В категории: Брой 11/2004, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство

Релефна боя вместо декоративна мазилка

В статията за топлоизолация на фасадни стени (виж статията в броя) е споменато, че от септември т.г. фирма „Сипер“ започна да внася специален вид боя Rugopeña Rugosо на испанската фирма De La Peña. Боята има отлични естететични, покривни и хидроизолационни качества. По тази причина тя е отлично решение за боядисване на фасади, а така също успешно може да се използва и като защитно и декоративно покритие върху армирана шпакловка на външни топлоизолационни системи. Без да конкурира пряко специалните тънкослойни декоративни мазилки, в редица случаи тази боя може да ги замени, като създава достатъчно добра защита срещу атмосферните влияния. Освен това образуваното покритие има голяма устойчивост на основи и киселини, което го прави много подходящо и за употреба в райони със силно замърсена атмосфера – в близост до големи промишлени обекти, до морското крайбрежие и др. Тези специфични качества на боята я прават отлично решение за фасади, но с голям успех може да се използва и за вътрешно декоративно боядисване, включително в помещения с повишена влажност.

Експериментирахме нанасяне на боята като завършващо декоративно покритие върху шпаклована външна топлоизолация, предварително двукратно грундирана с Putzgrund на немската фирма ispo. Грундирането с този материал е задължително за създаване на основа с добро сцепление с нанесения отгоре пласт (мазилка или боя), за допълнителна защита, заздравяване и уеднаквяване на цвета на шпакловката. Грундът съдържа фини песъчинки, които допълнително повишават грапавостта на повърхността. Той представлява гъст пастообразен разтвор (може да се разрежда до 10% с вода) и се нанася с бояджийско мече.

Целта бе да проверим доколко боята Rugopeña Rugosо може да замени класическото решение с нанасяне на тънкослойна мазилка, като едновременно поеме и защитни, и декоративни функции.

Боята се доставя в пластмасови кофи с маса 5, 10 и 23 kg. Предварително уточняваме, че посочената от производителя разходна норма 1,8 kg/m² за получаване на силно релефна повърхност се оказа точна, като с една кофа боя 23 kg може да се боядиса 12–13 m² площ. В случая понятието „боядиса“ е употребено доста условно, защото се получава плътно, дебело и силно релефно покритие, което повече наподобява пръскана мазилка, но с по-едра структура и заострени връхчета.

Боята представлява гъст пастобразен разтвор, напълно готов за работа, без да е необходимо разреждане. При необходимост това се прави с вода, като с нея се измиват добре всички използвани инструменти, включително и мечетата. Това се прави непосредствено след завършване на боядисването, преди още боята да е започнала да се желира.

Боята е бяла, но при желание може да се тонира в необходимия цветен нюанс. След 1–2 часа повърхността започва за засъхва, а при двукратно нанасяне е необходимо да се изчакат 6–8 часа между първа и втора ръка. Не бива да се работи при температури под 5 °С и по-високи от 30 °С.

Понеже целта ни беше да постигнем релефни покрития с различна степен на грапавина, използвахме два вида дунапренови валяци. Първият е гладък, като единствените грапавини се дължат на порите на дунапрена. Покритието се получава със забележимо по-малка грапавост и затова този инструмент е по-подходящ за вътрешно боядисване.

Вторият валяк е със специално перфорирана повърхност и с него много лесно и бързо се постига дебело, плътно и силно релефно покритие, много подходящо за фасади.

За да съкратим процедурата, приложихме, така да се каже, „смесена техника“. Първоначално боята се нанася на съвсем тънък равномерен слой с помощта на стоманена (неръждаема) пердашка. Веднага след това върху него се нанася слоят боя с релефното мече. Тук има една тънкост. Боята съдържа едри твърди частици, които обилно изпадат заедно с фини капчици боя, ако мечето се движи от долу на горе. Затова то трябва да се движи само от горе на долу като се притиска, и така се залепва боята към основата. Най-силно изразен и красив релеф се получава при движение на мечето под ъгъл около 45°. При тази смесена техника на боядисване покритието се получава само с едно минаване.

Тук се крие и другото голямо предимство на този начин за защита и декориране на фасадата. Докато полагането на декоративните мазилки е процес, който трябва да се извърши за всяка фасада без прекъсване и поради това изисква опитни и повече хора, скеле, обхващащо цялата фасада, и добра организация, полагането на покритие с боя не изисква специални умения и със задачата с лекота може да се справи всеки, при това без помощници.

Освен върху шпаклована повърхност на топлоизолационни системи боята може да се нанася и върху всякакви други основи като гипсова шпакловка, плочи от гипсокартон, циментова повърхност и др.

Освен с мече може да се нанася и с четка, но ще се получи структура с по-малка грапавина. При всички случаи покритието е с матова повърхност.

Цената на боята е 2,88 лв./kg (при кофа от 23 kg) или стойността на 1 m² боядисана повърхност е около 5,20 лв. с ДДС.

Релефна боя вместо декоративна мазилка
от
4,5 / 5 звезди
Заместител на декоративната мазилка Описан е нов материал - специална боя, която, нанесена с релефен валяк, се получава повърхностна структура с висока покривност, добър външен вид и добри хидроизолационни свойства. В редица случаи може да се използва като алтернатива и при външни стени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото