В категории: Брой 5-6/2005, Дърводелство и обзавеждане

Конструиране на шкафове със Selection

Майсторите дърводелци знаят, че понякога е по-лесно да се изработи някоя мебел , отколкото да се направи изпипан открай докрай конструктивен чертеж с точно оразмеряване на всички детайли, отворите за сглобки, панти, дръжки и останалия обков. На практика, след като изкристализира някаква все още доста смътна идея, се започва работа и по метода на пробите и грешките. В повечето случаи задачата се решава, но бавно и доста мъчително, често с компромиси в размерите, като нерядко всеки следващ детайл се донатъкмява според останалото за него място.

Типичен случай са чекмеджетата и вратичките на шкафовете. В най-добрия случай чертежът трябва да се коригира по действителните размери и така окончателно сглобената конструкция отразява достоверно направеното. Още по-сложно със стандартни чертожни средства става предварителното тримерно начертаване на конструкцията, за да може човек да добие по-реална представа как ще изглежда в действителност. Задачата може да бъде усложнена допълнително, ако се търси цялостно оформление на интериора, защото мебелите трябва да хармонират помежду си и с останалото обзавеждане.

През последните години нещата се промениха коренно – компютрите навлязоха почти във всяка част от ежедневието ни, и в повечето случаи един любител много лесно може да стане по-добър проектант, отколкото майстора с дългогодишна практика с рендето, но не и с компютъра.

Ако може да се вярва на последното изследване на Националния статистически институт, 14,6% от домакинствата у нас притежават компютър и около 22,8% от българите имат редовен достъп до компютърна техника. Съвсем логично е този процент да бъде значително по-голям сред читателите на списанието ни, защото открай време то се чете предимно от технически образовани хора. Това ни окуражава от време на време да публикуваме статии за приложен софтуер и изпълнени с него проекти.

В областта на проектирането на мебели безспорно най-доброто, което сме имали възможност да тестваме и лично да изпробваме в редакцията, е продуктът Selection на немската фирма Hettich. За него вече сме писали в НС 5-6/2003, но сега вече има нова версия – 1.4, с доста разширени възможности, на която си заслужава да обърнем по-обстойно внимание.

Продуктът е специализирана система за проектиране на мебели, като същевременно съдържа и пълния каталог за 2005 г. с над 15 000 елемента (обков), производство на Hettich. Това е особено ценно, защото процесът на проектиране върви неразделно с избора на обкова – метални сглобки, панти, дръжки, крака, осветителни тела и други елементи. Така в крайна сметка се получава точен, включително достоверно оцветен, триизмерен модел, двумерни чертежи, чертежи на всеки от детайлите и подробна спецификация. Естествено на екрана на компютъра лесно се коригират всички допуснати в процеса на проектиране грешки, а още по-лесно е да се „разиграват“ най-различни варианти, докато се получи желаната мебел.

С помощта на Selection всеки с лекота може да стане конструктор на своите мебели, без да е необходимо да облича работен комбинезон, и да хваща дърводелски инструменти. Крайният продукт представлява прецизен, напълно оразмерен чертеж, който може да се предостави за изпълнение на дърводелско ателие или пък да се поръча разкрояване на отделните детайли. Тогава за „домашно упражнение“ остава пробиването на отворите за панти, дръжки и останалия обков, както и сглобяване на детайлите с лепило и дибли. Все пак това са доста по-леки, чисти и неизискващи машини и просторна работилница дейности.

Най-съществената новост в новата версия 1.4 на Selection са двата допълнителни модула. Raumplanung (планиране на помещението) позволява пространствено разполагане на конструираните мебели в дадено предварително планирано помещение с цел получаване на цялостна, при това напълно реална, представа за интериора.

С втория модул (Document Manager) се създава подробна документация на мебелите с различни изгледи, включително и чертеж с отдалечени един от друг детайли, даващ по-голяма яснота за разположението им един към друг.

За съжаление това, което помрачи отчасти предварително предвкусваната наслада от тестването на Selection е, че именно тези модули предявиха „дискриминационни“ изисквания към операционната система и не пожелаха да се инсталират под управлението на оригинален англоезичен Windows. По неясни за нас съображения работят само с версията на немски език. За нас не бе проблем да преинсталираме един от компютрите в редакцията, но подобно упражнение няма особена практическа стойност, защото такъв съвет очевидно не бихме могли да дадем на читателите си. Затова се отказахме да тестваме тези два модула, пък и без тези несъмнено атрактивни „екстри“ Selection 1.4 продължава да бъде изключително полезен професионален инструмент за проектиране на мебели. Същевременно от Hettich ни увериха, че вече завършват разработката на следваща версия на своя продукт, при която това ограничение ще отпадне.

Тук заслужава да се отбележи, че Selection 1.4 се разпространява от единствения оторизиран дистрибутор на Hettich за страната ни – „Киров“ АД, която предлага и всички елементи, включени в каталога.

Проектирането на дадена мебел, било чрез изчертаване на ръка или с компютър, принципно не се различава. Затова преценихме, че би било полезно да опишем малко по-подробно целия работен цикъл чрез конкрен пример – проектиране на шкаф.

Преобладаващата част от съвременните шкафове имат т.нар. корпусна конструкция, което ще рече, че наподобяват кутия с две страници, дъно, таван (или плот), гръб, полици, преградни (междинни) страници, вратички, чекмеджета и др. детайли. С малки изключения масовата практика е те да се разкрояват от многослойни мебелни плочи (най-често с дебелина 19 mm), произведени чрез пресоване и слепване на дървесни частици. Този вид плочи са най-евтини, но и с най-ниски механически показатели. Въпреки това съвременното производство предоставя несъмнено по-качествени плочи, с които може да се произвеждат достатъчно здрави и устойчиви шкафове.

При модерните качествени панти и сглобки познатите ни от близкото минало кухненски шкафове с провиснали или даже откъснати от пантите врати, вече са избледняващ спомен от историята. Мебелните плочи от ПДЧ се продават фурнировани с естествен фурнир, а по-масовите и евтини плочи имат тънко меламиново покритие в най-разнообразни цветове или имитация на естествен фурнир. За плотове на маси и стоящи върху пода кухненски шкафове се продават плочи от ПДЧ с дебелина 30 mm и повече, облепени с дебело топлоустойчиво покритие от гетинакс и със заоблен челен кант. При по-високи якостни изисквания може да се използват и специални многослойни плочи, наподобяващи дебел шперплат, които са много качествени, здрави и същевременно леки, но и доста по-скъпи. В големите търговски вериги се продават мебелни четиристранно кантирани плочи с широчини 30, 40, 50 и 60 cm, което значително улеснява работата. Единствено остава да се разкрои напречно и кантовете, получени при рязането, да се облепят. Също така при възможност широчината на шкафа се подбира така, че широчината на вратичките да съответства на някоя от посочените стандартни големини.

Да кажем няколко думи и за гърба. На пръв поглед той е най-незначителният детайл, защото при ниско разположените шкафове не се и вижда. В действителност обаче ролята му е изключително важна, защото именно на гърба се дължи страничната устойчивост на цялата конструкция. Затова е желателно той да се изреже от качествен шперплат, а не от дървесновлакнеста плоча (фазер, което на практика си е дебел 6 mm картон), каквато бе сиромашката практиката преди години.

Selection предлага няколко основни вида шкафове:

» Със стандартна конструкция и обикновени, странично отварящи се врати

» Шкафове със странично плъзгащи или сгъващи се врати

» Канцеларски шкафове и контейнерни шкафчета за под бюро

» Шкафове с челна рамка

» Различни ъглови шкафове и др.

При всяка базова конструкция има възможност за детайлен избор на отделните елементи или решения.

За различните конструкции и детайли продуктът предлага най-типичното решение и стандартни размери, които могат да се променят според конкретния случай. Работата е изключително улеснена, като се изисква само задаване на основните параметри и вида на шкафа, конкретен избор на обкова, на вида на декоративното повърхностно покритие, а софтуерът пресмята всичко останало, като грешки от конструктивна гледна точка са невъзможни. Така например не може да се зададе по-голяма врата от наличното за нея място, или пък да се поставят три чекмеджета там, където има място за две.

За тестване и описание на възможностите на продукта избрахме да проектираме стандартен шкаф (1) с общо предназначение. Той е разделен на три части, като едната е затворена с вратички, във втората са монтирани три чекмеджета, а над тях се намира третата част, която ще оставим отворена.

Първата задача е да се зададат крайните размери на шкафа. Selection предлага стандартни размери – височина 755 mm и дълбочина 600 mm. Приемаме ги, като променяме само широчината на шкафа – от 600 mm на 1200 mm (2). Важен момент е изборът на това как вратичките ще прилягат към страниците – чрез пълно или частично припокриване, ще влизат ли между тях или ще прилягат с фалц. Избираме първия вариант (3), защото е най-лесен за изпълнение – позволява известна неточност при разкрояването на детайлите, която може да се компенсира чрез регулиране на пантите. Приемаме също конструкция, при която таванът и дъното на шкафа влизат между страниците, пролуката между вратичките е 3 mm, а ивицата, на която припокриват кантовете на страниците, тавана и дъното, е широка 16 mm. Това са все типични (оптимални) стойности, които продуктът предлага.

Гърбът може да се монтира по няколко начина, като най-здрава е конструкцията, при която той влиза в специално издълбан нут. Най-лесен за монтиране е вариантът, при който той ляга върху кантовете на двете страници, дъното и тавана, и се държи единствено от винтовете и евентуално лепило. Избрахме междинен вариант (4), достатъчно здрав и същевременно допускащ минимална неточност – гърбът ляга в издълбани за него фалцове, където се закрепва с винтове и лепило.

От няколкото варианта на цокли, включително и възможността шкафът да няма цокъл, избираме стандартно решение, при което той е направен от същия материал (5), от който са разкроени страниците, а височината му е 100 mm.

Сега следва най-интересната част от процеса на проектиране – разпределение на пространството в шкафа (6) чрез поставяне на вертикални преградни стени (междинни страници), полици, определяне на място и избор на чекмеджета и т.н. На този етап се избират вратите, пантите, дръжките за тях и за чекмеджетата. Няма нищо по-лесно от това, защото Selection e интуитивно проектиран продукт, който се усвоява за не повече от половин час, без да се налага четене на документацията.

Първо поставяме една вертикална междинна страница, която разделя шкафа на две половини. По-широката част разделяме по средата с междинно дъно, което се закрепва към едната крайна и междинната страница с дибли и лепило (7). Другата възможност е да се постави подвижен рафт, но първият вариант допълнително повишава здравината на конструкцията. Тази част на шкафа се затваря с две вратички. Избираме най-лесния за изпълнение, но не и най-привлекателен на външен вид вариант на плътни врати, изработени от мебелна плоча (8). Възможни са обаче и варианти на врата с рамка от масивна дървесина и таблена конструкция, както и на елегантни остъклени врати с алуминиева рамка. От менюто може да се променят предложените от продукта оптимални стойности като височина на вратичките, брой на пантите, разстоянието им до краищата на вратите и др. Приемаме и обичайния за такива шкафове ъгъл на отваряне на вратите 90°–110°.

За частта с чекмеджетата постъпваме по най-лесния начин – просто определяме техния брой (в нашия случай 3) и типа на конструкцията им. Selection извършва останалото, като оразмерява и разполага чекмеджетата според наличното място. Тук са възможни няколко варианта, като единият е чекмеджето да бъде изцяло изработено със собствени материали, като се ползват само водачите на Hettich (в случая най-съвършените Quadro), а другият е цялото да се поръча в комплект. Има и междинни възможности, но нашето мнение е, че специално чекмеджетата трябва да бъдат фабрично произведени.

Остава да подберем дръжките на вратичките и чекмеджетата (9). Изборът, който Hettich предлага за вида на материала, формата, големината, вида на покритието и др., е направо умопомрачителен. Едновременно се избира и мястото на тяхното монтиране. В случай, че местоположението им не се окаже най-сполучливо, което лесно се вижда на завършеното тримерно изображение, няма никакъв проблем – с показалеца на мишката всяка от дръжките може да бъде преместена.

С това проектирането може да се смята в общи линии за завършено (10). Selection извежда списък с всички основни елементи на обкова (11 и 12). След това те се избират от каталога, включително и всички допълнителни елементи, например плочки под пантите, винтовете и др.

Selection изчертава на екрана конструкцията с възможност за изглед от всички страни или като тримерно изображение (13, 14 и 15), което може да бъде прозрачно, така че да се виждат всички детайли, или пък плочите да станат непрозрачни (16). Чертежът все още няма размери, но те лесно и точно се поставят. Достатъчно е с показалеца на мишката да се посочи всяка двойка крайни точки и мястото на размерните линии.

С направеното дотук човек все още не може да добие пълна представа за външния вид на шкафа, който е конструирал. Затова трябва да се избере вида и оцветяването на повърхностното покритие за всеки от детайлите – страници, врати, цокъл и гръб. Изборът от възможности е богат, като може да се подберат материали според мострените скали на известната немска фирма за лакове и байцове Hesse Lignal (17), за чиито продукти Selection е профилиран за вярно възпроизвеждане на цветовете.

Сега вече шкафът може да се получи в напълно завършено изображение, което да се огледа от всички страни (18). След като получи окончателно одобрение, всеки от елементите на шкафа се изчертава поотделно, при което Selection автоматично го оразмерява изцяло, включително с всички монтажни отвори и отворите за винтовете. Последната операция е отпечатване на спецификация на всички детайли с техните размери, площ и брой. Отделно се отпечатва списък с каталожните номера на целия необходим обков, включително и винтовете.

С това проектантската част от работата е завършена за не повече от 10 min. Остава чертежите да бъдат спазени точно, което гарантира безупречното качество на шкафа, независимо дали ще го поръчате в някоя работилница, или ще го направите в домашни условия.

Следва: Проектиране на шкафове с плъзгащи и сгъващи се врати (тип „хармоника”).

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2005, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото