В категории: Брой 12/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Циркулярен трион с прахоулавяща система

Макар и по-рядко, когато ни се удаде да публикуваме изпреварваща информация за нова машина, чиято пазарна премиера тепърва предстои, случаят не е за изпускане. Новината в случая е, че в началото на януари 2010 г. сред новостите, с които „Роберт Бош“ ЕООД ще зарадва българските почитатели на марката, ще бъде и един отличаващ се от останалите ръчен циркулярен трион – моделът PKS 55 A. Това, което от пръв поглед отличава този модел от други циркулярни триони, е обемистата кутия на въздушния филтър, закрепена на изходящия щуцер, през който традиционно се изхвърлят стружките от рязането. Именно липсата на характерната за циркулярните триони въздушна струя, примесена със стружки, които обилно покриват околното пространство на метри разстояние, насищат въздуха, който дишаме, а често попадат и в очите, отличава този модел на Bosch. Кутията е видимата част от прахоулавящата система CleanSystem Box, при която образуваната при въртенето на циркулярния диск въздушна струя засмуква и транспортира стружките до намиращия се в кутията нагънат хартиен филтър. Той я филтрира, като пропуска чистия и обезпрашен въздух, а стружките се събират в резервоара на кутията. Щом се напълни, той се изважда, съдържанието му се изсипва на подходящо място, след което се поставя на мястото си, и машината е готова за работа, а филтриращото устройство – да задържи и поеме поредната порция дървесни стружки. Освен че предпазва околното пространство от замърсяване, опазва здравето на работещия и на останалите хора около него, системата засмуква и стружките, които иначе се натрупват около зоната на рязане и нарушават видимостта на очертаната линия, по която се реже.

Това решение има и предимства пред иначе класическото решение за засмукване на стърготините с прахосмукачка, защото свързаният към триона дебел маркуч повече или по-малко ограничава свободното му движение. Да не говорим, че такава прахосмукачка струва със сигурност повече от самия циркулярен трион.

Друга характерна особеност на машината е усъвършенстваната система за по-прецизно водене по предварително очертаната линия на рязане. Вместо прожектор с лазерен диод, производителят е избрал по-опростено и според него по ефикасно решение. Ако прибегнем до оръжейната терминология, може да се каже, че машината има усъвършенстван мерник (CutControl), монтиран в предната част на основата, който позволява точно следене на маркировката. Нещо повече, за постигане на по-голяма точност, мерникът има шарнирно закрепено, отварящо се напред подобно на панта прозрачно рамо с маркировка, което силно улеснява рязането както под прав, така и под страничен наклон (до 45о).

Циркулярният трион е подходящ и за разкрояване на детайли от мебелни плочи, при което точността на рязане се измерва до милиметър, а линията трябва да бъде безкомпромисно права. За целта той е пригоден да работи с водеща метална шина (GuideRail System), която се закрепва неподвижно към разкрояваната плоча. Надлъжно на основата на триона има оформен нут, в който влиза водещото перо на шината. За модела PKS 55 A водещата метална шина се продава отделно. При необходимост тя може да се удължава чрез добавяне на допълнителни сегменти и свързването им в едно цяло.

Новият циркулярен трион е компактна, лека и ергономично изпипана удобна за работа машина. Твърди се, че той е измежду най-леките и малогабаритни триони в своя клас. Моделът PKS 55 A има електродвигател с мощност 1200 W, а диаметърът на циркулярния диск е 160 mm и позволява рязане до максимална дебелина на материала 55 mm. За отбелязване е още, че машината принадлежи към новото поколение циркулярни триони, които нямат разклинващ нож. Това му дава допълнителното предимство да може да се врязва на произволно избрано място в материала, без да е необходимо винаги да се започва от канта. Ще завършим списъка с предимства с това, че машината има система за плавно развъртане на ротора (и диска) – Softstart, което прави работата по-безопасна, а и по-малко стресираща.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото