В категории: Брой 7-8/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Ръчен циркулярен трион Protool CSP 68 EB

И друг път сме споменавали, че Protool е марка от групата на Festool. Това означава прецизни и висококачествени ръчни електрически инструменти, които не случайно имат 3 години гаранция. Произвеждат се в Чехия (Чешка Липа) в заводи, които преди Втората световна война са били собственост на немския концерн Siemens-Schukert, и са били специализирани в производството на електродвигатели и електрически инструменти. Както мъдро е казал народът, „където е текло, пак ще тече“!

Машините Protool са особено подходящи за страни с не особено платежоспособен пазар, защото съчетават качеството и дълготрайността на Festool при значително по-ниска цена. Характерно за марката е, че обхваща широка гама от машини. Festool се е специализирал основно в две области – ръчни електрически инструменти за мебелно дърводелство и повърхностна обработка преди боядисване, където нямат равни по качество на продуктите си. Protool пък произвежда практически всички ръчни машини за строителни дейности, обработка на метали и дърво, включително и някои специализирани и уникални машини, предназначени за строително дърводелство, като обработка на греди за покривни конструкции.

Тук ви представяме една от новостите в производствената програма на Protool – ръчния електрически циркулярен трион CSP 68 C/ CSP 68 EB, като ще се спрем на втория модел, който ни бе предоставен за тестване от представителството на фирмата у нас – „Тултехник системс“ ЕООД.

За разлика от „потъващите“ ръчни циркулярни триони на Festool, машините на Protool се придържат към класическата схема. При тях предпазителят е подвижен, като при допир до канта на рязаната дъска се избутва назад и открива режещия диск. Това решение прави циркулярния трион по-универсален. CSP 68 EB е машина, която позволява прецизно рязане, което е абсолютно необходимо при разкрояване на мебелни плочи. Същевременно безпроблемно може да се използва и за по-грубо рязане на дъски и други материали от дърво на строителната площадка, в градината и т.н.

CSP 68 EB е сравнително мощна машина (1500 W), има умерено тегло – 5,5 kg и максимална дълбочина на рязане 68 mm. Характерното за този модел, което липсва при CSP 68 C, е плавното електронно регулиране на честотата на въртене и наличието на електродинамична спирачка. По функционалните си параметри двете машини са идентични.

Честотата на въртене при CSP 68 EB се регулира чрез предварително настройване в границите 1800–3800 min–1. Това разширява диапазона от приложения и в зависимост от режещия диск може да се използва за рязане на пластмаси или профили от цветни метали. Електронната схема се грижи за забавеното, плавно, развъртане на двигателя без характерния удар, възникващ при пускане на машина без такова управление. Едновременно с това се ограничава пусковият ток (достатъчен е предпазител 16 А) и в електрическата мрежа не се появява токов удар. Веднага прави впечатление и доста тихата работа на празни обороти. Това се дължи на автоматичното саморегулиране, което намалява честотата на въртене на диска при работа на празен ход – така се намалява отделяният шум и се удължава дълготрайността на двигателя и редуктора. „Заслуга“ на електронното управление на машината е и поддържането на постоянна честота на въртене както на празен ход, така и при различно натоварване. В резултат на това производителността при рязане не се променя и се запазва максимално висока, а качеството на рязане се подобрява. Машината има и електронна защита, която изключва захранването при претоварване, и така предпазва двигателя от изгаряне, а редуктора – от изронване на зъби или преждевременно износване. Освен на нарастване на силата на електрическия ток, защитата реагира и на повишаване на температурата на двигателя над допустимата стойност. Голямата износоустойчивост и дълготрайност на циркулярния трион се дължи и на триточковото лагеруване на вала на ротора – два сачмени и един плъзгащ лагер.

Друга особеност на CSP 68 EB е наличието на електродинамична спирачка, която преустановява въртенето на режещия диск до 2 s след изключване на захранването. Това повишава безопасността при експлоатация на машината, намалява риска от повреждане на материала, а и не се налага досадното изчакване след всяко рязане, докато дискът спре да се върти.

CSP 68 EB има всички характерни за ръчните циркуляри регулировки на дълбочината (според дебелината на материала) и наклона на рязане. Това, което веднага прави впечатление, е стабилната конструкция на машината. Носещата плоча, защитният кожух, предпазителят и редукторната кутия са отлети от здрава алуминиева сплав. Плочата е силно оребрена, което придава висока устойчивост на конструкцията. Машината се повдига или наклонява изключително плавно и без никакво задържане, което позволява лесно и точно нагласяване на желаната стойност. В допълнение при регулиране на страничния наклон положението на двигателната част спрямо плочата се фиксира с два винта, което също повишава устойчивостта. В предния край на плочата има два тесни отвора, през които се вижда очертаната линия, а мястото на рязане може да се наблюдава през отвори в предпазния кожух.

Добри думи могат да се кажат и за конструкцията на предпазителя. Предният му край има голямо закръгление и завършва с две колелца. По тази причина изобщо не усетихме и най-малко съпротивление в началото на рязането, когато предпазителят опира в канта на детайла и се избутва плавно назад. Това според нас е особено ценно качество, защото, когато предпазителят заяжда, вниманието се отклонява, и работещият се изкушава да посегне със свободната ръка и да го издърпа, което може да причини нараняване.

CSP 68 EB работи с режещи дискове с диаметър 190 mm. Те се сменят лесно с ключ с външен шестограм, а валът се застопорява с натискане на бутон върху редукторната кутия. Дискът се подбира според вида на материала: дърво (напречно или надлъжно рязане, грубо разкрояване или чисто рязане), пластмаси или цветни метали. При всички случаи се препоръчва свързване на машината към промишлена прахосмукачка, особено при рязане на плочи от дървесни частици. Дървесната прах, отделяна при рязане на букова и дъбова дървесина, също се смята за вредна за здравето. Рязането на материали, съдържащи канцерогенния азбест, е забранено.

При рязане на пластмаси се получават дълги спирално навити и наелектризирани стружки, които могат да задръстят отвора на предпазния щит, и да затруднят свободното движение на предпазителя. Трябва да се внимава това да не се случи.

Металните профили се режат само със специален диск при бавно движение на машината и без прекъсване. Реже се по по-тясната страна на профилите, като се внимава поради провисване прорезът да не се затвори, и дискът да бъде притиснат.

За разкрояване на мебелни плочи се препоръчва водене на машината по специална метална шина (GPR 750/1500). Тя се фиксира с помощта на малки стеги, а при необходимост може да се удължава чрез съединителни елементи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото