В категории: Брой 3-4/2002, Градина

Камелия

Camelia1SРодът Camellia е от сем. Theaceae и е наречен на моравския натуралист и свещеник Камелиус (1661 – 1706), който за пръв път е пренесъл камелията от Филипините в Европа.

Камелия японика (C. japonica) е вечнозелен храст, който, общо взето, не се отглежда лесно в стайни условия. Той се нуждае от силна светлина, хладно и проветриво помещение с висока влажност на въздуха.

Младите растения се засаждат в саксии със средна големина. Почвата трябва да е кисела (рН 4,5-5), а сред многото субтропически растения именно камелията се отличава с уникалната си способност да вирее в силно кисели почви – рН до 4 и по-ниско. Грижите за младите растения (до 2-годишни) се заключават в поливането, пръскането на листата за придаване на по-висока влажност и предпазването от преки слънчеви лъчи. В края на втората година – през есента, растенията се пресаждат в по-големи саксии (двулитрови) в специално предназначената за целта почва, която може да намерите в по-големите специализирани цветарски магазини и разсадници. На всеки 3 седмици почвата се обогатява с минерална тор – по 1g/l. През октомври-ноември издънките внимателно се обрязват.

За да се стимулират растежът и развитието на цветните пъпки, продължителността на дневното осветление трябва да се удължи изкуствено до 12-13 часа. Растението се полива редовно, но почвата винаги трябва да е влажна, а не мокра. От прекаленото овлажняване листата могат да опадат. Когато камелията е в процес на развитие на цветните пъпки, температурата в помещението трябва да бъде 18-20 °С, а по време на цъфтеж следва да се понижи на 8-10 °С. При по-висока температура цъфтежът ще започне по-рано, но цветовете ще са или с лошо качество, или пъпките ще опадат още преди да са разцъфнали. Много е важно при появяването на цветните пъпки и по време на цъфтеж растението да не се мести и да не се излага на резки температурни и влажностни промени.

Camelia3SКамелиите се размножават чрез семена или стъблени резници. Семената се засяват наведнъж в малки саксийки и при появяването на две листа се пресаждат в по-големи, като се отрязва около 1/3 от кореновата система. За опазване на сортовете с декоративно качество обаче, размножаването трябва да е чрез стъблени резници. За това се използват връхните клонки с дължина 6-8 cm, които все още са млади и свежи. Вкореняват се при температура 20-24 °С през януари или юли. Почвената смеска се приготвя от торф и пясък в равни количества. На всеки резник трябва да има 3-5 добре развити листа. През този период растението трябва да се полива и пулверизира, за да се осигури нужната влажност. Съдовете, в които са засадени резниците, трябва да се покрият с полиетиленови пликчета и да се държат на светло, но не слънчево място. Вкореняването трае около 2 месеца, след което младите растения постепенно се приучват към открития въздух, след което се пресаждат в отделни саксии в подходяща почва.

Camelia2SАко решите да си купите камелия, растението трябва да бъде разцъфнало и да го поставите веднага на светло, предпазено от слънчевите лъчи място, като е препоръчително да не местите саксията от едно на друго място. В началото на януари трябва да пресадите камелията и веднага след пресаждането да я поливате до края на месеца с вода с температура 20-25 °С. През февруари температурата на водата за поливане се повишава до 30-35 °С и със същата вода да пулверизирате листата два пъти на ден.

Този ритъм на поливане и пръскане трябва да се спази до м. май, след което поливането постепенно се намалява до умерено, а пулверизирането се прекратява напълно. Мястото леко се засенчва и на растението се осигурява повече приток на свеж въздух. В края на август камелията вече е обсипана с множество цветни пъпки, като е препоръчително да се разредят така, че на всяко клонче да остане по една пъпка. През този период поливането се увеличава като от началото до края на м. септември температурата на водата трябва да се повиши. В края на месеца или в началото на октомври камелията вече ще е разцъфнала като по време на цъфтеж е нужно да се съблюдава почвата да е непрекъснато влажна, но не мокра и поливането да се извършва с вода със стайна температура.

НС

Любопитни факти

Влияние върху атмосферата в дома

Малцина знаят, че и растенията се числят към зодиакалните знаци. Камелията – едно от най-капризните растения попада в зодия Лъв. Ако преместите растението по време на образуването на цветните пъпки, те ще опадат, преди да са разцъфнали. Цветните пъпки и цветовете на всички растения се управляват от Слънцето, в астрологията – планетата на силните чувства, творчеството и вдъхновението. Камелията особено подхожда на хората, чието творческо вдъхновение зависи от външните обстоятелства. Тази зависимост на човека не е толкова явна, но и в невидим план може да влияе на настроението на обкръжаващите я, да зареди атмосферата с неприятна, раздразнителна енергия и за дълго време да влияе на настроението на „домочадието” и да стане причина за внезапни пристъпи на меланхолия.

Camelia4SВлияние върху емоционалното състояние

Камелията обаче има характерна енергия, възникваща именно в резултат на зависимостта на творчеството на човека от външните условия. Растението не позволява „лошата” енергия да се слее с атмосферата и благодарение на това в домовете, където има камелия, хората са склонни към вежливост, нежност и доброта.

Както е известно, тя расте лошо при високи температури. За нормалното си развитие тя се нуждае от свеж въздух и прохлада. Както повечето растения, под знака на Лъва, така и камелията се управлява от огненото Слънце, но необходимостта от прохлада показва стремежа към намаляването на слънчевата топлина. Слънцето предизвиква силни чувства, сърдечни преживявания, желание за творчество, а камелията намалява излишното превъзбуждане и пренасищането на човека със слънчева енергия. Растението има особено влияние, когато човек е влюбен или изпитва други силни чувства, когато е окрилен от фантазия. То помага да не се изпада в крайности, да не се „завърти” главата от любов, да не се забравят дългът и отговорността. Камелията е необходима за хора, които лесно се увличат, за тези, които обладани от собствените си идеи и чувства, забравят за всичко и „късат връзката” с реалността. Това обаче може да е повод за семейни конфликти и дори за човешки трагедии. Камелията ще помогне на лесно увличащите се хора да не забравят за законите, по които живеят и които са длъжни да спазват. Едновременно с това тя не убива желанието за дейност, творчество и фантазия и не приглушава ни най-малко сърдечните чувства. Тя само спомага за реална оценка на действителността.

Влияние върху здравето

Обичащата прохладата камелия е способна да понижава телесната температура. Тя не обича промените и помага на хората, на които им се налага често да пътуват, по-лесно да възприемат смяната на климата и по-бързо да се адаптират към новите условия. Но най-голяма полза нежната камелия носи на сърцето – тя го предпазва от множество заболявания.

В китайската медицина всички растения C. japonica се считат за противоракови. Цветовете се явяват като важно тонизиращо средство, притежаващо антихеморагични свойства. Отварата от цветовете се приема срещу обилно кръвотечение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2002, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото