В категории: Брой 1-2/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Фрезери за големи отвори

В работилницата няма важни и маловажни инструменти. Всеки инструмент си има своето предназначение и когато потрябва, е желателно да бъде подръка, за да не спира работата. Когато се налага пробиване на отвори с голям диаметър и особено на гнезда за изхвърлящи и някои други видове панти, както и за монтиране на различни метални мебелни сглобки, обикновените свердла са безполезни. Да не говорим, че за пробиване на отвори в дървесина често се използват свредла за метал с конично заточен връх, макар че за целта има специални свредла. Те имат центриращ връх, който води свредлото, двата челни режещи ръба се заточват под различен от металните свредла ъгъл и в краищата си имат подрязващи зъбчета.

Специално за отвори с диаметър над 10 mm се използват специални фрезери като показания тук комплект за пробиване на отвори с диаметър 10, 20, 25, 30 и 35 mm. Формата им, общо взето, повтаря режещите елементи на свредлата за дърво. Всички имат твърдосплавни резци, което удължава експлоатационната им дълготрайност, особено когато се използват за пробиване на отвори в плочи от дървесни частици, включително в плочи с твърдо меламиново защитно и декоративно покритие. В повечето случаи те се използват за пробиване, по-точно издълбаване, на глухи отвори за монтиране на панти или мебелни сглобки. В тези случаи са решаващи диаметърът на отвора, в който главата на пантата или сглобката, примерно, трябва да влиза съвсем точно без хлабина и неговата дълбочина, така че да не се повреди лицевата страна на мебелната плоча. Характерно за пробиването с такъв фрезер е, че се получава отвор с формата на цилиндър и равно, а не с конична форма, дъно. Решаваща е и дълбочината на пробиване, която трябва да се спазва с точност до милиметър. Така например най-големият от комплекта фрезери (Ø35) е предназначен специално за монтиране на главата на изхвърлящи панти. Нейната дебелина е 13 mm, толкова трябва да бъде и дълбочината на отвора. За по-голямо удобство при работа фрезерът има същата дебелина и щом потъне до нивото на повърхността на плочата, пробиването трябва да спре. При отвор с тази дълбочина между дъното му и лицевата повърхност на плочата, примерно мебелна вратичка, остава пласт с дебелина около 4 mm, който много лесно може да се пробие при малко по-невнимателна работа.

Показаният тук фрезер върши добра работа при монтиране на малко на брой панти, както и при ремонт на някоя, чието гнездо се е изкъртило. Когато се налага монтиране на повече, включително и на специални видове, трябва да се потърси специализиран инструмент. Най-доброто, което се предлага, е специалният шаблон на Hettich (продава се в магазините от веригата „Киров“).

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото