В категории: Брой 11/2009, Градина

Предпазно облекло и средства при работа в гората и градината

Всяка една работа повече или по-малко се отразява неблагоприятно на здравето. Дори седенето с часове пред иначе напълно безобидния съвременен компютър и неговия LCD монитор може да причини проблеми със зрението и ускорено ошипяване на гръбначния стълб. Физическият ръчен труд с използване на различни машини и инструменти значително повишава риска от увреждане на здравето, а когато тези машини са режещи, опасността допълнително нараства. Всеки вид дейност крие заплаха от травматизъм, било на слуха, зрението или дихателната система, било нараняване при неволен досег до режещия инструмент, контузии при удар от падане на тежки предмети и т.н.

С две думи, всяка една дейност е съпътствана от специфични опасности за здравето и дори живота на човека. Съвсем безотговорно е те да се подценяват и да не се взимат необходимите предпазни мерки, да не се ползва пълният комплект предпазни средства, предвидени при извършване на даден вид работа. Мъдрият и отговорен за здравето си човек познава и ползва предпазната екипировка, лекомисленият разчита на късмета си, воден от наивната вяра, че е имунизиран срещу увреждане и травми, докато нещастните случаи ще го заобикалят.

Поддръжката и въобще работата в градината е немислима без използване на различни машини, повечето от които по някакъв начин могат да увредят здравето. Това с най-голяма сила се отнася за режещите инструменти и особено за тези, които използват верига. Нещата допълнително се усложняват при рязане в гората, където се добавя и опасността от падащи дървета и клони, работи се върху стръмен, често и хлъзгав терен. За професионалните дървосекачи рискът е неизбежен спътник през работния им ден и за тях бихме казали, че предпазното облекло и принадлежности са най-първа грижа. С казаното дотук се стремим да подчертаем, че безопасна работа няма. Преди започване на каквото и да било най-напред трябва да се вземат подходящите предпазни мерки, за да бъде работата и спорна, и малко уморяваща, и възможно най-безопасна.

Досега брой след брой на списанието разглеждахме различни машини за поддръжка на градината и работа в гората, производство на лидера в тази област немската компания STIHL. Винаги обръщахме внимание на мерките, взети при конструирането на дадена машина за нейното обезопасяване – предпазни спирачни системи за блокиране движението на режещата верига при възникване на обратен удар, щитове за предпазване на работещия от изхвърлени от работния инструмент твърди частици и по-едри предмети, за намаляване на вибрациите, които се предават върху ръцете, за намаляване на нивото на шума и вредните емисии в изгорелите газове.

За всичко това производителят се грижи непрестанно и във всеки нов модел се стреми да внесе поредните подобрения в посока на безопасността. Това обаче в никакъв случай не елиминира необходимостта от лична предпазна екипировка. В това направление STIHL работи също така енергично и успешно, както и при създаването на нови, все по-съвършени машини.

Тук ще представим част от тази екипировка. Предварително трябва да кажем, че макар максималното обезопасяване и предпазване на работещия да са водещите при разработката на всеки от елементите на тази екипировка – облекло, обувки и ръкавици, предпазна каска с шлем, очила и антифони, същото внимание и старание е отделено и на това те да са в максимална степен удобни и да осигуряват възможния комфорт по време на работа, да защитават сигурно срещу атмосферните влияния – дъжд, вятър, ниски или високи температури, ултравиолетовото излъчване от слънцето и др. Не са подценени и сигналните цветове, които правят човека видим отдалеч, нито необходимостта дрехите да са по възможност по-леки.

Всичко това е постигнато благодарение на използването на най-нови материали и технологии. За съжаление предпазните средства и тяхното използване са все още малко познати на хората, за които рязането на дърва за огрев, кастренето на клони или косенето на трева в градината е любителско занимание.

Да започнем от главата, която трябва да бъде едновременно защитена срещу механичен удар от падащи предмети или при удар поради подхлъзване и падане на земята, лицето и очите да бъдат сигурно предпазени от попадане на твърди частици или от досег с жилави, често и трънливи клонки, от продължително въздействие на ултравиолетовите лъчи, а слухът да бъде предпазен от звука, който издава машината.

Най-добра защита на главата осигуряват комбинираните каски. Към момента STIHL произвежда 13 модела на такива каски, от които у нас се продават най-успешно AERO LIGHT и LÄRCHE. Всяка от тях изпълнява по най-добрия начин своето предназначение, като разликата помежду им е, че каската LÄRCHE осигурява малко по-добро затихване на нивото на въздушния шум (106 dB), докато при модела AERO LIGHT затихването е 102 dB. Предимство, което може да се усети при по-продължителна работа, е и разликата в теглото. Каската LÄRCHE тежи 577 g, а AERO LIGHT – 632 g.

И двете каски са изработени от здрав високоустойчив на удар полиетилен. Тялото на каската не допира до главата. Тя се задържа посредством две разположени на кръст една спрямо друга еластични ленти (четириточково окачване), които поемат и силно омекотяват силата на удара. Околовръст главата е обхваната от лента от изкуствена кожа, която не само задържа каската, но и попива потта. Взети са специални мерки за добра вентилация на пространството около и над главата, с което се поддържа оптимална температура и относителна влажност на въздуха около 50%. По периферията на каската AERO LIGHT има леко стърчащ навън ръб, който изпълнява ролята на козирка, която не позволява на дъждовната вода да се стича във врата. Тази каска има и надлъжни улеи, които улесняват оттичането на водата при навеждане на главата напред.

Каската има подвижен предпазен щит, който лесно и удобно се спуска при работа и подвига нагоре, за да не пречи, когато не е необходим. Щитът представлява рамка с опъната върху нея найлонова мрежа. Тя е еластична и здрава, защитава сигурно лицето, включително очите, от хвърчащи трески и други твърди частици, от удар на клонки. Пропускливостта на светлина през мрежата е 55%.

Необходимо е да се има предвид, че мрежата осигурява механична защита, която при някои дейности не е достатъчна за сигурно предпазване на очите. С две думи, тя допълва, но не замества предпазните очила. Тяхното използване се препоръчва при работа с моторни коси и храсторези, за почистване на листа чрез издухване, при миене с водоструйна машина. Специалните очила, които STIHL предлага, са изработени от удароустойчив и устойчив на надиране поликарбонат, като освен механична защита, те предпазват зрението и от ултравиолетовите лъчи, като на 100% ги поглъщат.

Каските имат монтирани към тях антифони, чието местоположение може да се регулира по височина, за да прилягат удобно и плътно да покриват с лек натиск ушната мида.

Предлагат се и комплекти от антифони и предпазващ лицето щит – от прозрачен плексиглас или пластмасова мрежа без каска. Те са по-подходящи при нарязване на дърва за огрев.

Следващата стъпка по пътя на сигурността е защитното облекло, което за по-голяма свобода на движение е разделено на две – яке и панталон или гащеризон. Те са пригодени в най-голяма степен за работа в гората. За хора, които рядко работят с верижен трион, се предлага и олекотен вариант на облекло – само крачоли, които предпазват краката от срязване при неволен досег до движещата се верига.

По принцип не всички работни якета са защитени срещу срязване, докато тази защита е задължителна за панталоните и гащеризоните. Това е лесно обяснимо, защото именно краката са най-застрашени от нараняване при работа с верижен трион. Защитата срещу нараняване от веригата на триона се осъществява чрез подсилване на дрехата с няколко предпазващи пласта от специална тъкан с много здрави и дълги влакна. При досег до веригата режещите звена се врязват в повърхността на най-горния защитен пласт. При това те захапват и изтръгват снопчета от тази материя, чиито влакна, щом достигнат зъбното колело, движещо веригата, моментално се заплитат около него и веригата и то блокира. На защитното облекло трябва да се гледа като на допълнителна защита, като на последна преграда пред човешкото тяло. Носенето на такива дрехи в ни най-малка степен не намалява вниманието и необходимостта от взимането на всички мерки за безопасна работа.

Освен тези предпазни срещу срязване функции, облеклото за работа в гората трябва да отговаря на още редица изисквания. Дрехите трябва да са здрави, с висока устойчивост на скъсване и протриване, същевременно да осигуряват максимална свобода на движение, да имат минимално тегло. Те трябва да осигуряват добра защита срещу атмосферните влияния – дъжд, вятър, ниски температури и същевременно да не допускат запарване на тялото, т.е. да му позволяват да „диша“ – излишната топлина и изпарена от тялото влага при по-активно физическо натоварване да се отделят лесно в околното пространство. Това да става през самата материя или специални покрити отвори, а не чрез разкопчаване и разгърдване на дрехата. Маншетите на ръкавите трябва да осигуряват добра защита срещу проникване на дървесни стружки и същевременно да не пречат за проветряването на ръцете. Всички тези изисквания се удовлетворяват чрез използване на специални високотехнологични материи и помощни материали.

У нас се предлагат едни от най-модерните за момента якета, панталони и гащеризони на STIHL, сред които бихме откроили серията ADVANCE. Якетата с тази марка се предлагат в две разновидности, които на външен вид се отличават най-вече по цвета си. Едните са предназначени основно за работа в гората и имат цветово съчетание между сиво и оранжево (като на снимката). Тези якета нямат допълнителна защита срещу срязване от веригата.

Вторият вид якета от тази серия са специално предназначени за по-тежки условия на работа в гората, при борба с пожари, защита при бедствия и аварии. Поради това застрашените участъци от нараняване при досег с веригата – раменете и ръкавите, са допълнително защитените срещу срязване с шест пласта материал от специални влакна Dyneema, разработен по заявка на STIHL. Те се предлагат в две разновидности, които се различават по класа на защита. Едните имат „Клас 1“, която означава, че защитата е ефективна при скорост на веригата до 20 m/s, а „Клас 0“ или защитават при скорост до 16 m/s.

Панталоните и гащеризоните са модел „А“ и имат защита срещу срязване поставена отпред и отстрани на крачолите „Клас 1“.

Всички видове якета от тази серия са изработени от високо технологична тъкан Dynamic с тегло 205 g/kg съставена от 97% полиамид и 3% еластан. Облеклото е не само много здраво, износоустойчиво и водоустойчиво, но е създадено и с оглед да осигурява максимална свобода на движение на тялото, т.е. на оптимален комфорт по време на работа. Комбинацията между тъканта и кройката на облеклото позволява еластично удължаване до 30–34%, което позволява лесно и точно да се нагоди към тялото на работещия, без да пречи на движението. Тази тъкан има около 75% по-добра въздухопроницаемост и с 21% по-ниска топлинна изолация. Това, в съчетание с подходящо разположението вентилационни отвори, позволява поддържане на оптимален температурен и влажностен режим дори и при най-енергична работа и движение. Краищата на ръкавите се пристягат около ръката, така че да не позволяват проникване на дървесни стружки.

За работа с моторни коси и храсторези се предлагат специални панталони, които имат трислойна подплата в предната част на крачолите, която защитава срещу пробождане от бодили и е силно устойчива на скъсване. Същевременно панталоните осигуряват добра вентилация и не позволяват запарване на тялото.

Следващото звено в облеклото са обувките, които, естествено, трябва да удовлетворяват изискванията за максимална безопасност. Най-високи са изискванията при работа с верижен трион и в горска среда. Съответно на това работните обувки се делят на две групи – със и без защита срещу срязване.

Подходящи за работа с верижен трион са високите обувки, изработени от кожа. Те имат височина на конча 20 cm, поради което по-често ги наричат ботуши. Освен тях има и истински ботуши (без връзки) с височина на конча 32/35 cm. Те са изработени от специална гума и тежат с около килограм повече от кожените обувки (ботуши). Най-висока степен на защита (Клас 3) осигуряват гумените ботуши SPECIAL, които предпазват при скорост на движение на веригата до 28 m/s. При всички останали обувки и ботуши степента на защита е „Клас 1“.

Защитата срещу срязване при обувките се осъществява по два начина. Челната и страничната зона са защитени с дълговлакнест материал, чиито снопчета блокират движението на веригата. Освен това всички те имат защитено със стоманена ламарина бомбе. Тази броня не само защитава пръстите на крака от режещата верига, но и при силен удар от паднал твърд предмет. Защитата е проектирана, а обувките се тестват, да издържат удар на падащо от 1 m височина тяло с тегло 200 kg. Всеки може да си представи какво би се случило с крака му, ако такава тежест се стовари върху обувка без защитено със стоманена броня бомбе.

Подметките на обувките имат дълбок грайфер, чиято конфигурация в максимална степен улеснява тяхното самоочистване от набилата се кал. Някои от подметките са пригодени за набиване към тока на стоманени щифтове. Кожените обувки ALPIN имат специални подметки от патентования материал Vibram, който съдържа метални стружки, подобряващи триенето и съответно стабилността на задържане върху заснежен и заледен терен.

Необходимо е да се подчертае също, че обувките, които предлага STIHL, осигуряват не само добра защита на крака, но също така са изключително устойчиви на износване. Те се изпитват лабораторно, което гарантира че след пробиване на подметката с остър предмет тя може да издържи поне 150 000 огъвания, без материалът да започне да се прокъсва около пробитото място.

Освен тези, специално предназначени за работа с моторен трион обувки и ботуши, STIHL предлага и олекотени, но също с повишена защита модели, подходящи за всякакви дейности в градината, в гората и особено в строителството. Всеки строителен работник би мечтал да носи специалните обувки на STIHL, които съчетават удобство при ходене и защитни функции. Тези обувки също имат защитено със стоманена ламарина бомбе, което предпазва пръстите, и което е също така много важно при работа на строителен обект – в подметката е вградена тънка стоманена пластина, която не позволява настъпаният пирон да се забие в ходилото. Това е обичайно често срещано нараняване, което може да създаде куп главоболия, включително заразяване с тетанус – заболяване с висока смъртност.

За да бъде завършена предпазната работна екипировка, остава да се подберат ръкавиците. Те едновременно предпазват ръцете от замърсяване, измръзване и нараняване. При тях също се оформят две големи групи в зависимост от това дали ръкавицата е пригодена за защита срещу срязване от веригата, или не. Ръкавиците от първата група имат защитни слоеве, аналогични на тези при дрехите. Изработени са основно от телешка кожа с различни видове подплати, като зимните ръкавици имат подплата с повишени топлоизолиращи свойства. Разнообразието от модели е голямо и човек лесно може да избере тези, които ще му служат най-добре.

С две думи – професионалисти или любители, всички са равни пред необходимостта от ползване на специална предпазна екипировка според вида на извършваната работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото