В категории: Брой 9-10/2004, Представяме ви

10 години строителство с YTONG

ИТОНГ България преминава в структурата на Xella Porenbeton Holding

В средата на септември ИТОНГ България отбеляза своя десетгодишен юбилей. По този повод ръководството на фирмата даде пресконференция, на която специален гост бе г-н Щефан Зайферт, управител „Маркетинг и продажби“ на „Ксела Газобетон Холдинг“ (Xella Porenbeton Holding GmbH). Неговото присъствие бе свързано и с новината, че от 1 септември 2004 г. ИТОНГ България ЕООД преминава в структурата на „Ксела Газобетон Холдинг“, като променя името си на „Ксела Газобетон България“ ЕООД. Тази промяна е продиктувана от факта, че в края на 2002 г. фирмата-майка YTONG Holding е преминала към немската фирма Haniel Bauindustrie, която пък е част от големия концерн Haniel. Иначе казано, свидетели сме на поредния процес на консолидация, т.е. на обединяване на финансовите, развойните, производствените и търговските възможности на водещи световни фирми, с цел още по-успешно овладяване на световните пазари и в крайна сметка предлагане на повече, по-разнообразни, по-качествени и по-евтини изделия. Промяната в собствеността и наименованието на фирмата по никакъв начин няма да засегне потребителите, а изделията от газобетон, както и досега, ще се продават под утвърдената търговска марка YTONG.

Другата новина, която вече пряко засяга българския строител, е изграждането на втори завод за изделия от газобетон, този път в Североизточна България (гр. Добрич), чиято продукция ще се появи на пазара през есента на 2005 г. Инвестицията е за 16 млн. Евро и това, несъмнено, е добра новина, защото, при все че работи на трисменен режим, заводът край София вече не смогва да задоволява все по-увеличаващото се търсене на блокчетата газобетон и те започват да се превръщат в дефицитен материал. Следствие от изнасянето на новата производствена мощност в близост до района с най-активно строителство, черноморското ни крайбрежие, ще бъде по-ниската цена за крайни клиенти поради намаляването на транспортните разходи. Решаването на проблема със задоволяване на търсенето на основния строителен материал – блокчетата YTONG, ще позволи и по-нататъшното разширяване на асортимента на изделията от газобетон за строителството. Тук е мястото да отбележим, че асортиментът, който и в момента заводът в София предлага, е доста широк, като освен различни по големина блокчета включва дъгообразно оформени елементи за арки, корита за стоманобетонни пояси, неносещи щурцове за прозорци и врати и др.

В по-далечна перспектива включването на „Ксела Газобетон България“ ЕООД в състава на „Ксела Газобетон Холдинг“ ще спомогне за разширяване предлагането и на непознати досега на нашия пазар строителни материали. В световен мащаб под името Xella се предлагат няколко търговски марки:

♦ Газобетон с най-утвърдената в света марка YTONG

Варо-пясъчни изделия Silka

Системи за сухо строителство Fermacell

Строителни системи – Bau Systeme

Г-н Зайферт специално подчерта, че в момента се извършва проучване за възможностите в България да се изгради завод за производство на силикатни варо-пясъчни тухли Silka, които масово се използват в Германия, например, докато у нас са напълно непознати. Добро събитие за българския пазар би била и появата на продуктите на големия немски производител на плочи гипсокартон и други елементи за сухо строителство Fermacell, с което ще се сложи край на сега съществуващия монопол в този пазарен сектор у нас. Това може да стане в скоро време, защото тези продукти сравнително лесно и евтино се транспортират. Същевременно сега продаваните у нас плочи гипсокартон са внос от съседна държава, докато произвежданият във видинския завод гипсофазер почти изцяло се изнася.

За десетте години на своето съществуване ИТОНГ България не само изгради модерен завод край София, но което е по-съществено – наложи един практически непознат до тогава у нас строителен материал – блокчетата автоклавен клетъчен бетон YTONG като ефективен и все по-търсен строителен материал. Както посочи г-н Найденов, търговски директор на „Ксела Газобетон България“, за тези 10 години продажбите са се увеличили 10 пъти (през 2003 г. са произведени общо 314 000 m3) и всяка трета иззидана в България тухла е блокче YTONG. Тенденцията за налагане на блокчетата YTONG като предпочитан градивен материал все повече ще се засилва (за 2004 г. се предвижда производството на 330 000 m3) поради техните несъмнени предимства пред керамичните тухли – значително по-бързо и качествено строителство с минимални довършителни работи, при това с едновременно решаване на проблема с топлоизолацията на фасадните стени. Така строителството с блокчета YTONG става и значително по-евтино в сравнение с тухлената зидария.

Най-накрая, както си му е редът, десетгодишнината на YTONG в България бе отпразнувана с голям коктейл в Националния исторически музей, Бояна.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2004, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото