Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Дървообработващи машини Festool

Ренде EHL 65 E

Рендето е машина предимно за извършване на монтажни работи, като рендосване на кантове на мебелни плочи, летви и тесни бичмета. Правим тази уговорка, защото дължината на режещия нож е 65 mm, толкова е широка и ивицата на рендосване. Това, разбира се, не означава, че с него не може да се рендосват и по-широки дъски, но качеството на повърхността не може да се сравнява с рендосването на голям стационарен абрихт. Иначе казано, ръчната машина не може да замени пълноценно големия абрихт, но в своята си област тя е незаменима. Статистическите данни сочат, че с такова ренде може да се вършат около 95% от всички операции по рендосване при монтиране на дървени конструкции или направа на мебели, защото по принцип вече се работи изключително с полуфабрикати – фабрично рендосани дъски и летви, а не с влажни и криви, грубо разбичени дъски от неотдавнашното „Топливо“.

Рендето е доста леко (тежи само 2,4 kg), има много удобна за държане тънка ръкохватка, а отличният външен вид се подразбира от самосебе си. В предната му част се намира механизмът за регулиране на дебелината на стружката с точност от 0,1 mm, като максималната е 4 mm, което никак не е малко, защото за машини на други производители със същата мощност дълбочината на рендосване не надхвърля 2,5 mm. Причината за това навярно се крие в специфичната конструкция на ножа и барабана. Обичайното разположение на ножа при всички електрически рендета, които познаваме, е успоредно на диаметъра на вала. В този случай ножът по цялата си дължина удря напречно рендосвания материал. Всеки майстор дърводелец обаче знае, че, когато се рендосва с обикновено механично ренде, то се държи винаги под ъгъл спрямо посоката на движение, а не паралелно на нея. Така ножът реже по-плавно, а повърхността става по-гладка. Същото правило би трябвало да важи и за електрическите рендета, защото, когато ножът удря напречно повърхността, тя става повече или по-малко вълнобразна. Конструкторите на Festool, очевидно, са се поучили от старата майсторска практика, защото може би най-съществената отлика на EHL 65 Е от други електрически рендета e именно косото разположение на ножа. Освен подобреното рязане при тази конструкция и съответно режим на рязане значително намалява и нивото на отделяния шум.

Друга особеност, която се отклонява от обичайната практика, е, че рендето има само един, а не два ножа. Това, от една страна, се компенсира от по-високата честота на въртене на вала (15 600 min–1), а от друга – специална електронна система се грижи за балансирането на вала с ножа. Основното предимство на системата с един нож е в силното съкращаване на времето за смяна. При EHL 65 Е това става за по-малко от минута време, докато при други машини продължителността на тази операция може да достигне и 10 min.

В единия си край ножът достига точно до нивото на основата на машината. Това позволява рендето да бъде използвано за издълбаване на фалцове с дълбочина до 23 mm, когато машината се води с линеал.

Машината има вградена електронна система, която поддържа постоянна честота на въртене, независимо от натоварването, и осигурява плавно, а не ударно развъртане на вала при пускане.

EHL 65 E е еднакво удобна за държане с дясна или лява ръка. Съответно на това щуцерът за свързване с прахосмукачката може да се премества от едната или от другата страна. Малкото тегло на машината позволява безпроблемното ù държане само с една ръка. Това освобождава другата и с нея може да се придържат рендосваните детайли. Малко наглед, но съществено удобство. Допълнително се доставя стойка за неподвижно закрепване на рендето и превръщането му в малък настолен абрихт.

Прободен трион PS 300 EQ

Прободният трион PS 300 EQ е поредната машина, изпипана до най-дребните и незначителни на пръв поглед детайли. Машина, напълно в стила на Festool, която във всички специализирани тестове безапелационно е класирана в групата на най-високия клас. Мощна, същевременно сравнително лека и много удобна за работа машина. С нея може да се режат детайли от дърво с дебелина до 120 mm, цветни метали, дебели до 20 mm, и стомана с дебелина до 10 mm. Ходът на пенделообразното движение на триончето може да се регулира в три степени или да се изключва при рязане на метали. Машината с мощност 720 W има електронно регулиране на честотата на движение на триончето от 1000 до 2900 min–1, което позволява подбиране на оптимален режим в зависимост от твърдостта и устойчивостта на нагряване на рязания материал.

Това, което най-силно впечатлява, особено при пръв досег с прободен трион на Festool, е специалният механизъм за стабилно водене на триончето, който не му позволява отклоняване встрани. Така се гарантира постигане на ъгъл, много близък до правия, под който ножчето реже детайла. При тази машина липсва познатото при машини на други производители изкривяване на триончето встрани, особено при рязане на по-дебели предмети. Това от своя страна означава, че с триона PS 300 EQ може да се постигне много висока точност на рязане, да не се предвижда наддаване на размерите, което впоследствие изисква немалко допълнителна работа (изпиляване или шлифоване) до получаване на точния размер на детайла. Тук е мястото да споменем, че специалната, да я наречем тристранна, система за придържане и водене на триончето е разработена и патентована от Festool през 1984 г. По случай този 20-годишен юбилей прободният тирон PS 300 EQ ще се продава в промоционален комплект, който, освен машината, включва като безплатна добавка още комплект с пет вида триончета за дърво и метали и специален пергел за очертаване на дъги. От представителството на Festool у нас ни увериха, че са заявили достатъчен брой промоционални комплекти за българския пазар, така че ще бъдат в състояние да отговорят на търсенето им през месеците до края на годината.

Механизмът за водене на триончето се състои от два елемента. Единият представлява две челюсти от твърдосплавен материал (съответно силно износоустойчиви), които образуват тесен процеп, в който се движи триончето. Същевременно двете челюсти са изнесени съвсем ниско, на 5 mm над повърхността на рязания материал, и така възможността за странично огъване на триончето се ограничава в максимална степен. Третата опора на триончето е разположената зад него ролка, която същевременно му придава характерното за рязане на меки материали махово движение. В резултат на това PS 300 EQ има отлични показатели по точност на рязане, като при различни тестове е показал максимално странично отклонение на триончето до 0,3 mm, докато при конкурентни машини това отклонение достига до 1,2 mm. Стабилната опора и точното водене на триончето се отразява и върху неговата дълготрайност. Колкото отклонението встрани е по-малко, толкова животът му е по-дълъг. Много удобен и сигурен е и механизмът за закрепване на триончето. Това се прави, без какъвто и да било помощен инструмент, както е при повечето подобни машини. Системата Fast Fix обаче впечатлява с простотата и сигурността на функциониране. Достатъчно е лостовият механизъм в челото на машината да се завърти на около 30О, за да се раздалечат двете челюсти, които захващат опашката на триончето. Сега то бързо и лесно може да се извади и смени с друго. Пристягането му в патронника става с отпускане на лостчето, а цялата смяна трае няколко секунди.

Машината има стабилна основа от алуминиева отливка, в която се намират двата канала за засмукване на стърготините. Отворите им са разположени от двете страни на триончето, а смукателният щуцер е в задната част на основата. Пространството около триончето е затворено плътно от прозрачен капак, който от една страна гарантира практически пълно засмукване на стърготините и опазване на въздуха чист, а от друга – осигурява оптимален обзор върху линията на рязане. Основата на триона може да се завърта странично и фиксира до 45О за рязане под ъгъл.

Накрая, бихме запитали по-наблюдателните ни читатели, кое е свързващото звено между всички дървообработващи машини на Festool – това, което присъства във всяка от публикуваните статии и същевременно досега винаги е оставало в сянка? Отговорът е промишлената прахосмукачка, благодарение на която е възможно почти напълно безпрашна работа, работа без нездравословно проникване в белите дробове и дихателните пътища на дървесна прах, лакове, бои и други фино раздробени материали. Машина, която позволява извършване на дърводелски операции или пробиване на отвори в стени и тавани в обзаведени и обитавани помещения, при което времето за почистване често е повече от времето, необходимо за извършване на самата работа. На последно място своевременното отвеждане на прахта и стружките допринася за подобряване на качеството на работа и удължава живота на инструмента. Извън тези промишлената прахосмукачка има още ред други все така полезни приложения.

Но за тях – в следващия брой.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2004 г. Оттогава акумулаторните електроинструменти и настолни машини  на Festool са претърпели значително развитие.

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото