В категории: Брой 1-2/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Прободен трион с лазерен прицел

Новият прободен трион Raider RD-JS11 може да бъде причислен към групата електрически инструменти, снабдени с малък лазерен прожектор за по-точно насочване при рязане. Той е монтиран на челото на машината и излъчва добре фокусиран тесен светлинен сноп, който очертава линията, по която триончето реже. Това позволява по-прецизно насочване на машината, защото, в зависимост от осветеността на работното място, линията от лазерния лъч се вижда ясно на 50 и повече сантиметра напред. С помощта на два регулировъчни винта лазерният прожектор може леко да се измества встрани, така че очертаната от лъча линия да съвпадне с линията на рязане. Той има самостоятелно захранване от две батерии тип ААА.

Колкото до самата машина, в нея няма нищо необикновено. Мощността на двигателя ù е 600 W, което е достатъчно за рязане на дървесина с дебелина до 100 mm и на стомана с дебелина до 10 mm. Трионът има електронно регулиране на честотата на възвратно-постъпателното движение на триончето в шест степени – от 500 до 3000 minˉ¹. Пенделообразният ход на триончето също може да се регулира (в три степени) в зависимост от твърдостта на рязаната дървесина, като при рязане на метали напълно се изключва.

Характерно за прободните триони Raider е опростеният механизъм за захващане на триончето. Опашката му се напъхва в процеп и се притяга с два винта. Този начин е малко по-бавен от различните системи за бърза смяна на работния инструмент, но за сметка на това е независим от формата на опашката, която при различните производители е различна. Това дава по-голяма свобода при използване на триончета без оглед на производителя им. Основата на машината позволява завъртане за рязане под наклон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото