В категории: Брой 1-2/2011, Инструменти, Металообработване

Инверторен заваръчен апарат RD-IW15

Сред новите машини от серията Raider, които подбрахме да представим в този първи за годината брой на „Направи сам“, най-силно впечатление прави новият инверторен заваръчен апарат RD-IW15. Убедени сме, че той ще предизвика интерес сред читателите на списанието и на пазара на електроинструменти. За това красноречиво говори и фактът, че за месец, откак списанието е изцяло достъпно в Интернет, броячът показва, че измежду привличащите силен интерес статии е представянето на първия заваръчен апарат Raider от този вид, RD-IW11, който „Евромастер“ пусна на пазара през 2008 г. Статистиката е безгрешна, а интересът към този вид електрожени има своето съвсем логично обяснение. За това още в началото трябва да кажем, че новият модел RD-IW15 значително превъзхожда предшественика си по технически характеристики, а е и значително по-евтин от него. Този странен на пръв поглед факт има своето обяснение. При този вид електрожени решаващо е не количеството на материала, вложен в намотките и сърцевината на трансформатора, както е при обикновените променливотокови заваръчни трансформатори, а електрониката – сфера която се развива с главоломни темпове и в която държави от Далечния изток заемат челни позиции.

Кои са предпоставките за успех на RD-IW15 на нашия пазар?

» Електродъговото заваряване е най-често използваният и достъпен метод за неразглобяемо, много здраво съединяване, основно на стоманени профили, при изграждане на различни метални конструкции. Поради това заваръчните апарати, наричани просто електрожени, отдавна са намерили своето място както в занаятчийската, така и в домашната работилници.

» Инверторните апарати за електродъгово заваряване направиха революция в развитието на тази техника и безапелационно изхвърлят от пазара старите далеч по-несъвършени и неудобни за работа променливотокови заваръчни трансформатори.

» Тези апарати рязко стесниха границата между професионалната и любителската практика, защото с тях и хора с начални умения и малка практика са в състояние да правят качествени заварки с обмазани електроди, включително вертикални и таванни шевове. Те направиха по-масово достъпни и доскоро смятаните за единствено изпълними при професионални условия и техника заварки в защитна среда от инертни газове, което пък значително разшири палитрата от метали, които може да бъдат заварявани, дори и в домашни условия.

» Новият модел RD-IW15 значително надвишава възможностите на предшественика си по всички технически показатели, подлежащи на измерване.

» При това цената му (399 лв. без ДДС) е с около 25% по-ниска от цената на предишния модел RD-IW11 по времето на неговото появяване на пазара.

Потвърждение на тези първоначални изводи дават техническите данни на новия RD-IW15. Максималната сила на заваръчния ток е 200 А, което позволява заваряване с електроди с диаметър 4–5 mm (втората стойност е според техническия паспорт). Това очевидно надхвърля потребностите при работа в домашни условия, където най-често се използват електроди Ø2,5 и Ø3,2. Електродите Ø3,2 са подходящи за заваряване на стоманени профили с дебелина 3–4 mm, а електроди с диаметър 4–5 mm се използват при заваряване на детайли с дебелина 6–12 mm. За да бъде съпоставката още по-пълна, ще споменем още, че поради електронното управление, което поддържа постоянна силата на тока, максималната сила на заваръчния ток при инверторен електрожен е съпоставима с поне 20% по-голяма сила на тока при обикновен електрожен – променливотоков заваръчен трансформатор. Очевидно RD-IW15 има значителен резерв от мощност, което винаги е добре дошло. Този модел също така позволява по-продължителна работа без да се налага често прекъсване и изчакване, за да се охлади и да не прегрее. По фабрични данни при максимална сила на заваръчния ток (200 A) апаратът RD-IW15 може да работи в режим 60%, което ще рече, че в рамките на 10 min работен цикъл може да се заварява в продължение на 6 min, докато останалите 4 min са необходими за охлаждането му. При заваряване със сила на тока 155 A режимът на работа е 100%, т.е. може да се работи без прекъсване за охлаждане на апарата. Това са показатели, съпоставими със сходни по мощност многократно по-скъпи модели на водещи производители на професионална заваръчна техника.

Диапазонът, в който може да се регулира силата на заваръчния ток при новия модел е разширена на само в посока нагоре, но и в посока към намаляване на минималния ток. При новия силата на тока може да се намалява до 10А. Все пак от гледна точка на практиката по-тънки листове ламарина се заваряват с електроди Ø1,6 и сила на тока около 50А.

И още нещо. Макар че заваръчният апарат RD-IW15 е предназначен за работа с обмазани електроди, от централния сервиз на „Евромастер Импорт Експорт” споделиха, че са го изпробвали успешно за заваряване в среда на защитен инертен газ – аргон или хелий. Този метод на заваряване е познат като WIG. При него електродът е изработен от волфрам, който не се топи при заваряването. Работи се без използване или с добавъчен материал, според заваряваните метали, който, във вид на пръчки (наподобяващи електроди без обмазка) се подава на ръка в заваръчната зона. За тази цел се използва кабел с горелка за WIG заваряване, през който от бутилка се подава инертният газ. Чрез метода WIG може да се заваряват обикновени и легирани стомани, алуминий, магнезиеви сплави, мед и медни сплави, сив чугун, никел, титан и други метали. Прилага се както при много тънки материали (с дебелина около 0,6 mm), така и за заваряване и наваряване на масивни детайли, най-често при ремонта на автомобилни двигатели.

Казаното дотук е описание с минимален коментар на технически характеристики, към които ще добавим още само теглото на заваръчния апарат – 7,0 kg и неговите размери – 370х155х245 mm (без ръкохватката). Това са стойности, които биха изненадали всеки работил с променливотоков заваръчен трансформатор, но не познаващ отблизо възможностите на инверторната заваръчна техника.

Към списъка с положителни страни ще добавим още, че апаратът се продава в комплект с кабели, заваръчна маска и чукче за очукване на шлаката, комбинирано с метална четка. Включването на кабелите в комплекта е изгодно за купувача решение, защото при редица апарати с друга марка те трябва да се купуват отделно. Колкото до предпазната маска, тя ще върши известно време работа, ала ние бихме препоръчали модерен заваръчен шлем с течнокристален (LCD) панел вместо обикновеното тъмно стъкло. Това е единственото сигурно решение за опазване на зрението.

Предимствата на инверторната технология при апаратите за заваряване са разгледани подробно при описанието на модела RD-IW11, който бе и първият представен в списанието апарат от този вид (НС 5-6/2008). За да не повтаряме вече достъпната на сайта информация, тук ще се ограничим да изброим основните предимства на инверторните заваръчни апарати.

» Инверторните заваръчни апарати са несравнимо по-компактни и леки в сравнение с морално остарелите променливотокови заваръчни трансформатори. Теглото и големината на RD-IW15 правят безпроблемно пренасянето му до мястото на работа, неговото транспортиране и продължително съхраняване. Лесната преносимост на апарата има и още едно предимство – позволява да се работи с къси, тънки и лесно огъващи се кабели.

» Тези апарати работят с прав ток, което е от много съществено значение за възможностите и качеството на заваряване. С тях може да се заваряват освен обикновената, така и неръждаема стомана, чугун, някои цветни метали и техни сплави, като за целта се използват подходящите електроди: рутилови, базични, за неръждаеми стомани или чугун, електроди с целулозна обмазка и т.н. В зависимост от вида на електродите се избира и полярността на заваръчния ток.

» Инверторните апарати поддържат постоянни параметрите на заваръчния ток, което води до подобряване на качеството на заваръчния шев. Заваряването се извършва значително по-лесно, включително при вертикални и таванни заварки.

» При тях запалването на дъгата става много по-лесно. Най-често е достатъчно само докосване на върха на електрода до заварявания детайл. Причина за това голямо удобство е функцията за запалване на заваръчната дъга HOT START, която в мига на установяване на електрически контакт повишава за части от секундата напрежението с около 30%.

» Заваръчната дъга гори равномерно, без прекъсвания и характерното припукване. Това се дължи на друга функция (ARC FORCE), която стабилизира дъгата по време на заваряване.

» Много голямо предимство при работата с инверторен апарат е и силно намалената вероятност електродът да „залепне“ към заварявания детайл, което най-често се случва при заваряване с недостатъчна сила на тока.

» Тези апарати са по-малко чувствителни към промените в захранващото напрежение. Това ги прави по-подходящи за работа в райони с по-ниско от стандартното напрежение на електрическата мрежа.

Накрая ще добавим, че „Евромастер“ предлага и най-често използваните за заваряване на обикновена стомана рутилови електроди в разфасовки от 1; 2,5 и 5 kg. Това е практично решение, защото няма смисъл да се купува голяма опаковка, която година или повече ще стои в запас, при което обмазката на електродите неминуемо ще поеме от въздуха затрудняваща заваряването влага. Най-същественото при електродите Raider е цената им – кутия с 1 kg електроди с диаметър 3,25 струва 3,49 лв., кутия с 5 kg електроди със същия диаметър – 14,50 лв (цените са с ДДС).

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Инверторен заваръчен апарат RD-IW15”

Hristofor Kossev | август 5th, 2011 at 9:28 am

Всъщност китаеца е КЕНДЕ. Откъде знам – купих един и го отворих, при по внимателен оглед видях, че и кабелите и пусковия ключ е Кенде.
Схемата е реализирана с обемен монтаж, тоест подлежи на сервизиране дори и на ниво подмяна елементи.
Изправителя е с 6 електролитни кондензатора на 400в. Фарадите бяха с големи стойности.
Платките са добре запоени машинно.
Инверторният блок е с 24 мощни ключови мосвет транзистора, трансформаторите са 3 броя монтирани между огромните радиатори- тунелен тип – по 12 транзистора на единия и другия радиатор, принудително охлаждани от вентилатор. Вадете си сами изводите за изработката.
Продава се без шуко само със клеми . Захранващият кабел е 3х2.5 с много дебела гумена изолация – по дебел е от кабела на климатика ми.
Общо взаето не е Райдер, но то неможе една фирма да прави абсолютно всичко и дава на други да и правят частите. Моето мнение е, че за тия пари машината е ок.
Пробвах го с рутилови електроди на Хюндай 6013 -3.6мм при 120-130А палиги ок. С базични 7018- 2.6мм – залепват ми, и към 200 А започна да заварява- но иска поддържане на много къса искра. Да подчертая , че аз не мога да заварявам , уча се сега. За 7018 пише DC(+) , ама аз ще ги пробвам на (-) на село, щото правих проба само във входа на блока ми.
Недостатъците според мене са:
Няма система против залепване на електрода, базичните ги пали трудно, уж имал за лесно палене.
Металният корпус е здрав, но ако се опре масата или електрода до него в работен режим – ич не е добре.
Иначе мисля, че има система за стабилна дъга – но това е инвертор все пак.
Мисля, че същата схема се среща в инверторите на агромаркет STAHLWERK уж китайски за немският пазар по 600 кинта за 200А.

RUMEN | март 11th, 2012 at 9:58 pm

sthe si izbieli investiciiata-i kolko struva zada go kupia.

„Направи сам“: От „Евромастер Импорт Експорт“ получихме следния отговор на читателското запитване.
„Цената на заваръчния апарат е без конкуренция на пазара за инвертор с максимална сила на заваръчния ток 200 – 399,00 BGN.
Освен това тази машина има продължителност (режим) на работа при максимална сила на тока 200 А 60%, докато при конкуренти модели тя е 20-30%.“

А.Г.Ж. | октомври 19th, 2012 at 2:16 am

Напълно съм съгласен че с базични електроди се работи трудно особено от хора с малко опит в заваряването и е напълно нормално да залепват. Дори и при работа с електрожени от най реномирани марки,базичните електроди палят трудно ако заварчика е без опит за работа с тези електроди , така че това не е недостатък на машината.
Много е добре това че апарата работи като токоизточник за TIG заваряване,само че бих направил една бележка относно работата с алуминий и магнезий!
С метода WIG (TIG) може да се заваряват обикновени и легирани стомани, алуминий, магнезиеви сплави, мед и медни сплави, сив чугун, никел, титан и други метали.
Но алуминий, магнезий и сплавите им се заваряват успешно по метод WIG (TIG) само с променлив ток АС! Но точно с този апарат алуминий, магнезий и сплавите им не могат да се заваряват понеже апрата е само правотоков! Уточнявам това за да няма объркване на потребителите при покупката на RD-IW15! Освен това за работа по метод WIG (TIG) е нужна горелка със вграден клапан.
Направи сам“:Редакцията на списанието се солидаризира с изказаното от нашия читател мнение и му благодари за допълнението.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото