В категории: Брой 12/2009, Градина

Лек верижен трион STIHL MS 170-D

Серията моторни верижни триони на STIHL, предназначени предимно за нарязване на дърва за огрев и други дейности в градината, както и за извършване на строителни работи, се сдоби с нов член – модела MS 170-D. Специално подчертаваме, че появата на този модел на нашия пазар представлява особено голям интерес за домакинствата и малките стопанства. Поради силно атрактивната си цена той ще позволи на значително по-широк кръг от потребители да придобият верижен трион на STIHL, който притежава всички технически и експлоа-тационни качества, характерни за тази марка и извели я като №1 на световния пазар С него също така може да се режат дървета с диаметър на ствола до 30 cm. Това е компактна, лека и същевременно достатъчно мощна за посочените приложения машина. При работен обем 30,1 cm3 двигателят развива мощност 1,6 к.с. (1,2 kW). Съотношението тегло към единица мощност е 3,4 kg/kW. За удобната и неуморяваща работа с този верижен трион спомагат сравнително ниското му тегло (4,2 kg) и усъвършенстваната система на окачване на двигателната част, така че на ръцете да се предава минимална част от неизбежните вибрации по време на работа.

Най-характерно за тази машина е вграждането в нея на разработения за пръв път от STIHL катализатор от ново поколение за моторни триони, който е световна новост. Новият катализатор е продукт на дългогодишната развойна дейност в STIHL, които първи в света още през 1988 г. започват разработката и поставянето на катализатори на своите верижни триони – на моделите, обозначени с буквата „D“. Благодарение на него съдържанието на неизгорялото гориво в газовете намалява силно, а вредният въглероден диоксид в изгорелите димни газове се редуцира с до 80%. Това е изключително важно за всеки двутактов двигател, който, както е известно, по-силно замърсява околната среда, а изгорелите газове съдържат вещества, които дразнят очите и лигавицата на дихателните пътища на човека. Катализаторът редуцира съставките от вредни вещества в изходящите газове благодарение на извършващата се в него химична реакция на допълнително изгаряне. Тя се активира при преминаване на газовете през метална мрежа с повърхностно покритие от благородни метали (платина и др.). Процесът се извършва при температури около 1000 оС, което обаче не се отразява на температурния режим и работата на двигателя, защото катализаторът е специално топло- и шумоизолиран с двойни стени. Изходящите от ауспуха газове се охлаждат чрез примесването им със студен въздух.

Важно е да се подчертае, че катализаторът не се нуждае от каквито и да било грижи и поддръжка. Също така той не оказва никакво влияние върху работата на двигателя при всякакво пространствено положение на триона.

Вече стана дума, че MS 170-D има ефикасно действаща антивибрационна система, изпълнена чрез окачване на двигателната към носещата част с еластични елементи. На схемата те са обозначени в червено. Намаляването на вибрациите стои непрестанно на вниманието на конструкторите на STIHL, защото е известно, че по-продължителната работа с машина с високо ниво на вибрациите причинява изтръпване на ръцете, което може да прерасне в т.нар. вибрационна болест. Ето защо дори и за любителско използване е от голямо значение машината да има възможно по-ниско ниво на предаваните върху ръцете вибрации.

Карбураторът има специална компенсираща система, чиято задача е да поддържа непроменена мощността на двигателя, нивото на вредни емисии в изгорелите газове и разхода на горива, дори и при нарастващо задръстване на въздушния филтър. Това позволява по-продължителна работа с триона, без да се налага честа подмяна на въздушния филтър.

Подобно на всички по-нови модели на STIHL, и при този управлението на двигателя е улеснено в максимална степен, а това дава своето отражение и на безопасността при работа. Всички функции – пускане при студен или топъл двигател, поддържане на нормален работен режим и спиране на двигателя се управляват посредством едно-единствено лостче, което се достига лесно с палеца, докато ръката продължава да държи стабилно основната ръкохватка на триона.

Системата за смазване на веригата е доказалата качествата си STIHL Ematic, която позволява снижаване на разхода на масло с до 50% в зависимост от дървесината, която се реже. Системата включва водеща шина STIHL Ematic, верига STIHL Oilomatic и маслена помпа с регулируем дебит. По този начин количеството подадено масло се редуцира до необходимото за нормално смазване на веригата и шината. Водещите звена на веригата са оформени така, че да загребват от маслото, намиращо се в канала на шината, и по специално оформени каналчета го подават към нитовите съединения между всяка двойка звена. Освен тези каналчета веригата има и специално оформени резервоарчета за масло. Те представляват прецизно пробити отвори във всяко от водещите звена. В частта от веригата, която се движи върху горната страна на шината, водещите звена загребват масло от канала, запълват резервоарчетата и маслото се подава по каналчетата към нитовите съединения. При върха на шината в канала вече не е останало масло и тук условията за смазване се влошават. При системата STIHL Oilomatic този проблем е преодолян, защото резервоарчетата във водещите звена са все още пълни с масло. При завъртане на веригата около зъбното колело под действие на центробежните сили маслото от резервоарчетата се изхвърля, достига по каналчетата до нитовите съединения и ги смазва. Така се подобрява и смазването в канала от долната страна на шината. Всичко това води до значително удължаване на дълготрайността на веригата, шината и зъбното колело, както и до най-икономично изразходване на маслото.

Трионът се доставя стандартно с верига Picco Micro Comfort 3 (PMC 3). Тя е нископрофилна, с малка широчина верига, специално конструирана за работа с леки триони. Има добра режеща способност и много ниска склонност към поява на обратен удар при допир до дървото на горната част в предния край на шината.

Като допълнително оборудване моделът MS 170-D може да бъде оборудван със системата за стартиране на двигателя ElastoStart. Благодарение на вграден в пусковата ръкохватка еластичен елемент ударът, който често се предава по въжето на ръката, бива силно смекчен.

Значителен интерес представлява и системата за бързо опъване на веригата, която като допълнително оборудване се монтира в оторизиран сервиз. Тази важна за нормалната и безопасна работа на триона операция се извършва бързо и лесно без помощта на гаечен ключ и отвертка. По-важното обаче е, че тази система гарантира оптимално опъване на веригата, което иначе трудно се постига, особено от човек без опит. Рязането с хлабава верига е опасно, а когато тя е прекалено опъната, това причинява ускорено износване на шината и на веригата. В случая веригата се опъва, след като голямата гайка се разхлаби леко, като се развие на ръка. След това зъбното колело, намиращо се над нея, се завърта напред до упор. Гайката отново се завива и притяга до отказ на ръка – лесно, бързо и най-вече точно.

Друго опционално решение е опъващият механизъм, при който винтът за опъване на веригата се намира отстрани на капака. Това прави работата по-удобна, отколкото класическото решение, при което винтът се намира отпред и в непосредствена близост до веригата. По-важното обаче е, че така се избягва близостта и вероятността от контакт между ръката и острите зъби на веригата.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Лек верижен трион STIHL MS 170-D”

dinko | август 18th, 2012 at 8:38 am

dvoumqse 170 ili 181 kakva 6tilka dasi vzema kakvo 6teme posavetvate
„Направи сам“: Най-добро е решението, което всеки сам би взел въз основа на проучване на техническите данни на дадените машини и собствените си потребности. Затова се стремим да даваме обективна и подробна информация. Моделът MS 181 има някои предимства, включително по-модерен двигател, ниско ниво на вибрациите и на вредните съставки в изгорелите газове, по-добро съчетание между мощност и тегло и др. Затова е и малко по-скъп, ала такава машина, особено при домашна употреба, се купува за години напред. Това е и препоръката на специалистите от „Ташев-Галвинг“, които са Ви изпратили и ценова оферта за доставка на триона.

иво | октомври 1st, 2012 at 9:32 pm

С колко октанов бензин следва да я зареждам , с какво масло и какво съотношение? Мога ли да получа подробни инстукции за първоначалното палене на машината и режима на работа, кагато е студена и лед това?
„Направи сам“:Подробна информация за горивото и маслата, с които препоръчително работят верижните триони на STIHL може да прочетете тук.
Колкото до запалването на двигателя, на ръкохватката има изведен превключвател с позиции за първоначално запалване при топъл и студен двигател. Всичко това е подробно описано в техническото ръководство, което придружава всяка машина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото