В категории: Брой 11/2010, Градина

Внимание! Фалшификати с марката STIHL!

От дълбока древност до днес кражбата е най-често срещаното престъпление. Разновидност на обсебването на чужда собственост е фалшифицирането на оригинални произведения, деяние, което преди хилядолетия е било наказвано най-строго – с рязане на ръце, че и по-зле, за уличените в това престъпление. Така, както наказанията, колкото и сурови да са те, не са изличили престъпността като обществено явление, и фалшифицирането на оригинални продукти продължава да разцъфтява. И макар че явлението често бива назовавано с благовидно звучащи думи като пиратство на интелектуална собственост, стоки „ментета“ и т.н., всъщност става дума за безочливо и грубо престъпление, което по нанесените икономически щети и други вреди значително надхвърля отделните кражби. Фалшифицирането на оригиналните продукти вреди на всички, освен на фалшификатора. Силно ощетени са водещите в света производители, защото за създаване на своите продукти те влагат огромни средства и интелектуален талант в научно-изследователска и развойна дейност. Когато производителите на оригинални продукти и стоки не могат да си възвръщат направените разходи, за да ги инвестират отново в развойна дейност, те неизбежно ще намалят темповете на откривателство, от което ще загуби цялото общество. И най-вече клиентите им, които работят с техните продукти. Защото именно иновативните фирми развиват техническия прогрес, те са тези, които създават все по-нови, все по-производителни, все по-качествени и с по-висока потребителна стойност продукти. Обратно, фалшификаторите са паразити, които спират този процес. Историята на двайсети век красноречиво доказа, че тоталното копиране на чужди технологии, придобити най-вече с непозволени средства, като държавна политика претърпя пълен провал. Крадците на чужди патенти и ноу-хау винаги ще изостават далеч назад в научно-техническо отношение от иновативните водещи компании, изоставането им в икономическо отношение все повече ще се задълбочава. В производствения сектор обаче, фалшификаторите трупат печалби, ограбвайки чужд труд и излагайки на риск живота, здравето и парите на доверчивите купувачи.

Най-измамени и ощетени в крайна сметка се оказват именно потребителите, които, поблазнени от по-ниските цени и най-вече поради умела заблуда, получават срещу парите си фалшификат вместо оригинален и с гарантирано качество продукт. В преобладаващия брой случаи платената за „ментето“ сума е чиста загуба, което понякога е най-малката беда. Така например дори и напълно безопасните наглед дрешки може да се окажат пропити с увреждаща здравето боя, медиите ежедневно ни заливат с информация за вредни детски играчки. Далеч по-опасни обаче могат да бъдат последиците, когато става дума за фалшификати на инструменти и машини, при които дори и един некачествен детайл може да предизвика фатални за наивния купувач увреждания.

Публична, широко известна тайна е, че масовият пазар у нас е препълнен със стоки „ментета“, докарани на външен вид досущ като оригиналите на известни световни марки – облекло, обувки, козметика, спиртни напитки, лекарства и какво ли още не. По-малко се знае, че ако не внимава и не умее да разпознава фалшификатите и най-вече ако купува от улицата или от съмнителна сергия, човек лесно може да бъде подведен да се сдобие с машина, която няма нищо общо с оригинала, освен на външен вид. Никоя от водещите световни марки на инструменти и машини не е защитена от посегателство, в това число и немският производител STIHL. Причината за това престъпно домогване е очевидна – фалшификаторите копират най-добрите, най-реномирани марки, като по този начин се стремят да паразитират, ползвайки извоювания през годините авторитет на дадена марка с високото качество, производителност и безопасност на създаваните и произвеждани с нея машини.

STIHL е на прицела на фалшификаторите, защото е безспорен лидер в производството на ръчни механизирани инструменти за работа в гората и градината, в производството на верижни триони от години заема първото място в световната класация и т.н. Неговите машини са еталон за най-високо качество в своята област и именно на този авторитет разчитат фалшификаторите, като пробутват на пазара свои машини, които на външен вид много трудно може да бъдат отличени от оригиналните STIHL. Българските потребители са силно застрашени да попаднат на машина фалшификат, защото особено верижните триони на STIHL са толкова силно разпространени и популярни, че в районите с промишлен дърводобив този вид триони, дори и с други марки, се добили широка гражданственост с нарицателното наименование „щилки“.

Всяка една машина може да бъде опасна за човешкото здраве, когато няма гаранции, че е произведена при пълно спазване на всички технологични изисквания, с необходимите качествени материали и не е преминала строгите изпитания, преди да постъпи в склада с готова продукция, както това задължително се прави в заводите на STIHL. Достатъчно е само да си представим какво би могло да се случи например, ако предпазителят на верижния трион, чиято задача е мигновено да изключи движението на веригата при възникване на обратен удар, не сработи или дори се счупи при аварийна, опасна за работещия и околните ситуация. Или пък при по-голям натиск носещата двигателната част конструкция на верижния трион буквално се разпадне при все още работещ двигател и движеща се с пълна скорост верига. Тези два измежду много други подобни случаи не са плод на нашето въображение, а кратко описание на видеофилми от реалния живот, както се казва. Те може да се видят на оригиналната уебстраница на STIHL.

Разбира се, с това не свършат бедите и несполуките, които може да причини една машина фалшификат. Тя със сигурност ще бъде с много по-ниско качество, ще създава непреодолими проблеми при обслужването, ще дефектира често, да не говорим, че за такива машини няма нито гаранционно, нито свястно извънгаранционно обслужване. Многобройни тестове за изпитване и сертифициране на машини за селскостопанска и работа в гората са показали, че като правило фалшификатите са далеч от нормите на ЕС за безопасна работа, за ниво на вибрациите, за съдържанието на вредни за здравето съставки в димните газове.

С две думи, при тези машини всичко е „менте“, такава ще бъде и работата, която биха вършили. Съвсем логично е, че ако производителят на такава машина може да я изпипа по качество и производителност близо до оригинала, тогава той би създал собствена марка, за която обаче трябва да влага огромни средства за развойна дейност и маркетинг, за поддържане на сервизна мрежа по цял свят, за осигуряване на необходимите резервни части и т.н.

Затова, ако се опитаме да формулираме закон за фалшификатите, той би могъл да гласи: „Мнозина копират, но никой не може да достигне оригинала“. Той е общовалиден за всички наложили се на световния пазар марки.

Първата задача на всеки недобросъвестен производител е да фалшифицира колкото е възможно по-точно външния вид на оригиналната машина. Машините на STIHL имат характерно, при това защитено като търговска марка оцветяване – комбинация от оранжево и светло сиво. На снимките са показани няколко фалшификата на верижни триони на STIHL, които лесно може да заблудят по-невнимателния купувач, защото на външен вид почти не се отличават от оригиналните машини. Снимките са от постоянно действащата изложба с образци на фалшифициране и пиратство на известни марки продукти, част от дейността на Сдружението срещу продуктовото и марково пиратство в Германия. За отбелязване е, че показаните на снимките фалшификати на верижни триони вероятно са дело на не съвсем дребен производител, който, за да не бъде изловен съвсем „по бели гащи“, е копирал без свян външния вид на машините, но не е посмял да сложи оригиналния фирмен надпис едно към едно. Така например вместо STIHL на шината стои надписът Swool или SHTIL, като целта е очевидна – да наподобява възможно най-много оригиналната марка, но все пак да не се създава непоклатимо доказателство, което автоматично би могло да тикне мошениците зад решетките.

Оригиналните части, от които са сглобени оригиналните машини, както и оригиналните резервни части също носят фабричната марка STIHL. Тя е щампована или изписана с точно предписана големина, вид на шрифта и местоположение за всеки детайл. За да въведат в заблуждение клиентите си, фалшификаторите също поставят на своите части много близки и често пъти трудно различаващи се от оригинала надписи.

Ако някой любител на руската рулетка е решил да рискува здравето и парите си, той трудно може да бъде убеден, че не бива да се доверява на фалшиви машини. За всички останали обаче, а те са огромното мнозинство, е важно да знаят как да разпознават фалшификатите и да не се предоверяват на измамни недобросъвестни, най-често улични, търговци. Добре е да се знае също така, че често фалшификатите се предлагат на цена, малко по-ниска от тази на оригиналните машини. Разликата се подбира така, че от една страна, да въздейства като примамка, но от друга страна да не буди подозрение, ако е прекалено голяма. Крайната цел е купувачът да бъде заблуден, че срещу парите си получава много изгодно оригинална машина. Не бива да се подценява и фактът, че фалшификаторите, основно производители от Китай, стават все по-умели в докарването на външен вид на машините си, нещо, което не може да се каже обаче за качеството им.

Най-сигурният начин да се избегне клопката на измамниците е машините STIHL и VIKING да се купуват само и единствено от оторизираните от представителството на STIHL в България дистрибутори. Понеже списъкът им надхвърля 120 за страната, не е възможно да го публикуваме в списанието, а и в епохата на Интернет това не е необходимо. Актуалният списък с партньорите може да се намери тук.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Внимание! Фалшификати с марката STIHL!”

Направи сам | ноември 13th, 2017 at 10:02 am

„Направи сам“: Вижте списъка та сайта на „Андреас Штил“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2010, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото