В категории: Брой 3-4/2005, Представяме ви

Praktiker в България

В средата на септември миналата година в столицата отвори врати първият магазин от веригата Praktiker в България. След него до края на 2007 г. в други градове се планира да бъдат открити още 6, като общата стойност на предвидената инвестиция у нас се оценява над 50 млн. Евро. Откриването на първия Praktiker привлече широко обществено внимание най-вече с мащабната предварителна рекламна кампания и невижданите дотогава ниски цени. Вниманието на по-сериозните домашни майстори пък бе привлечено от възможността да намерят инструменти и материали, които не се продават в останалите магазини. Те не бяха разочаровани, защото българският магазин е част от широко разклонената верига специализирани хипермаркети Praktiker Bau- und Heimwerkermarkte AG. Нейното начало е поставено през 1978 г. с откриването в Германия на първите четири магазина от вида „Направи си сам“. От 1996 година Praktiker става част от мощната група МЕТРО АД, към която принадлежат и добре познатите у нас магазини МЕТРО Кеш&Кери. През 1991 г. започва бързото разрастване на Praktiker с откриване на редица магазини предимно в държави от Централна, Източна и Югоизточна Европа – Люксембург, Австрия, Унгария, Полша, Румъния, Гърция, Турция и България. Сега веригата Praktiker притежава над 350 специализирани хипермаркета в общо девет европейски държави, с което се нарежда на едно от първите места сред специализираните търговски вериги на стария континент.

За 2003 г. общият оборот на групата Praktiker е бил 2,8 млрд. Евро, от които 23% се пада на изнесените извън Германия магазини. Общият брой на служителите надхвърля 20 000, а в рамките на една година над 100 млн. клиенти минават през магазините.

Praktiker е типична верига магазини от вида „Всичко за дома и градината“ като комплексни доставчици на широк асортимент от машини, инструменти и материали в областта на строителството и ремонта, градината, работилницата и обзавеждането на дома. Освен типичните любителски електрически или ръчни инструменти, предлагат се и редица машини, които могат да бъдат отнесени към групата на занаятчиите, които ги използват за професионални цели.

Най-характерно за цялостната търговска политика на веригата от магазини са силно агресивните, т.е. възможно най-ниски цени. Тази ясно очертана линия се преплита със стремежа предлаганите стоки да имат и добро качество, което се постига най-вече чрез внимателен подбор на фирмите доставчици и стриктен контрол върху доставките, а така също и чрез поддържане на собствени марки с контролирано качество. Такива са особено популярните в Германия марки Faust за широка палитра от лако-бояджийски материали и ръчни инструменти, Fleurelle за градински машини и оборудване, Budget – градински инструменти, водни помпи, косачки за трева, строителна химия, електрически инструменти, Sparkling – аксесоари за баня, както и най-новата марка Outdoor, която предлага съоръжения за къмпинг.

Особено голямо внимание в магазините Praktiker се обръща на условията и удобството, които се предоставят на посетителите, така че да се чувстват по-удобно и по-лесно да се ориентират в многообразието от стоки. Характерни за тях са широките пешеходни пътеки, упътващата клиентите маркировка, подреждането на стоките, така че да бъдат лесно достъпни с поглед.

Първият магазин Praktiker се намира на бул. Цариградско шосе в столицата. На площ от 7000 m2 магазинът предлага средно 50 000 артикула. Те са обособени в групи според преобладаващото предназначение: обзавеждане, ремонт и строителство, обзавеждане на бани, бояджийски материали, ръчни електрически и механични инструменти, осветителни тела, електрически прибори и материали, градина, аксесоари за автомобила и велосипеда, битова техника и електроника и др. Съотношението между стоките, произведени в България или доставени чрез внос от български фирми, към директния внос от чужбина е 90% към 10%.

Много популярни са месечните промоции, които обхващат актуални за сезона стоки, поради силно привлекателните им намалени цени. Тези стоки са посочени в периодичния каталог на магазина. Значително удобство за клиентите представлява възможността да получат на място кредит Praktiker на банките ДСК и ОББ при изгодни условия.

„В България, както и във всички останали страни от мрежата си, Praktiker се стреми към оптималното съчетание на перфектно обслужване, добро качество и изгодни цени. Тези три фактора, както и съобразяването на предлагания асортимент с местното търсене и високо мотивирания ни персонал, са в основата на успехите ни на международния пазар“, е посланието към българските клиенти на г-н Михаел Арнолд, член на Управителния съвет на Praktiker.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2005, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото