„Направи сам“ преминава в интернет

Драги читатели,
Създавайки сайта http://napravisam.net от януари 2011 г. откриваме най-широк и напълно безплатен достъп до цялата информация за нови инструменти и продукти, за технологии, проекти и споделен опит натрупана за 32 години на страниците на списание „Направи сам“. Тази информация досега бе само частично достъпна в Интернет чрез сайта на издателството www.newteck.bg, чиито функции бяха предимно да информира за съдържанието на отделните книжки на списанието.
NS_archive_543sВремената се променят, средствата за разпространяване на информацията – също. След 30 години печатно издание от януари 2011 г. „Направи сам” преминава изцяло към електронен вариант на разпространение. Интернет е изборът на интелигентните, технически грамотни хора, това е изборът на младите поколения и „Направи сам” се влива изцяло в този най-мощен и предпочитан източник за информация.
Тематиката, начинът на списване и качеството на публикациите в „Направи сам” се запазват напълно. Удобството и предимствата за ползване на списанието в онлайн вариант са много и все съществени. Отделни статии, цели списания и годишни течения ще бъдат на разположение в мига, щом пожелаете да проучите подробно или да направите бърза справка по проблем, чието решение ви интересува. Напълно изчезват трудностите, които създава съхраняването на книжното издание, неимоверно ще се улесни намирането на статии от предни броеве и години по тематика, марка или фирма производител.
Освен новите броеве на „Направи сам”, които ще бъдат издадени през тази и следващите години, постепенно ще качим на сайта и съдържанието на списанието от по-предни години. Голяма част от статиите не губят своята актуалност години наред и продължават да бъдат ценен източник на подробна и професионално поднесена информация. Така вие ще разполагате вече не само с отделни броеве на списанието, а с целия граден години наред архив, т.е. с обширна и уникална по съдържанието си енциклопедия за домашни и професионални майстори.
Всичко това освен дългогодишните традиционни читатели на списанието, ще привлече и нова, многократно по-голяма читателска аудитория, много по-голям ще бъде и ефектът от публикациите в „Направи сам”.
Освен новите броеве, които периодично публикуваме, към момента на сайта е публикувано съдържанието на списание „Направи сам“ от 2002 г. насам.
Постепенно продължаваме да публикуваме на сайта и броеве на списание и вестник „Направи сам” от по-предни години, като статиите ще бъдат подбирани според тяхната актуалност. По същия начин ще постъпим и със съдържанието на сборниците „Най-доброто от вестник „Направи сам”.
Запазваме утвърдената през годините периодичност на излизане на броевете на списанието – сдвоени броеве 1-2; 3-4, 5-6, 7-8 и 9-10 и два единични – 11 и 12. Статиите, свързани с конкретни срокове, ще бъдат публикувани и преди официалното излизане на съответния брой.
Предвидили сме и възможността за покупка на някои от по-старите печатни броеве на списанието. Молим предварително да изпращате запитване по електронната поща, за да може да проверяваме за наличностите.
Георги Балански
Издател и главен редактор
Януари 2011 г.

За списание „Направи сам“

Списание „Направи сам“ е първото по рода си техническо списание в България. Издава се без прекъсване вече 34 години. За тези над три десетилетия списанието е изградило своята голяма популярност и авторитет. Започва да излиза от 1980 г. като вестник с тираж до 205 000, от 1990 г. – във вид на книжно списание с тираж около 30 000, а от януари 2011 г., вече в електронен вид, се публикува онлайн на сайта http://napravisam.net.
Първоначално „Направи сам“ е създадено като практико-приложно енциклопедично издание за хората, които желаят и умеят да майсторят със собствените си ръце – да строят, дострояват, ремонтират или обзавеждат дома и вилата си, да обработват и облагородяват градината, които се увличат от различни хоби дейности и др.
След промяната през 1989 г. издателство „Ню Текник Пъблишинг“ ООД съхрани исторически утвърдилото се популярно име на изданието. Същевременно, с оглед на отварянето на страната ни към световния пазар, постепенно „Направи сам” бе силно преориентирано и към професионалния сектор. Насочеността и техническото равнище на преобладаващата част от публикациите бяха подчинени на професионалната тематика – на новите продукти и решения, които водещите производители предлагат на българския пазар: ръчни електроинструменти и машини, модерни строителни материали и технологиите за тяхното използване, и т.н.
През последния близо четвърт век „Направи сам“ се утвърди като основен българоезичен източник на професионална информация за новите продукти на водещи компании и марки в областта на:
– Електроинструменти и машини – Bosch, Metabo, Festool, DeWalt, Black&Decker, Hitachi, Stanley, Knipex, Honda, Sparky Eltos, Skil, Raider, Kapro, Tyrolit, Collomix, Scheppach, RUBI, Steinel, Makita, Protool, Fronius, WERA, Bessey, Hawera и др.
– Строителни материали и строителна химия – Knauf, Henkel, Ytong (Xella), Wienerberger, Weber, Vandex, Rockwool, Isover и др.;
– Електрически отоплителни системи – DEVI;
– Електроуреди и осветление – Steinel, Brennenstuhl, CyberPower и др.
– Мебелен обков и механика – Hettich;
– Техника за градината и гората – Stihl, Hitachi, Black&Decker, Scheppach и др.;
В продължение на години списанието популяризира предлаганите продукти, промоционалните и други акции на търговските вериги Mr. Bricolage и Praktiker, а в сектора на професионалната техника много успешно и най-активно работи с водещите български компании „Киров“ и „Ташев-Галвинг“.
Тематиката на списанието е насочена към широка читателска аудитория – професионални занаятчии, специалисти в различни технически професии и области, напреднали домашни майстори. Нерядко списанието се използва от редица фирми и като учебно пособие при подготовка и квалификация на техния персонал или за демонстрации пред клиенти.
Все повече нараства и аудиторията от технически грамотни, образовани читатели, които намират в „Направи сам“ необходимия компетентен съветник за решаване на своите строителни, ремонтни и други от тематиката на списанието проблеми, помага им да се ориентират при избора на най-подходящите, модерни и ефективни материали и технологии. Така те биват улеснени при вземането на информирано решение като възложители на строителни и ремонтни дейности, както и да могат компетентно да контролират тяхното изпълнение. В крайна сметка да получат за парите си най-добро съвременно, ефективно и дълготрайно решение.
Тематиката на списанието обхваща: ръчни електро- и други видове инструменти, машини, нови строителни материали, материали и технологии за намаляване на топлинните загуби, за подобряване на звукоизолацията, защита срещу проникване на влага, електрически нагревателни системи, материали и изграждане на отоплителни, водопроводни и канализационни инсталации, покривни конструкции и др. Практическата стойност на публикациите значително нараства и поради факта, че наред с описанието на новите материали и инструменти, се набляга върху технологиите за тяхното приложение, на работата с тях. С голяма популярност се ползват статиите за съвременните материали и технологии за подобряване, ремонтиране и обновяване на жилището и вилата. Заделя се внимание на новости в обкова за мебели, на проекти за изработване на нестандартни, модерни и функционални мебели. Добре застъпени са машините и инструментите за поддържане на градината и работата с тях.
Към май 2015 г. на сайта на „Направи сам“ са публикувани 1323 оригинални, написани от редакцията на списанието, статии. Характерно за тях е, че са подготвени на компетентно техническо ниво и същевременно на разбираем за широк кръг читатели език. Разпределението на статиите според разглежданите в тях основни теми към момента е:
– Инструменти и машини – 605 статии;
– Строителство – 437;
– Сухо строителство – 109;
– Ремонти – 568 ;
– Топлоизолации – 114;
– Хидроизолации – 33;
– Звукоизолации -28;
– Облицовки и настилки – 175;
– Мазилки и бои – 54;
– Водопровод и канализация – 70;
– Бани и кухни – 82;
– Дърводелство и обзавеждане – 339;
– Отопление – 60;
– Електроинсталации и осветление – 100;
– Покриви -42;
– Металообработване – 129;
– Градина – 224;
– Хоби – 93.
Като авторитетен независим източник на компетентна техническа информация „Направи сам“ много успешно партнира с електронните магазини на „Ташев-Галвинг“ и „Киров“ АД.
Tashev_sKirov_sСписанието редовно публикува статии за предлаганите от тях нови машини с линк към съответния магазин и продукт, а те от своя страна поставят при продуктите си линкове към съответната статия на сайта на „Направи сам“. Благодарение на голямата си читателска аудитория сайтът http://napravisam.net генерира значителен трафик от потенциални клиенти към тези електронни магазини. Същевременно за техните потенциалните клиенти списанието осигурява подробна, компетентно и същевременно разбираемо написана техническа информация, която да ги мотивира за покупка. На официалните сайтове на knauf.bg, ytong.bg, festool.bg и др. са качени копия на статии от „Направи сам“, на сайта на STIHL.bg са поставени линкове към статии в „Направи сам“.
Тематичната палитра, качеството и количеството на публикациите правят сайта на „Направи сам“ уникална по обем и съдържание техническа енциклопедия, която привлича все по-голям читателски интерес. Така например само през 2013 г. общият брой на посещенията на сайта е 1 759 431, от които 879 547 са уникалните посетители (по данни на Google Analytics). За трите години, откак съществува, броят на посещенията на сайта надхвърля 4 000 000, от които уникалните са около 1 900 000.
При търсене с Google в областта на инструментите и машините, на новите строителни материали и технологии, както и за останалите теми, застъпени в „Направи сам“, при търсене по ключови думи, характерни изрази и марки на производители, Google извежда сайта http://napravisam.net на челна позиция, често и на няколко от челните места на първата страницата в списъка с резултати. По правило качените на фирмените сайтове статии от „Направи сам”, имат същото високо класиране на началната страница при търсене с Google.


към началото