Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ръчни фрези на Festool

Festool OF 1400

За мнозина ръчната фреза не е сложна, а дори елементарна машина – бързооборотен електродвигател с монтирана в края на вала цанга за захващане на фрезерите, стойка с дръжки и основа за водене на машината. Тази повърхностна и елементарна представа за този вид машини бързо-бързо ще се изпари от представата на всеки, опознал най-новата ръчна фреза на Festool – моделът OF 1400. За нея специалистите са единодушни, че това е новият носител на „короната“ при този вид машини, а определения като „за първи път в света“, „прецизно“, „съвършено“ и други подобни суперлативи изобилстват при описанието на новата машина. Всъщност тя е отлична илюстрация на твърдението, че прецизното изпипване и на най-дребните наглед детайли с цел работата с машината да стане по-удобна, по-бърза и качествена е отличителен белег на водещите световни производители.

По мощността на електродвигателя си (1400 W) ръчната фреза OF 1400 може да бъде отнесена към средния сегмент при този вид машини, предназначени за работа в режими на средно натоварване в производството на мебели. По ниското си тегло, само 4,2 kg, фрезата е рекордьор в класа си, а това също способства за лесна и продължителна работа при минимална умора.

В техническите данни на машината прави впечатление също необичайно големият ход на фрезера – до 70 mm дълбочина на фрезоване. Това увеличава възможностите на машината за обработване на по-дълбоки отвори, например при издълбаване с помощта на шаблон на гнездата за обкова на врати и прозоречни рамки с дълбок фалц. Двигателят на фрезата има електронно регулиране на честотата на въртене в границите 10 000–22 500 minˉ¹, което позволява да се обработват не само дървесина, но и термочувствителни материали. Освен детайли от твърда и мека дървесина, дървесновлакнести мебелни плочи с различни по твърдост и дебелина на покритието, фрезата е подходяща също за обработване на листове от пластмаси, на плочи от гипсокартон и на профили от алуминий. За всеки от тези материали се използват подходящите фрезери.

Схемата за управление на двигателя осигурява постоянна честота на въртене, независимо дали машината е натоварена или не, както и плавно развъртане на двигателя. За повишаване на безопасността фрезата има електронна спирачка, която спира въртенето на шпиндела за около 2 s след изключване на захранването.

Фрезата има отличен дизайн, който обаче не е самоцелен, а е подчинен на една-единствена цел – осигуряване на максимални удобства при работа. Подобно на всички фрези и тази има две ръкохватки, като едната е с много удобна за държане продълговата форма. В основата ù се намират пусковият бутон с неговия фиксатор и регулаторът на честотата на въртене. Така тя може да бъде плавно променяна, без да е необходимо машината да се спира и ръката да се отделя от ръкохватката. Основата на фрезата е изработена от масивна алуминиева отливка, което придава голяма стабилност на машината по време на работа. Независимо, че застопоряването на фрезата по височина става чрез завиване само на едната ръкохватка, фиксиращият механизъм действа едновременно и на двете водещи колонки, което допълнително подобрява стабилността на машината.

Веднага прави впечатление усъвършенстваният механизъм за предварително нагласяване на дълбочината на фрезоване. Освен по милиметровата скала за бързо задаване на дълбочината, тя може да се регулира и с помощта на специален пръстен, като на всяка стъпка при въртенето му опората се премества на 1/10 mm. С този пръстен дълбочината на фрезоване може да се променя в границите до 8 mm.

Фрезата е предназначена за работа с всички големини фрезери – с диаметър на опашката от 6 до 12 mm, като за целта се подбира подходящият размер цанга. Предлагат се общо 6 големини цанги, като стандартно машината се доставя с цанга за фрезери Ø12. Максималният външен диаметър на фрезера е 63 mm, което още веднъж подсказва нейното професионално предназначение. Новост е механизмът за фиксиране на вала на машината при смяна на фрезера, който значително улеснява и съкращава времето, необходимо за тази иначе досадно бавна операция. При натискане на единия от двата бутона въртенето на вала в една от двете посоки се блокира и гайката на цангата вече лесно се отвива с гаечен ключ. Новото в случая е, че докато въртенето на вала в едната посока е блокирано, специален зъбчат механизъм позволява неговото свободно завъртане в обратната посока. По този начин, подобно на ръкохватките при ключовете тип „гедоре“, развиването или притягането на гайката става бързо и лесно чрез възвратно-постъпателни движения на ключа, без да е необходимо той да се изважда от гайката и отново поставя върху шестостена. Без да се отразява на крайното качество на работата, този механизъм несъмнено прави работата по-лесна и приятна.

Следващата новост е механизмът за закрепване и освобождаване на копиращата втулка. Вместо с винтове, както е обичайно, втулката се поставя на мястото ù и с лек натиск двете ù уши влизат в специални отвори с фиксиращи механизми. Обратно, за демонтиране на втулката е достатъчно да се натиснат двата, разположени върху основата, оцветени в зелено бутони и тя изпада под собственото си тегло.

Механизмът за водене на машината с помощта на метален водач (шина) или паралелно на канта на обработвания детайл също е изработен от масивна алуминиева отливка и осигурява стабилност при работа. Фиксирането му се извършва с един-единствен винт, намиращ се върху основата на машината, който обаче застопорява едновременно и двата стоманени водача. Освен това водачът има винт за прецизно регулиране на местоположението на фрезера чрез преместване на опората.

При OF 1400 са взети специални мерки за пълно изсмукване на отделените при фрезоването стърготини – според производителя до 99%. За тази цел на мястото на копиращия пръстен се поставя специален въртящ се механизъм за улавяне на стружките, който покрива странично почти на 180° канта, който се фрезова, и същевременно затваря пространството, в което се върти фрезерът. Пространството над основата на машината се затваря със специален прозрачен похлупак с отвор за преминаване на фрезера и щуцер за свързване към прахосмукачка. Похлупакът е конструиран така, че да може да се поставя, без да е необходимо демонтиране на фрезера. Отделно е предвиден прозрачен похлупак, който се поставя върху водача, когато машината се води с него. С две думи, взети са всички мерки за практически напълно безпрашна работа, което не само предпазва белите дробове на работещите и помещението от замърсяване, но и се създават условия за добър визуален контрол върху мястото на фрезоване.

Когато човек тества и отблизо опознае толкова съвършена машина, неминуемо го спохожда мисълта, какво още може да се желае и какво ли ще измислят конструкторите за следващия модел.

Festool OF 2000 E/1

Докато моделът OF 1400 е най-новият и за момента водещ в средния клас, в горния клас машини успешно задържа лидерската си позиция моделът на Festool OF 2000 E/1. Това е мощна машина с електродвигател 2000 W, която е в състояние да се справя с лекота с всички възможни задачи за фрезоване в дърводелската практика и да работи в режим на максимално натоварване. Всичко в нейната конструкция – от двойното лагеруването на вала до масивното тяло, отлято от алуминиева сплав, са подчинени на изискването за създаване на изключително здрава и дълготрайна машина, гарантираща не само безотказна, но и прецизна работа. Фрезата има електронно регулиране на честотата на въртене в границите 12 000–23 000 minˉ¹ със система за константното ù поддържане независимо от натоварването. Максималната дълбочина на фрезоване е 65 mm, която, подобно на модела OF 1400, може да се настройва с достатъчна точност. Теглото на фрезата е 5,1 kg, като по време на работа тя се води стабилно, като се държи за две ръкохватки.

Фрезата има метален водач с възможност за фино преместване чрез регулиращ винт, както и прозрачен похлупак за свързване към прахосмукачка. Смяната на фрезерите става чрез развиване на гайката на цангата с гаечен ключ, като въртенето на вала се блокира с натискане на бутон. Повечето от „екстрите“, характерни за модела OF 1400, тук липсват, като конструкторите основно са заложили на голямата мощност и дълготрайност на машината.

При фрезоването все пак определящ за крайния резултат е работният инструмент – фрезерът. За илюстрация на възможностите на двете фрези тук показваме няколко по-нестандартни по формата и големината фрезери с диаметър на опашката Ø12, като външният диаметър на най-големия от тях е 67 mm.

Интерес представлява и фрезерът за фалцове. Особеното при него е, че двете режещи ножчета са четиристранно заточени и се закрепват с винтове. Така дълготрайността на фрезера се удължава четирикратно, защото, щом единият от режещите ръбове се затъпи, ножчето се завърта. Комплектът съдържа общо пет сачмени лагерчета с различен външен диаметър (от 9,5 до 22 mm), което позволява избор на дълбочината на фрезоване от 8 до 14,6 mm.

 

Актуализация 2020: Статията е писана пред 2004 г. Оттогава акумулаторните електроинструменти и настолни машини  на Festool са претърпели значително развитие.

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото