В категории: Брой 1-2/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Нова фамилия прободни триони на Bosch

Когато Bosch пуска нов модел на прободен трион, това винаги прави впечатление, а когато в рамките на около половин година подмени изцяло гамата модели от този вид триони (в нейното любителско изпълнение), това вече заслужава по-задълбочен анализ. Интересът към всеки нов прободен трион на Bosch е така да се каже генетично заложен, защото, както се знае, повечето етапи в развитието на този вид инструменти е свързано именно с марката Bosch:

» Създаването на първия прободен трион в света.

» Първият прободен трион с електронно управление на електродвигателя.

» Първият трион с махаловидно (пенделообразно) движение на триончето.

» Първият трион с SDS система за лесна смяна на триончето без помощен инструмент.

» Първият прободен трион с индивидуална настройка на лазерния лъч.

Създаването на новата фамилия прободни триони е резултат на една нова политика, която Bosch все по-успешно налага напоследък. Не да пуска отделни модели, повечето от които заместват някой вече съществуващ, а едновременната разработка на цяла фамилия. Целта е да бъде покрит изцяло кръгът от интереси на потребители така, че всяка потребителска група да може лесно да разпознае инструментите, които в максимална степен отговарят на нейните изисквания и характер на извършваната в домашната работилница работа. Така Bosch постъпи при своите ударни бормашини, като обособи три групи: Easy, Universal и Expert. Резултатът от този ориентиран към клиента подход очевидно е добър, защото сега същото се прави и при прободните триони. За всяка от тези групи е създаден нов модел, който да бъде максимално съобразен с потребностите на дадения кръг от клиенти. На това основно се дължи и разликата в цените им – между първия и последния във фамилията тя е близо два пъти.

Към днешна дата всяка от трите групи включва следните модели:

» Easy – PST 700 E. Този трион е предназначен за любители дърводелци, които сравнително рядко прибягват до инструмента за рязане на не особено дебели детайли от дърво, без да претендират за максимална производителност.

» Universal – PST 800 PEL. Това е универсално приложим инструмент, на който може да се разчита за почти всички дейности, характерни за този вид триони.

» Expert – PST 900 PEL и PST 1000 PEL. Тези машини са предназначени за хора, желаещи да разполагат с най-доброто, което може да им предложи един прободен трион.

Всички триони имат общи базови характеристики, които за всека следваща група биват надграждани с добавяне на нови функции и по-високи технически характеристики. Необходимо е да се подчертае, че и четирите модела са нови разработки, всяка от които има подобрения и възможности, които я поставят над досега произвежданите със сходни параметри прободни триони.

Новите триони са по-компактни и по-удобни при работа. Промените в тези насоки определено се посрещат много добре от клиентите, което се потвърждава от проведени изследвания от независимата агенция TNS Infratest в Германия, Великобритания и Франция. Повече от 90% от анкетираните са оценили новите прободни триони като „много удобни за работа”.

Всички триони имат общи, както ги нарекохме базови характеристики, които определят минималното ниво на комфорт и удобства при работа с тях. Сред тях са по-удобните за държане ръкохватки, чиито еластични елементи осезаемо намаляват предаваните на ръката вибрации. Те са елемент от цялостна система с антивибрационно предназначение, наречена Low Vibration. За намаляване на вибрациите, които неизбежно поражда възвратно-постъпателното движение на триончето, в новите триони е използвана система за балансиране на движещите се маси, която прави работата на целия механизъм по-спокойна и с по-ниско ниво на създаваните вибрации. Машините имат и система за електронно управление на електродвигателя (Bosch Electronic), която поддържа постоянна честота на движение на триончето независимо от натоварването, както и позволява нейното безстепенно регулиране. За отбелязване и е системата за засмукване на стружките и отвеждането им през щуцер в маркуча на прахосмукачката. Основата на всички триони може да се наклонява странично до ъгъл 45° за рязане под наклон. Прави впечатление също, че всяка от новите машини има удължена основа, което осигурява по-стабилна опора върху повърхността на рязания детайл. Отличителна черта на новите машини са взетите мерки за постигане на по-висока точност при рязане. Една от тях е издухването на стружките около и пред триончето, за да се вижда по-ясно линията, по която се реже. Тази функция се включва ръчно, защото в някои случаи такова издухване не е желателно. Такъв случай е рязането на облицовъчни плочи гипсокартон, при което се отделя обилно гипсов прах и положението само би се влошило, ако чрез въздушна струя се улесни неговото разпространение в помещението.

Новите прободни триони имат по-мощни електродвигатели, поради което максималната дебелина на рязане с тях е увеличена между 5 mm до 10 mm в сравнение с предшествениците им.

Точността на рязане е основно изискване към всеки трион. При прободните това изискване е дори завишено, защото те са предназначени предимно за рязане при свободно водене на машината – с две думи водещи са окото и точността на ръката. Затова конструкторите непрестанно търсят технически решения, които да улесняват и да спомагат за постигане на по-голямо точност при рязането. При моделите от групите Universal и Expert за пръв път е приложено приспособление, носещо поредното възприето от немския производител англоезично наименование Bosch CutControl. За модела PST 700 E това е допълнителна възможност. На практика приспособлението представлява водач, който се поставя в челото на основата, може и лесно да се маха. Той е направен от прозрачна пластмаса и има три надлъжно очертани линии – за рязане при наклон на триончето спрямо повърхността на предмета 90° и 45° (двустранно). При рязане съответната линия, маркирана върху прозрачния водач, трябва да припокрива очертаната линия. Така машината се води значително по-лесно и най-важното – по-точно. Контролът при водене на триона (PST 900 PEL) се улеснява допълнително от източник на светлина, поставен над мястото на рязане. Това просто, евтино и същевременно ефикасно решение замества лъча на лазерен прожектор, на който се разчита при някои модели. Освен това прозрачният водач позволява точна работа и при рязане под ъгъл, докато лазерният прожектор – не. Не случайно при по-предни модели на Bosch е предвидена възможността за монтиране на лазерен прожектор. Очевидно сега конструкторите са преценили, че решението с прозрачен водач върши достатъчно добра работа, машините не се оскъпяват допълнително от лазерния прожектор, спестяват се и разходите за покупка на батерии. Това решение е обосновано и от факта, че специализацията на прободния трион е в криволинейното рязане, докато при необходимост от право рязане на по-голямо разстояние, е препоръчително използването на линеал за водене на триона.

Всички прободни триони от новата фамилия имат механизъм за бързо закрепване на шийката на триончето (Bosch SDS), което безспорно е удобство, правещо работата по-приятна.

Ето и кратко описание на техническите характеристики на новите модели.

Bosch PST 700 E

Трионът е с 20% по-компактен от предшественика си. Тежи само 1,7 kg. Двигателят му е с мощност 500 W, а честотата на движение на триончето се регулира в границите 500–3000 min–1. Това става чрез плавното натискане на пусковия бутон. Ниската първоначална честота на движение улеснява точното първоначално зарязване. Максималната дебелина на рязане при дърво е 70 mm, за алуминий – 10 mm и 4 mm за стомана. Трионът няма махаловидно движение на триончето.

Bosch PST 800 PEL

Машината е с 12% по-компактна от предишния съпоставим по технически характеристики модел. Тежи 2 kg. Двигателят с мощност 530 W позволява рязане на предмети от дърво с дебелина до 80 mm. При алуминий и стомана съответните дебелини са 12 mm и 5 mm. Ходът на махаловидно движение може да се регулира в три степени, както и да се изключва (при рязане на метал, например).

Bosch PST 900 PEL

Този трион е с най-голяма мощност, с най-големи възможности, най-голяма здравина и износоустойчивост, притежава всички екстри, характерни за новата фамилия. Мощността на електродвигателя е 620 W, а дебелината на рязане при трите споменати вече материали е 90 mm, 15 mm и 8 mm. Максималната честотата на движение на триончето може да бъде зададена предварително.

Към групата Expert принадлежи и моделът PST 1000 PEL с мощност на електродвигателя 650 W и тегло 2,3 kg. При него основата е от масивна алуминиева отливка, докато при останалите тя е от стоманена ламарина. Максималните дебелини на рязане с този трион са: 100 mm, 20 mm и 10 mm. За сега този модел не се предлага в България.

Важно е да се знае, че и четирите нови прободни триона са пригодени за работа с приспособлението Bosch PLS 300. То е предназначено за напречно рязане на летви и дъски под точно определен, предварително зададен ъгъл. Много полезен инструмент, който разширява областите на приложение на прободните триони и позволява рязане с иначе непостижима точност.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нова фамилия прободни триони на Bosch”

Lyudmil Savov | август 4th, 2011 at 8:55 am

modelite PST 800 i 900 na kakvo vreme natovarvane mogat da badat tovareni kakvi sa cenite im
„Направи сам“: И двата модела са от любителската серия на Bosch, което по принцип означава, че не са пригодени за продължителна работа при максимално натоварване, т.е. за професионална експлоатация. Колкото до цените им може да ги намерита в актуалния ценови каталог, поместен на сайта на Бош България“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото