В категории: Брой 1-2/2011, Градина

Нови верижни триони на STIHL

Читателите на списанието, редовно информирани за новостите в производствената програма на немската компания STIHL, едва ли ще бъдат изненадани от новината, че нейното представителство у нас АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД в началото на годината пусна на пазара редица нови модели машини за работа в гората и градината. Не може да не подчертаем също, че марката STIHL не само отстоява водещата си роля в техниката за дърводобив, грижа за горите, за овощните и градински насаждения, но и непрестанно разширява своя пазарен дял, включително и на българския пазар. Това се постига чрез разработването и производството на все по-усъвършенствани машини, добре развита търговска мрежа в близост до клиента, безотказен сервиз и оптимална маркетингова политика – иначе казано редовно провеждане на промоционални акции, които добавят към високото качество на машините и примамливо ниски цени.

Тази практика датира от години. В началото на годината, когато лозарите зарязват ритуално своите лозя, а пролетта все по-осезаемо напомня за себе си, АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД предлага на клиентите си нови още по-привлекателни модели, както и промоционални, също така силно изкушаващи, цени.

Сред новостите на нашия пазар ще откроим по-напред новите модели бензинови верижни триони, машините, с които STIHL от години е неизменният технологичен и по продажби лидер в света. Сред тях се откроява най-ярко моделът STIHL MS 261, който е разработен като наследник на изключително популярния сред професионалистите модел STIHL MS 260. Техническите и експлоатационни характеристики на досегашния модел са развити и допълнени с редица новости, които бързо издигнаха неговият наследник на най-високото място в средния клас по мощност.

Другите два модела, които АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД пуска на нашия пазар, са леки триони адресирани предимно към любителите градинари. Те са съобразени, включително и ценово, със спецификата на тази група клиенти, отговарят на стремежа на любителите градинари да получат една максимално удобна за работа и дълготрайна машина с качеството на STIHL, на цена близка до тази, на която се предлагат моделите на безименни производители, които често не смеят и да заявят открито своята марка. С две думи за работа в градината, била тя овощна или домашна, са предназначени новите моторни триони STIHL MS 231 и MS 251.

Професионален трион MS 261

И така да видим, защо трионът MS 261 е често назоваван „мечтата” на всеки работещ в горското стопанство мъж. За какво миналата година на изложението Interforst в Мюнхен, при много силна конкуренция, именно този модел е отличен с медал за най-иновативен продукт сред машините за работа в гората? Мотивите на журито, присъдило наградата, са, че това е първият професионален верижен трион, в който са внедрени всички най-нови към момента решения за висока ергономичност и намаляване на съдържанието на вредните вещества в изгорелите газове. Специално е подчертано, че добрата мощност и производителност на машината са много добре съчетани с нейната ергономичност и повишената сигурност, които се осигуряват на работещия.

Моделът MS 261 е типичен представител на трионите от средния клас на мощност, което го прави многостранно приложим за всякакви дейности по дърводобива и поддръжката на горите, за прореждане на насажденията, а също така за нарязване на дърва за огрев, за изграждане на различни строителни конструкции от масивни дървени детайли или дървесни стволове. Накратко казано той е високопроизводителна машина, предназначена да издържа на голямо и продължително натоварване и същевременно в максимална степен да облекчава и намалява натоварването на работещия. Трионът съчетава достатъчно голяма мощност, умерено ниско за класа си тегло, силно намалено ниво на вибрациите, усъвършенствана система за филтриране на постъпващия в двигателя въздух. Към това се добавят още редица други подобрения, които правят работата с него по-производителна, по-малко уморяваща, по-безопасна и по-комфортна. Трионът се отличава още с висока износоустойчивност и дълготрайност (например шумозаглушителят е изработен от неръждаема стомана), както и със силно намалено съдържание на вредни емисии в изгорелите газове. Всичко това са качества, чиято значимост изпъква особено ярко, когато става дума за машина с предимно професионално предназначение, т.е. за работа при пълен работен ден, често при трудни теренни и климатични условия.

Трионът MS 261 има двигател с вътрешно горене с работен обем 50,2 m³. Развива мощност 2,8 kW (3,8 к.с.). При тегло на триона 5,2 kg (без режещата гарнитура) съотношението тегло/мощност е 1,9 kg/kW. Излъчваната звукова мощност е 113 dB (А), а звуковото налягане – 102 dB (А) (K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2,5(dB(A)). Широчината на рязане на триона е 40 cm.

Машината се задвижва от многократно доказалия качествата си двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX. Този разработен от компанията двигател се характеризира с висока обемна мощност, голям въртящ момент в широк диапазон на честота на въртене, както и с редица други предимства. За потребителя е от съществено значение, че той консумира с около 20% по-малко гориво от двутактовите двигатели с традиционна конструкция. При него съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове е намалено с до 50%, и с това той удовлетворява напълно най-високите към момента изисквания в ЕС по този показател, известни като норми EU II. За разлика от обикновените двутактови двигатели при STIHL 2-MIX в цилиндъра се вкарва дозирано количество външен въздух, който образува въздушна възглавница, разделяща изгорелите газове от постъпващата откъм картера прясна горивно-въздушна смес. По този начин се минимизират характерните за конвенционалните двутактови двигатели загуби на прясна горивна смес, която неизбежно се смесва с изгорелите газове и заедно с тях се изхвърля в атмосферата. Така хем се губи гориво, хем околната среда се замърсява силно. Горивната смес се подава в цилиндъра по четири канала, като същевременно се завихря. Това спомага за по-пълното ù изгаряне, а коефициентът на полезно действие на двигателя се увеличава.

Добрите параметри на двигателя, неговата икономичност и ниски вредни емисии, се дължат и на електронната система с микропроцесорно управление за запалване на сместа, която оптимизира момента на запалване и продължителността на горене на искрата, оттук и горивния процес в целия диапазон от честота на въртене на коляновия вал.

Новият MS 261 се отличава със значително усъвършенствана система за филтриране на засмуквания от двигателя въздух. Поради това работоспособността на въздушния филтър, т.е. неговата дълготрайност до подмяната му, е увеличена цели 5 пъти в сравнение с досегашния фаворит в този клас триони – моделът MS 260. MS 261 има двустепенна система за очистване на въздуха. Той се засмуква и завихря с висока скорост от въртяща се, закрепена към вала на двигателя, турбина. При рязката промяна на посоката на въздушната струя към смукателния колектор на цилиндъра съдържащите се в нея по-едри частички запазват траекторията си на движение и центробежните сили ги изхвърлят в околното пространство. Така първоначално очистената въздушна струя преминава през въздушен филтър с усъвършенствана конструкция (HD2). Подобно на въздушните филтри на много автомобили, този има кръгова форма, а големината му, респективно площта на филтриращата повърхност, е значително увеличена. За осигуряване на по-голяма филтриращата повърхност той е изработен от специална вълнообразно нагъната материя (полиетилен). Новият филтър има със 70% по-фини пори и съответно значително по-добре очиства въздуха. Това от своя страна се отразява отчетливо благоприятно върху износоустойчивостта и дълготрайността на двигателя. За разлика от обикновените хартиени филтри, новите ефективно задържат твърдите частици върху повърхността си, без да им се позволява да се набиват дълбоко и задържат в порите на филтриращия материал, който е и с масло- и водоотблъскващи функции. Всичко това улеснява почистването на филтъра при многократната му употреба. Достъпът за почистване или подмяна е в максимална степен улеснен, като капакът над него се освобождава на ръка, без необходимост от помощни инструменти. При свален капак се открива достъп още до запалителната свещ и ребрата на главата на цилиндъра за почистване при задръстване от дървесни частици.

Най-краткото определение на антивибрационната система на триона е „професионално изпълнена многоточкова система на окачване на двигателната част към носещата рама и ръкохватките посредством еластични елементи и пружини”. Тя позволява продължителна работа с триона при минимална умора и без поява на изтръпване на ръцете, породено от вибрациите. Благодарение на тази система на окачване нивото на предаваните на ръцете вибрации от двигателя и движещата се верига е сведено до 3,5 m/s2 и в двете посоки (ляво/дясно K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2 m/s² ). Това прави работата с триона не само значително по-малко уморителна и по-безопасна, но и позволява на работещия по-точно и лесно да направлява машината по време на рязане.

Принос за ниското ниво на вибрациите има и веригата STIHL Rapid Micro Comfort (RMC). Това е разновидност на универсалната верига Rapid Micro, като подобрението е в посока на по-ниско ниво на вибрациите при движение и по-меко рязане. Това е постигнато благодарение на допълнително скосяване на профила в основата на зъба на режещото звено.

Тук е мястото да припомним, че STIHL са измежду малкото производители на моторни триони, които сами разработват и произвеждат веригите и водещите шини за тях. Това е още едно съществено предимство, което повишава експлоатационните параметри на верижните триони на компанията, защото всички компоненти на машината са оптимално пригодени да работят заедно. Собствена разработка са и машините за производство на вериги в завода на компанията, намиращ се в Швейцария. Така че с двойно основание – и по националност, и поради високото им качество, те са образец на прословутата швейцарска прецизност.

Запалването на машината е силно улеснено благодарение на системата ElastoStart с вграден демпфериращ еластичен елемент в ръкохватката за издърпване на стартовото въже. За лесното пускане на двигателя спомага и автоматичният декомпресионен вентил, който намалява степента на компресия в цилиндъра в пиковия момент, когато буталото преминава през горна мъртва точка. По този начин се улеснява запалването на двигателя и се намалява силата на опъване на въжето.

В новия MS 261 са използвани редица новости, които допълнително улесняват работата с машината. Така например за пръв път са използвани специални гайки за фиксиране на режещата гарнитура, които са подсигурени срещу изпадане, когато са в отвито състояние. Така опасността да бъдат изгубени изцяло отпада. Достъпът с отвертка до винта за опъване на веригата става странично на предпазния кожух и по този начин се избягва опасната близост на пръстите на ръката до острите ръбове на режещите звена на веригата. Резервоарите за горивото и маслото за веригата имат по-широки отвори, което улеснява наливането на течност в тях. Резервоарът за горивото е изработен от прозрачна пластмаса, което позволява лесен контрол на нивото. Двете капачки имат патентована от STIHL конструкция, която улеснява отвиването и завиването им на ръка без помощен инструмент.

Системата за смазване на веригата е доказалата ефективността си STIHL Ematic. Тя снижава разхода на масло с до 50% в зависимост от дървесината, която се реже. Системата включва водеща шина STIHL Rollomatic, верига STIHL Oilomatic и маслена помпа с регулируем дебит. По този начин количеството подадено масло се редуцира до необходимото за нормално смазване на веригата и шината. Характерно за тази система е и значително подобреното смазване на канала от долната страна на шината. В резултат на това, освен че се икономисва около половината от маслото, значително се увеличава дълготрайността на веригата, шината и зъбното колело.

Всичко казано дотук се отнася за базовия модел – MS 261. Той има и три модификации, които засега не се предлагат в България. Всяка от тях предлага различни допълнителни удобства, като:

* Система за полуавтоматично опъване на веригата без използване на отвертка, гаечен ключ и най-важното – без опасна за ръката близост до веригата.

* Систeма за стартиране на двигателя STIHL ErgoStart (Е). За постигане на максимално удобство при стартиране на машината и намаляване до минимум на усилието за това, при тази система стартовото въже не завърта директно коляновия вал на двигателя – първоначално натяга механизъм с плоска пружина, който от своя страна завърта вала. В резултат силата, необходима за издърпване на въжето, значително намалява, силно се ограничават тласъците, предавани по въжето по време на превъртане на вала. Вместо с едно рязко издърпване на голяма дължина от въжето, запалването става с няколко къси издърпвания.

* Допълнителна спирачна система, която се задейства, щом ръката отпусне основната ръкохватка на машината. Това допринася за повишаване на безопасността при работа с триона.

* Система за отопление на карбуратора, която позволява на двигателя да работи безпроблемно и при ниски температури на околната среда.

* Система за подгряване на ръкохватките, която ги поддържа топли и сухи през студените зимни дни.

С две думи STIHL предлага модификации на базовия модел MS 261, които да удовлетворяват и най-предирчивите изисквания – от максимален комфорт, до безпроблемна работа в тежки зимни условия.

Верижни триони за работа в градината STIHL MS 231 и MS 251

Вече казахме в началото двата верижни триона STIHL MS 231 и MS 251 са позиционирани в групата на машините за лично ползване – за поддръжка на дърветата в градината, била тя овощна или дворна, за прореждане на млади насаждения, за рязане на дърва за огрев, за изграждане на различни конструкции от едрогабаритни дървесни материали, както и от цели, неразбичени стъбла. Макар, че не са в класа на професионалните машини, тези триони не им отстъпват съществено по техническо ниво, защото, както ще видим, в тях са използвани аналогични технологически и конструктивни решения. Нещо повече, част от допълнителните преимущества, характерни за модификациите на професионалния MS 261 се предлагат и за тези два модела.

И двете машини имат двутактови двигатели STIHL 2-MIX. Съобразено с типичните условията на експлоатация и натоварване при работа в градината и двора, техните двигатели са с по-малък работен обем, съответно с по-малка мощност. Това е позволило снижаване на теглото им – 4,9 kg и за двете машини. Моделът MS 231 има двигател с работен обем 40,6 cm3, който развива мощност 2,0 kW (2,7 к.с.). Съотношението тегло/мощност е 2,4 kg/kW. Излъчваната звукова мощност е 112 dB (А), а звуковото налягане – 102 dB (А) (K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2,5(dB(A)).

Моделът MS 251 е малко по-мощен. Има двигател с работен обем 45,6 cm³, който развива мощност 2,2 kW (3,0 к.с.). Съотношението тегло/мощност е 2,2 kg/kW. Излъчваната звукова мощност е 112 dB (А), а звуковото налягане – 102 dB (А) (K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2,5(dB(A)).

Първият се предлага с гарнитури, позволяващи рязане при широчина 30 cm и 35 cm. Вторият може да реже на дължини 35 cm или 40 cm.

И двата триона използват описаната вече система за смазване на веригата Oilomatic. Доставят се с режеща верига 3/8” P Picco Micro Comfort 3 (PMC3). Това е нископрофилна верига, която се отличава с повишена производителност при рязане в съчетание с намалена способност за възникване на обратен удар. Тя е специално пригодена за рязане с леки моторни триони. Идеална е за потребители, които търсят не само бързо рязане, но и комфорт по време на работа. Има универсално приложение. Подходяща е за дърводобив в млади гори със сравнително тънки стъбла на дърветата, за кастрене на клони и резитба на овошки.

И двата триона имат антивибрационни системи, подобни на модела MS 261, които снижават нивото на предаваните вибрации (ляво/дясно K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2 m/s²) съответно до:

– MS 231 – 3,5/3,5 m/s²

– MS 251 – 3,9/3,9 m/s².

Трионите имат карбуратор със система, която позволява поддържане на оптимален режим на работа (мощност, минимален разход на гориво и минимално съдържание на вредни вещества в газовете) дори и при частично задръстване на въздушния филтър. По този начин се удължава интервалът между две обслужвания на филтъра. Карбураторите са снабдени и със система за подгряване на засмуквания въздух, която при отрицателни температури спомага за неговата безпроблемна работа.

Характерно решение и за двете машини е разполагането на всички органи за управление на двигателя върху основната ръкохватка така, че да са лесно достъпни, без да се налага преместване на ръката.

Филтрирането на засмуквания от двигателя въздух е двустепенно – с предварително отделяне на центробежен принцип на по-едрите частички. В модификация на базовите модели е предвидена и възможността за наличие на усъвършенствана филтрираща система HD2, с каквато работи моделът MS 261. Като допълнителна възможност е предвидена и системата ElastoStart с вграден демпфериращ елемент в ръкохватката на стартовото въже, който омекотява предаваните по въжето удари при развъртане на вала на двигателя.

Казаното при модела MS 261 за специалната конструкция на капачките на резервоарите за гориво и масло, както и за страничното разположения достъп до винта за опъване на веригата, се отнася и за тези два триона.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нови верижни триони на STIHL”

dimitur | февруари 10th, 2015 at 3:44 pm

Имам моторен трион Щил 231 и бих искал да разбера с колко октанов бензин е препоръчително да работи.
„Направи сам“:Както е посочено в ръководство – безоловен с октаново число 95. Използването на бензин с по-високо октаново число води единствено до по-високи финансови разходи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото