В категории: Брой 12/2005, Градина, Отопление, Хоби

Машина за цепене на дърва за огрев

Преди около 20 години във вестник „Направи сам” публикувахме самоделна конструкция на устройство за цепене на дърва. Като силов механизъм устройството използваше обикновен хидравличен автомобилен крик, който по това време бе технологичен връх непостижим за домашната работилница, просто защото се продаваха само на държавни предприятия. Устройството вършеше работа, но повече бележеше пътя за развитие на такъв вид устройства, отколкото да имаше практическа стойност. Крикът се задействаше с човешка сила и на практика бе по-лесно да вдигнеш брадвата, отколкото да напомпваш с часове масло в крика.

За тази някогашна публикация си спомнихме, когато в изложбения салон на „Евромастер Импорт Експорт“ видяхме нова-новеничка машина със същото предназначение, но изпълнена по съвременни технологии. Тутакси поискахме да я изпробваме и още след няколко проби може да гарантираме, че действително ще се справя безпроблемно и с „най-опърничавите“ кютуци. С натискане на бутон и лостче за броени секунди машината разцепва парчета дърво, включително и от твърда и жилава дървесина, каквато несъмнено е акацията. Цепи ги, като че ли не са от дърво, а от сирене. С две думи всеки, който е размахвал до „окапване“ на ръцете и набиване на дланите брадва, на часа ще оцени практичността и удоволствието да има такава машина.

Машината е пригодена за разцепване на парчета дърво с максимален диаметър до 25 cm и дължина до 36 или 52 cm в зависимост от модела. За напречно рязане в домашни условия се ползва верижен трион, каквито също се предлагат с марката Raider (НС 7-8/2005). Има масивно тяло от заварени стоманени профили в горния край, на което е оформен улей, в който се поставя дървото за цепене. В предния край е заварено клинообразно острие с остър връх, което разцепва дървото. В задния пък се намира тласкач, свързан с буталото на хидравличен цилиндър. Постъпващото в цилиндъра масло го изтласква и дървото се притиска към острието със сила 5 тона. Очевидно при това усилие и най-твърдият кютук няма шанс да оцелее и да не се разцепи.

Хидравличната маслена помпа се задвижва от монофазен електродвигател с мощност 1500 W, който се включва с бутон за еднократно пускане, т.е. функционира само, докато се държи натиснат. Това е направено с цел предотвратяване на неволното включване на машината. Втората „осигуровка“ е, че пропускането на маслото в цилиндъра става чрез задействане на пусково лостче, намиращо в задната част на тялото. Отново с цел повишаване на сигурността при работа, лостчето е поставено в метална кутия, така че случайният достъп до него да е ограничен. Така на практика и двете ръце на работещия са заети и далеч от зоната на разцепване на дървото.

С машината се работи изключително лесно. Дървото се поставя в улея, като опира до тласкача. След това с едната ръка се натиска пусковият бутон, а с другата се дръпва лостчето. Разцепването на дърво с дължина 35 cm трае около 8–9 s. След отпускане на бутона, буталото на цилиндъра се връща в изходно положение и машината е готова за разцепване на следващото дърво.

„Евромастер Импорт Експорт“ предлага четири модела на машини за цепене на дърва (YP3725A, YP3725B, YP5225A и YP5225B), като основната разлика между тях е в дължината на тялото и съответно в дължината на парчетата дърво за цепене. При първата двойка максималната дължина е 360 mm, докато при втората –

520 mm. Съответно първите тежат по 45 kg, а вторите – по 52 kg.

Машината очевидно не може да се носи под мишница, но въпреки това лесно се мести от една място на друго, защото в предния си край има две колела, а в задния – ръкохватка.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2005, Градина, Отопление, Хоби

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото