В категории: Брой 1-2/2001, Градина

Теменужките

Viola1SВиолите и теменужките принадлежат на сем. Violaceae. Познати са 23 рода и 830 вида, които включват билки, храсти и дървесни пълзящи растения. Типичен за теменужките е разположеният на дълги дръжки двустранно симетричния дисковиден цвят, състоящ се от пет разположени едно срещу друго листенца. Те са с различна форма – яйцевидна, сърцевидна и др. Цветовете са единични и на дръжки, по-къси от тези на листата. При някои видове са поземлени, а при други – стеблени. Разликата между теменужката и виолата не може ясно да се разграничи. Виолите обикновено са по-едри, по-ниски и по-гъстостеблени, цветовете им са в един цвят и не са толкова овални. Така или иначе, растението е едно от най-предпочитаното и за градината, и за стаята. Това се дължи не само на красотата и разноцветните му багри (не съществуват само зелени теменужки), но и на лесното отглеждане. Особено интересни са сортовете „с лица“, които имат голямо тъмно петно в центъра на цвета. Най-предпочитани за отглеждане са многогодишните теменужки и виоли, които се третират като едно- или двугодишни растения. Растението достига височина между 15 и 30 cm. Много от тях цъфтят през пролетта, но при добри грижи и правилен подбор на сортовете желанието да имате цъфтящи теменужки и виоли през цялата година е напълно реалистично. Не се нуждаят от много вода, особено градинските сортове, на които им е достатъчна само съдържащата се в почвата влага. Еднакво добре виреят както на слънчево, така и на полусенчесто място. Спорите, в които се намира нектарът им, са с различна дължина. Viola2SViola3SПлодът представлява малка капсулка, съдържаща многобройни малки семенца. За да получите цъфтящи в началото на пролетта растения, засейте семената в сандъчета още в началото на юни. Ако пък имате добре подготвени лехи на сенчесто място, може да ги засеете направо там. Те поникват след 10-15 дни. Скоро след поникването младите растения се пикират на разстояние 10-15 cm корен от корен в редове и на 15-20 cm ред от ред. През зимата се покриват с клонки от ела или листа за предпазване от измръзване. Рано напролет се изваждат заедно с малка, компактна топка пръст и се засаждат на отреденото им място. Теменужките и виолите започват да дават големи и качествени цветове едва на втората или третата година. Ако пък искате да засеете растения, цъфтящи през лятото и есента, засейте под стъкло семената през февруари – април и ги разсадете през май. При многогодишните растения туфите се разделят наесен или резниците се засаждат в сандъче на открито през лятото.

Viola4SViola5SРастенията са с удивително многообразие, което не бихме могли да обхванем напълно. Затова ще се спрем на някои по-известни и по-предпочитани за отглеждане видове.

V. wittrockiana – достига 15-23 cm височина, а цветовете є са с диаметър 3,5-10 cm. Най-богато цъфтят напролет, а растенията от зимноцъфтящата група се засяват през лятото като двугодишни за цъфтеж през ноември-май.

V.odorata – представител на трайните многогодишни видове с тъмни лъскави тъмнозелени листа, излизащи направо от корените. Това е една от широко разпространените бордюрни виоли. Цветовете є са бели или сини, разположени на дълга, извита надолу дръжка и са известни с особено финия си аромат. Цъфтежът им започва през есента и при умерено поливане през зимата и осигуряване на добри условия за виреене цъфтежът продължава през цялата зима.

Най-известна е поредицата Universal, включваща обикновен сорт, двубагрен сорт или сорт с „лице“. В поредицата Delta са най-големите зимноцъфтящи теменужки, а цъфтящите през лятото се засяват напролет. Минитеменужките цъфтят от пролетта до есента. Те са особено подходящи за алпинеум и за отглеждане в саксия.

V. wiliamsii, V. tricolor и V. cornuta достигат височина 10-15 cm, а цветовете им са с големина 3,5-5 cm. В зависимост от времето на засяване цъфтят през март-юли или юни-октомври. Най-издръжливи през зимата са Sorbet, а Sorbet Yesterday, Today и Tomorrow са с цветове, които променят баграта си от бяла до тъмносиня. С котешко „лице“ е Bambini, а най-лесната за отглеждане в алпинеум е V. lutea.

С издръжливостта си на атмосферни условия, красотата и аромата, теменужките и виолите са едни от най-предпочитаните както за отглеждане в градината, така и за засаждане на големи цветни площи в паркове и на обществени места.

Viola6sМалко са хората, които знаят и за лечебните качества на тези така красиви растения. Запарка от филизите на V. odorata се използва като сироп или чай против заболявания на гърлото, бронхити, катари и като отвара против различни инфекции на гърлото и устната кухина. Дивата V. tricolor намира приложение и като чай за лечение на екземи при кърмачета и малки деца. Едва ли има друга билка, която да има толкова голямо съдържание на витамин С като ароматните теменужки. Растенията намират широко приложение и в ароматотерапията и хомеопатията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2001, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото