна и производителна в сравнение със своя предшественик PowerMaxx 12. Максималната големина на въртящия момент може да се задава (ограничава) предварително на 20 степени в диапазона 0,5–5,0 Nm. Двата модела имат двустепенна механична предавателна кутия. Съответно честота на въртене се регулира плавно в границите 0–360 minˉ¹ и 0–1400 minˉ¹.

4

По-реална представа за възможностите на PowerMaxx BS дава големината на максималния диаметър на отворите, които бормашините може да пробиват – 10 mm в стомана и 22 mm в дърво. И двата модела имат бързопритягащ патронник с възможност за захващане на свредла с диаметър на опашката 1–10 mm.

5

За разлика от предния модел, работещ с батерия с капацитет 1,5 Ah, новият PowerMaxx BS има литиево-йонна батерия с капацитет 2 Ah. Стандартно със същата батерия се доставя и PowerMaxx BS Quick. Предлага се обаче и версия PowerMaxx BS Quick PRO, която също е комплектувана с две батерии, от които едната е с капацитет 2 Ah, а другата – с 4 Ah. Акумулаторните батерии на Metabo с напрежение 4,0 Ah и 5,2 Ah имат тригодишна гаранция, каквато е и на самите електроинструменти. Батериите с по-ниско изходящо напрежение се продават с двегодишна гаранция.

6

Бормашините имат LED индикатор, показващ степента на зареденост на батерията, както и лампа с мощен светодиод, осветяваща ярко мястото на работа. В режим на продължителна работа PowerMaxx BS може да завива в мека дървесина винтове с размери до 6×120 mm, като максималните възможности на отвертката е завиването на винтове 6×200 mm, с което не бива да се прекалява продължително време. Най-точна представа за възможностите на една акумулаторна отвертка дава количеството винтове с дадена големина, които може да бъдат завити с едно зареждане на батерията. Възможностите на PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick са дадени в таблицата. В случай, че тези количества не са достатъчни, тогава се избира моделът PowerMaxx BS Quick PRO и се работи с батерията с капацитет 4 Ah.

Двата модела се предлагат в различни конфигурации, с което на потребителя се предоставят повече възможности за избор:

» PowerMaxx BS Quick Pro

» PowerMaxx BS Quick Basic

» PowerMaxx BS Quick

» PowerMaxx BS Basic

» PowerMaxx BS

Коментирайте или задайте въпрос









Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 




към началото