В категории: 2017, Брой 5-6/2017, Градина, Популярни статии

Моторна коса за екстремни терени STIHL FR 410 C-E

Моторната коса STIHL FR 410 C-E е специално предназначена за косене на стръмни терени. Работата на такива места изисква значителни физически усилия от работника, както и повишено внимание за пазене на равновесие. Необходима е и мощна машина, способна да се справя с жилава и сплъстена дива растителност, бурени, къпини, включително тънкостеблени храсталаци.

Обичайната конструкция на моторните коси, независимо от мощността им, е двигателят и режещият агрегат да бъдат свързани посредством тръба в едно цяло. Поради това и тежестта на двигателя се поема или от ръцете, или лежи на раменете чрез самар, което е характерно за по-мощните и тежки модели.

За модела FR 410 C-E конструкторите на STIHL са избрали друго решение. Двигателят е отделен от режещата гарнитура, като е поставен на самар и се носи на гръб. Ръцете държат и движат само силно олекотената коса – косящия апарат, закрепен към лека метална тръба с ръкохватка. Задвижването на режещия метален нож се извършва посредством гъвкав вал.

Тежестта на двигателя се поема от раменете и гръбначния стълб. Освен това, неговият център на тежестта се намира максимално близо до гръбначния стълб на човека и попада в опорната площ между краката. Това улеснява баланса на тялото и не налага полагане на допълнителни физически усилия за уравновесяване на теглото на двигателя – сериозно предимство при работа на стръмен терен и в пресечена местност.

Двигателят с вътрешно горене е монтиран на самара посредством ефективно действаща антивибрационна система, която погасява вибрациите, с което се осигурява желаният комфорт при работа. За това също така допринася профилът на самара, който приляга добре и равномерно разпределя натиска върху гърба, а широките, дебело подплатени ремъци разпределят натоварването върху раменете. В долния си край самарът има широк, също добре подплатен ремък, който обхваща кръста и се закопчава отпред. Всичко това спомага за сигурното закрепване на двигателя и лесното му, минимално уморяващо носене на гръб.

Обемът на резервоара за гориво е 0,75 l. Това, заедно с икономичния двигател STIHL 2-MIX, осигурява по-продължителна непрекъсната работа, без да се налага често доливане на гориво. Самарът има затварящ се джоб, предназначен за съхраняване на помощни инструменти, на резервен нож и др.

С цел осигуряване на максимални удобства при работа, машината е снабдена със система за запалване на двигателя ErgoStart, която производителят вгражда при моделите, предлагащи максимален работен комфорт. Тук липсва директната връзка между стартовото въже и коляновия вал на двигателя. При издърпване стартовото въже постепенно натяга плоска пружина. Това става чрез неколкократно изтегляне на въжето на малка дължина и със значително по-малко усилие. В даден момент натегнатата пружина завърта коляновия вал. Запалването става с минимално физическо усилие, а ръката е защитена срещу предаване на удар чрез ръкохватката на стартовото въже. Системата ErgoStart позволява запалване на двигателя и без да се налага сваляне на машината от гърба. Това пести време и позволява избягване на усилието, необходимо за сваляне, за обратно повдигане и закрепване на машината върху гърба.

Двигателят STIHL 2-MIX има мощност 2,0 kW/2,7 к.с. (41,6 cm³). Използва се четириканална технология за завихряне на горивно-въздушната смес и подобрено изхвърляне на изгорелите газове от цилиндъра – добре познато решение на почитателите на марката STIHL. Този двутактов двигател изразходва с до 20% по-малко гориво от обикновените двутактови двигатели, а нивото на вредните емисии в изгорелите газове е с около 70% по-ниско. Поради това двигателят отговаря и на най-строгите екологични норми. Той е особено подходящ за косене на гъста и жилава растителност, защото осигурява висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене.

Въздушният филтър използва филтриращ елемент от специална хартия. Отличава се с удължен работен цикъл, а смяната му е силно улеснена.

Върху ръкохватката за държане и водене на косата са разположени органите за управление на двигателя, включително допълнителен бутон за неговото изключване. Това също прави работата по-удобна и сигурна.

Предлаганата на нашия пазар коса STIHL FR 410 C-E се доставя с трилистен стоманен нож за косене. Той е особено подходящ за косене и рязане на жилава и сплъстена дива трева, на бурени, къпини, тръстика, трънлив жив плет и друга сходна растителност.

Теглото на косата (без гориво, режещ инструмент и пластмасов предпазител) е 10,8 kg. Дължината (без поставен нож) на машината е 280 cm.

За допълнителни подробности вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Брой 5-6/2017, Градина, Популярни статии

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
Моторна коса за екстремни терени STIHL FR 410 C-E - by

към началото