В категории: Брой 9-10/2006, Инструменти, Представяме ви

„Киров“ доминира в Пловдив

Ако заимстваме името на популярно телевизионно предаване, най-сполучливото определение на тазгодишния технически панаир в Пловдив би било „По-по-най“ във всяко отношение – по брой на изложителите, изложбени площи, по сключени сделки, брой посетители и т.н. А колкото едно изложение е по-мащабно, колкото по-силно се представят конкурентите, толкова по-впечатляващо извисяват ръст и се открояват най-добрите. Без да сме мерили с метър, броили експонатите или пресмятали приблизителното им тегло, не може да не констатираме, че отново над всички изложители, цвета на световната и родната ни индустрия, доминираше експозицията на фирма „Киров“, разположила се на площ над 1600 m2. Това бе видно, откъдето и човек да погледнеше към нея – високо в небето се рееше „запазената марка“ – дирижабълът на „Киров“, над него – парапланер, носещ името на фирмата на крилото си, а самата експозиция, освен традиционното си място до палата 5, се бе разпростряла и в „насрещното платно“, окупирайки терена покрай палата 6. Миналата година „Киров“ построи свой собствен павилион, който освен като изложбена площ, функционира и като пълноценен офис на фирмата. Нещо повече – покривът е превърнат в отлично място за посрещане на бизнес клиенти в предразполагаща атмосфера на маса – така, както правят световните фирми на всички големи изложения. Вече е публична тайна и следващата стъпка в експанзията на „Киров“ на територията на пловдивския панаир, започнала преди десетилетие с откриването на собствен магазин в палата 5. До броени дни цялата палата става собственост на фирмата и вече вместо „строителната палата“ трябва се нарича палата „Киров“. Това последното е наше, журналистическо, но много правдоподобно предположение.

Иначе погледнато, освен по количествените си показатели, тазгодишното участие не се отличаваше кой знае колко забележимо от участието преди година, защото следва трайно утвърдена политика – представяне на цялата палитра от продукти и марки на всички основни партньори. А те са не само много на брой, но и внимателно подбирани за 16-те години, откак съществува фирмата – все водещи световни производители в своя сектор. Това именно е и основата, върху която се гради успехът на „Киров“ АД. Големият интерес сред посетителите и най-вече успешното развитие на фирмата, отбелязала спрямо миналата година поредния висок ръст на развитие – 92%, неизбежно привлече личното участие на представителите на почти всички участващи в експозицията фирми. Общо 39 от тях издържаха на панаирното напрежение и лично представяха своите продукти.

Превесът и тази година бе към тежката пътна и строителна техника – сектор, който „Киров“ устремно развива, откакто преди 2 години, пое представителството на Komatsu – гигант по обем и разнообразие на произвежданите от него машини, повечето от които и с внушителна големина. Позиционирана на второ място в света, фирмата вече е №1 в България независимо, че и в този сектор по познат маниер конкуренти фирми се опитват да минават под летвата с примамливо по-ниски цени. Да, ама не, ако за втори път си послужим с чуждо умотворение, защото в този сектор с траен успех може да се похвали само строго професионалният подход, а това преди всичко означава гарантиран бърз и качествен сервиз, намаляващ до минимум престоя на дадена скъпа машина. Това, според нас, е вторият стълб, на който здраво е стъпил възходът на „Киров“. В момента в София се изгражда и в началото на идната година влиза в експлоатация специализиран сервизен център, способен да приема под покрива си и най-големите строителни машини, а във всички регионални поделения на веригата има обособени звена за ремонт, включително и на работната площадка, за което разполагат с над 40 подвижни работилници, специализирани в ремонта на едрогабаритните машини на Komatsu и останалите предлагани от фирмата марки.

Гледайки стълпотворението от багери, булдозери, товарачи, каменотрошачки, бетонпомпи, асфалтополагащи и други машини от осемнайсет метровата височина, на която за по-малко от минута ни издигна платформата на Hauoltte, си спомнихме думите на г-н Киро Киров преди няколко месеца при първата копка на сервизния център в София: „Успехът ни се дължи и на това, че не забравяме клиента, след като плати дадена машина, а го съпътстваме и се грижим за това, тази машина да работи добре през целия ù експлоатационен период. Всичко това изисква огромни за мащабите на страната ни инвестиции и естествено не ни позволява да продаваме техниката на цени, които почти не се различават от покупните от производителя. По правило клиент, който направи покупка от фирма, продаваща на направо съмнително ниски цени, втори път не пристъпва прага ù. Умението и отговорността е не в това да продадеш една или друга машина, а клиентът да знае, че поддръжката ù е гарантирана. Това важи за всички машини и инструменти, които продаваме, независимо дали става дума за акумулаторна бормашина или огромен багер на световния лидер Komatsu, чийто единствен дистрибутор за страната сме ние.“

Докато с тежката строителна техника КИРОВ за пореден път показа, че е в пълна готовност на стартовата линия, когато най-сетне се отпуши строителството на пътната инфраструктура на страната, а това неизбежно и не след дълго ще се случи, експозицията на малката строителна техника на свой ред красноречиво внушаваше, че фирмата е лидер, способен да отговори на търсенето от страна на строителните фирми в този най-бързо развиващ се през последните години сектор в България.

Само маркираме обширната експозиция на ръчните електрически инструменти начело с двете водещи световни марки Metabo и Bosch, защото „Направи сам“, както никое друго издание в България, не пропуска да представя всеки нов модел. Гвоздеят безспорно бе перфораторът Metabo P’7911, чийто уникален дизайн е дело на друг световен лидер – Porsche Design. Аналогията с прочутата марка автомобили очевидно не е случайна, още повече, че оригиналното Porsche Carrera 911 с двусмисления надпис „да изгорим конкуренцията“ бе паркирано само на метри от заобикалящите го огромни строителни машини. За пацифистите само ще поясним, че предлаганата от „Киров“ техника е оръжието, с което всяка фирма може да преодолее, а по военному – да срази конкурентите си.

Деница Соколова

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2006, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото