В категории: 2017, Брой 3-4/2017, Градина, Популярни статии

Акумулаторна четириколесна косачка за трева VIKING MA 339

Моделът VIKING MA 339 има аналогични експлоатационни и технически характеристики, както и захранваната с мрежово напрежение косачка VIKING ME 339. С изключение на продължителността на непрекъсната работа, естествено. Тази машина е предназначена за косене на тревни площи до 270 m² при работа с батерия AP 200. С по-мощната батерия AP 300 косачката може да се използва спокойно за косене на площи до около 370 m². По този показател акумулаторната машина отстъпва на мрежовата електрическа косачка VIKING ME 339, чиито възможности достигат до около 500 m² тревни площи. За сметка на това обаче, предимствата на акумулаторното захранване са безспорни, често и решаващи.

Подобно на посестримата си, и VIKING MA 339 принадлежи към „серия 3” от обширното семейство косачки на VIKING.

VIKING MA 339 има широчина на косене 37 mm, височината на косене може да се регулира централно на 5 степени в границите 25–70 mm. Вместимостта на коша за събиране на тревата е 40 l. Подобно на описаната вече акумулаторна косачка VIKING MA 235, и тук кошът е с продълговати отвори, насочващи надолу излизащия през тях въздух. Така се намалява замърсяването на косачката, както и запрашаването на въздуха в околното пространство. Кошът има индикатор, следящ запълването му с трева, който сигнализира кога е време да бъде изпразнен.

Специалната форма на режещия нож завихря въздуха и създава мощен насочен поток, който повдига и изправя полегналата трева с цел чистото й равномерно отрязване, след което я увлича и пренася в коша. Така едновременно се гарантира равномерното, качествено косене при максимална степен на събиране на отрязаната трева.

VIKING MA 339 може да работи и с допълнително продавания рекултивиращ комплект, който включва специален мултинож и пластмасов щит, който се поставя в отвора за изхвърляне на тревата. Ножът нарязва тревата на съвсем дребни късчета, които се разхвърлят обратно върху тревната площ. Така вместо да се изхвърлят, окосените стъбла служат като екологично чист органичен тор за подхранване на растящата трева. Благодарение на силното раздробяване, късчетата трева се разлагат бързо под въздействие на микроорганизмите и се превръщат в лесно усвояеми хранителни вещества.

Теглото на косачката 12 kg. Това позволява носенето й на ръце, което допълнително се улеснява от двете ръкохватки в предния и заден край на машината. Ръкохватката може да се регулира по височина, а при транспортиране се сгъва напред, за да заема възможно по-малко място.

Косачката е лесно управляема, широчината й от 42 cm позволява косене на недостъпни за по-големи машини места, лесно обхожда препятствията, може да коси по краищата на тревната поляна. Все качества, които в съчетание с акумулаторното захранване я правят отлично средство за поддържане на тревните площи в дворове и градини.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Брой 3-4/2017, Градина, Популярни статии

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото