В категории: Брой 9-10/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Машини от професионалната серия на „Спарки Елтос“

Подобно на други водещи световни производители и „Спарки Елтос“ създаде професионална серия на своите машини. Тази новина ни изненада приятно и същевременно ни свари донякъде неподготвени, защото и без това, извън всякакво съмнение машините на „Спарки Елтос“ имат репутацията на здрави и надеждни, поради което масово се използват за професионални приложения. Със създаването на новата серия и поставянето на надписа Professional върху всяка от машините българският производител, очевидно, се стреми към постигане на ново, още по-високо качество. Към създаване на продукти, прицелени към пазара, с най-високи изисквания, където факторът „цена“ често отстъпва пред високите експлоатационни изисквания. На този пазар няма случайни имена, а основните производители в света са около половин дузина. Главното, което отличава една професионална машина от нейната посестрима от по-ниския или даже от хоби-класа, е пригодността ù да работи продължително време при екстремно натоварване. Професионалистът трябва да е уверен, че техниката, с която си изкарва хляба, няма да го подведе и да го изостави в критичен момент.

С такива най-общи размисли взехме за тестване в редакцията две машини от серията Professional. Едната избрахме измежду семейството, така да се каже, „запазената марка“ на ловешкия завод – ъглошлифовъчните машини. Другата, несъмнено предизвиква доста по-силна тръпка на интерес, защото не само солидният ù външен вид, но и техническите данни недвусмислено говорят, че става дума за машина от „тежка категория“ – перфоратор-къртач от 7-килограмовия клас.

Серия ъглошлифовъчни машини

Тестваната от нас машина (MBA 2500PV) принадлежи към ново семейство, състоящо се от моделите М 2300, MA 2300, MB 2300PV, MBA 2300 PV, MB 2500PV и MBA 2500PV. За по-лесна ориентация в различията между отделните машини публикуваме основните им технически данни (табл. 1). Идеята за сьздаване на професионална серия машини е от преди повече от година и не случайно серията ьглошлифовъчни машини МВА 2300/МВА 2500 бе сьздадена именно като професионална. В резултат на това на миналогодишния технически панаир в Пловдив тези машини бяха отличени сьс златен медал. По-точно казано – „Спарки Елтос“ бе единствената бьлгарска фирма в раздела „Електроника, електротехника и енергетика“, която получи наведньж два златни медала – по един за фамилиите ьглошлифовьчни машини М750/М750Е и МВА 2300/МВА 2500.

Афиширането на машините от фамилията МВА 2300/МВА 2500 като серия Professional се прави сега, когато цялата гама професионални електроинструменти на „Спарки Елтос“ вече е готова.

Това, което поставя машините в класа на професионалните, е преди всичко повишената износоустойчивост и надеждност на двигателя, редукторната кутия и на машината като цяло, подобреното уплътнение между редукторната кутия и електродвигателя, както и монтирането на нов преден лагер на ротора на двигателя със значително повишена товароносимост. В списъка с промени трябва да се добави още подобрената вентилация на електродвигателя, усъвършенстваната редукторна кутия, изработена от лека и здрава магнезиева сплав. Редица подобрения има и в системата за управление на пускането и работата на двигателя: електронна система за ограничаване на пусковия ток, която осигурява плавно развъртане на диска и безопасност на оператора, както и намалява токовите удари в мрежата (при машините с буквата B в наименованието), вградена защита срещу неконтролируемо включване на машината след прекъсване на захранването за повече от половин секунда (машини с буквата Р в наименованието). Четките се самоизключват при достигане на критична степен на износване, а намотките имат двойна изолация.

Част от машините (моделите с буквата V в наименованието) имат въртяща се задна ръкохватка, което в редица случаи представлява съществено удобство, защото прави работата по-лесна, по-качествена и по-безопасна. Към достойнствата на машините са механизмът за застопоряване на шпиндела за по-лесна смяна на абразивния диск и закрепването на предпазния щит. Фиксиращата скоба е стабилна и осигурява сигурно закрепване на щита. Същевременно лесното му завъртане позволява на работещия да избира оптималното от гледна точка на безопасността положение.

Перфоратор BP 400E

Преди да изпробваме машината със собствените си ръце, вече имахме предварителна представа за нея, получена от ласкавите отзиви на продавачите-консултанти в Mr. Bricolage, където перфораторът се продава много успешно.

Малко са производителите, които произвеждат машини в този клас, защото перфоратор в 7-килограмовия клас и максимална енергия на удара 11 J не е шега работа. Това по правило е професионална машина, предназначена за сериозно натоварване. При тегло 7,8 kg и мощност 1200 W с нея могат да се пробиват със свредел отвори в бетон с диаметър до 40 mm, а с боркорона – до 100 mm. Това са показатели, напълно съвместими с образци от същия клас на водещи световни производители. Машината има два режима на работа: ударно пробиване и къртене, при което енергията на ударите може да се регулира в обхвата 4–8 J, а в режим на „мощен удар“ тя стига до разрушителните 11 J. С две думи това е машина, предназначена за много широк диапазон от различни дейности по прокарване на инсталации, свързани с пробиване на отвори с голям диаметър и сравнително големи обеми къртене на зидария и бетон. Възможността за регулиране на енергията на ударите позволява извършване и на по-деликатни работи, като изкъртване на стари покрития от облицовъчни плочки, оформяне на отворите около врати и прозорци в тухлен зид и др. В режим на къртене длетото има възможност да заема 44 фиксирани положения, което е голямо удобство. Електронната система за управление на двигателя поддържа постоянна честота на въртене, независимо от натоварването и плавно регулиране на честотата на въртене (120–250/280 min–1) и съответно на честотата на ударите 1170–2435/2800 min–1.

Въпреки че наглед машината изглежда прекалено масивна, в действителност с нея се работи удобно, което се дължи най-вече на много доброто поглъщане на вибрациите, които почти не се предават на ръцете. Това е постигнато благодарение на специална система на окачване чрез еластични връзки на двигателя и редуктора към външното тяло на машината. Отделно вибрациите се поглъщат и от мекото еластомерно покритие на ръкохватките.

Перфораторът има вграден предпазен съединител срещу заклинване на свредлото, светлинна индикация при претоварване над 30% над номиналната мощност и за сигнализация за наближаваща смяна на четките – осем часа по-рано. Четките са самоизключващи се, а изолацията на намотките – двойна.

Като всички машини от този клас и перфораторът BP 400E работи със свредла и шила SDS max.

При перфоратора BP 400P настройката на честотата на въртене и на нанасяне на ударите се извършва чрез регулатор, разграфен и обозначен с букви, като завъртането му в крайно дясно положение (G) включва режима „Мощен удар“. За всеки от избраните режими машината сама настройва енергията и честотата на ударите и честотата на въртене при пробиване със свредло. Понеже много рядко се публикуват данни, показващи зависимостта между вида на извършваната работа и енергията на ударите, които се нанасят върху опашката на инструмента, поместваме препоръчаните от „Спарки Елтос“ стойности (табл. 2).

Като производител, отдавна стъпил стабилно на немския и други европейски пазари, очевидно е излишно и да споменаваме, че машините на „Спарки Елтос“ имат всички технически и експлоатационни сертификати за качество и безопасност, задължителни за продажба в страните от Европейския съюз.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото