Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Промишлени прахосмукачки Festool

Всички дървообработващи машини – циркулярни триони, шлайфмашини, фрези, различни електрически триони и др. имат една обща черта – изхвърлят около себе си голямо количество стърготини и прах, които плътно покриват пода и всички намиращи се наблизо предмети, силно насищат въздушното пространство с фина прах, която прониква и се отлага навсякъде, докъдето стига въздушното течение. С въздуха, който дишаме, те проникват и се задържат в дихателната ни система с всички вредни за здравето последствия. Освен че е механичен замърсител, често прахта съдържа химически активни и силно увреждащи здравето частици, отделени при обработка на ПДЧ, особено произведените с формалдехидни смоли, при шлифоване на различни лакови покрития и други лако-бояджийски материали. Проблемът е много сериозен, защото на практика почти винаги се работи в затворени помещения. Той се усложнява допълнително и когато се извършват ремонтни работи в обитавани помещения, например полагане на дървени подови покрития, защото по правило почистването след това трае доста по-продължително от самия ремонт.

За щастие има ефикасно решение на този проблем и това е промишлената прахосмукачка. Не случайно всички ръчни електрически инструменти имат система за засмукване и отвеждане на прахта. Машините на реномираните производители задължително са проектирани за свързване към прахосмукачка, докато при любителските машини се разчита на платнена торбичка, която събира част от стърготините и прахта, което обаче е крайно неефективно половинчато решение.

От собствен опит можем да заявим, че всеки, който макар и за кратко е работил с машина, свързана с промишлена прахосмукачка, няма да се колебае за покупката на такава машина. Системата за засмукване на стружките и прахта не само предпазва околното пространство от замърсяване, но и подобрява условията и качеството на работа, значително удължава дълготрайността на работния инструмент, както например е при шлифоването, където изсмукването на отделената прах е направо задължително.

Освен твърди отпадъци, промишлените прахосмукачки може да се използват за изсмукване и на течности. С две думи, сферата им на приложение покрива още почистване на работилницата, на автомобилното купе и изобщо навсякъде, където има нужда от голяма смукателна мощност и събиране на едри отпадъци.

Festool има широко развита програма от различни по изпълнение и приложение промишлени прахосмукачки. Някои от тях са специално пригодени за засмукване на вредни за здравето вещества, при което е необходимо да се гарантира задържането им във филтъра на машината до 0,995%.

От представителството на Festool в България („Тултехник системс“ ЕООД) получихме за тестване два модела – CT MINI и CT 33 E, които смятаме, че са най-универсални и съответно намират най-широко приложение в малките и средно големи работилници, включително и при работа на различни обекти, свързана с неизбежен транспорт.

И двете прахосмукачки са от типа подвижни, т.е. пригодени за лесно транспортиране. За целта имат дори специална спирачка, застопоряваща двойката по-големи колела, за да не се движи машината при превозване. Машините имат плавно регулиране на дебита на засмуквания въздух и смукателното подналягане. Освен това и двете имат режим на автоматично включване, при който щепселът на съответната машина се включва в контакт, монтиран на челния панел на прахосмукачката. Тя се включва автоматично едновременно с включване на машината, щом през контакта протече ток. Наглед дребно, но същевременно голямо удобство.

CT MINI е най-малката машина в гама промишлени прахосмукачки на Festool, което я прави особено подходяща за работа на различни обекти, защото се транспортира лесно, без усилие се пренася и по тесни и стръмни стълбища. Размерите ù са само 440х340х420 mm, а теглото – 9,5 kg. С две думи, може да се побере в багажника и на съвсем малък автомобил. В тези скромни габарити обаче се крие мощна прахосмукачка. Ефективната електрическа мощност може да се регулира плавно в границите 400–1200 W, при максимална консумирана мощност 2400 W. Максималният дебит на засмуквания въздух е 2800 l/min, а максималният вакуум, който създава машината – 200 mbar. Има сменяем въздушен филтър с обща повърхност 5000 cm2. Обемът на резервоара и е 10 l, а на филтърната торба за събиране на отпадъците – 7,5 l.

Моделът CT 33 представлява доста по-голяма, най-вече по височина машина с тегло 14,5 kg и размери 625х380х550 mm. Основната разлика между този и по-малкия модел е, че CT 33 е предназначен за използване при по-интензивна работа с отделяне на значително по-големи количества отпадъчен материал. Обемът на резервоара ù е увеличен трикратно – 33 l, а на филтърната торба – на 30 l. Съответно на това машината може да работи над три пъти по-продължително, преди да се наложи смяна на торбата. В същото съотношение е увеличена и повърхността на въздушния филтър за фино пречистване на въздуха, който излиза от прахосмукачката – 14 000 cm2.

Електрическата мощност на двигателя е същата като при предния модел (2400 W), докато дебитът на засмуквания въздух е увеличен на 3800 l/min. По-висок е и създаваният от прахосмукачката вакуум – 230 mbar.

Машините се доставят със смукателен маркуч, завършващ с мундщуци за присъединяване към прахосмукачката и съответната машина. Отделно се предлагат различни преходници за свързване към маркучи с друг диаметър, както и набор от различни смукателни четки и дюзи, разширяващи значително сферата на приложение на прахосмукачката. Така тя става отличен помощник при почистване на купето на автомобила, както и за съвсем битови приложения, където се справя много по-добре от всякаква обикновена домакинска прахосмукачка, например ако в дома ви живее куче, което сменя козината си два пъти в годината.

Актуализация 2020: Статията е писана пред 2004 г. Оттогава  електроинструментите и машините  на Festool са претърпели значително развитие.

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото