В категории: Брой 5-6/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Настолни циркулярни триони

Няма реномиран производител на електрически машини, който да не предлага настолни циркулярни триони. Немската Elektra Beckum (Бележка към 2011 г. Машините Elektra Beckum вече се продават под марката Metabo) също не прави изключение, като предлага цяла гама настолни циркулярни триони. Те покриват широк диапазон от приложения – от леки и удобни за пренасяне до машини, предназначени основно за стационарна работа, а така също и за разкрояване на ребрата при дървени покривни конструкции. Като всяка специализирана машина и настолният циркулярен трион върши една-единствена операция – напречно рязане на летви и дъски със сравнително малка широчина. За сметка на това с него се работи лесно, бързо, безопасно и най-вече с голяма точност. Затова той е предпочитаната машина при рязане под ъгъл, под наклон или и двете заедно на летви и тесни дъски. Циркулярният диск се врязва откъм лицевата страна на летвата (ако тя се намира отгоре), което осигурява чист срез без нащърбване на ръбовете. Сферата на приложение на настолните циркулярни триони обхваща разкрояване на летви, които се съединяват една с друга под прав или друг ъгъл в рамки, на подови первазни летви, декоративни лайсни, корнизи, на паркетни дъски и дюшеме, дъски за стенни и таванни облицовки и др. Другото съществено достойнство на този вид машини е малкото им тегло и големина, които ги правят удобни за пренасяне от един на друг обект.

Казаното дотук важи за всички машини от този вид. С какво се отличават машините на Elektra Beckum, с какво превъзхождат повечето от своите конкуренти?

KGS 303

Започваме с този модел, който вече е получил авторитетната оценка на популярното немско списание Selbst ist der Mann като безспорен победител в проведен от редакцията тест между 10 машини на също реномирани световни марки. Други тестове, при които този модел на Elektra Beckum и сравняван с машини от същия клас на DeWalt и Makita са показали, че той значително превъзхожда DeWalt 707/701 и има съпоставими резултати с DeWalt 708 и Makita LS 1013. При това цената на KGS 303 е значително по-ниска, което му дава много сериозно предимство особено на пазари като нашия. На модела KGS 303 е присъден и знака TÜV за отлично подготвена документация – получава се въз основа на преценка на около 600 показатели. Всички описани в статията машини са тествани и от редакцията на специализираното немско списание Heimwerker Test, като неизменно са заемали едно от първите три места в класацията.

Първото, с което KGS 303 веднага привлича вниманието, е стабилната ù, вдъхваща доверие и респект у всеки специалист конструкция. Всички основни детайли, от които зависят стабилността и точността при рязане, са изработени от масивни алуминиеви отливки, благодарение на което машината тежи само 19 kg.

Най-характерната особеност на този модел, по която той се отличава от повечето предлагани на пазара машини, е възможността циркулярният диск (заедно с двигателния блок) да се плъзга напред и съответно да се връща назад. Това дава две съществени предимства. С нея вече може да се режат дъски с широчина до 280 mm, докато при машини със същата големина на циркулярния диск (Ø250), които не притежават възможност за изтегляне напред, максималната широчина на рязане се определя само от диаметъра на диска и тя е около 120–130 mm. Второто предимство е възможността машината да се използва и за издълбаване на нутове с точно зададена дълбочина, а не само за рязане.

В задната си част двигателният блок има два кръгли водача от стомана с полирана повърхност. Те лагеруват в специални сачмени лагери с удължено тяло, благодарение на което блокът се плъзга с лекота без каквото и да било странично биене, което може да предизвика неточност при рязане.

Работната маса на циркулярния трион може да се завърта вляво до ъгъл 50° и вдясно – до 60°. Ъгълът на рязане се избира по разграфен нониус, като най-често използваните ъгли (15°, 22,5°, 30° и 45°) се фиксират с помощта на сачмен застопоряващ механизъм. Двигателният блок заедно с циркулярния диск може да се накланя двустранно до ъгъл 48°.

KGS 303 се доставя стандартно с циркулярен диск с диаметър 250 mm и диаметър на отвора за закрепване – 30 mm. За смяна на диска въртенето му се блокира със специален бутон. При рязане под ъгъл 90° максималната дълбочина на рязане е 81 mm. Машината има механизъм за ограничаване на дълбочината, което е необходимо при изрязване на нутове.

Двигателят е с мощност 1800 W. Размерите на машината са 575х885х595 mm, а на масата ù – 510х330 mm.

KGS 255

По функционалните си възможности този модел е сходен с предишния, като основните разлики са в по-скромните технически характеристики на KGS 255. Същевременно тази машина се сочи единодушно от специалистите като оптимално решение по отношение съотношението качество/цена. Двигателят има по-малка мощност (1300 W), диаметърът на циркулярния диск е 210 mm, съответно по-малка е и максималната дълбочина на рязане – 60 mm. Благодарение на преместващия се двигателен блок и тази машината има възможност да реже по-широки дъски – до 255 mm. Тя е по-компактна и по-лека – тежи 14,5 kg, което я прави по-удобна за пренасяне. Възможностите за завъртане на основата при рязане под ъгъл, както и за странично наклоняване на циркулярния диск са същите като при предния модел.

Обективно погледнато, тази машина е напълно достатъчна за всички типични за нея приложения, защото максималната широчина на паркетните дъски е 200 mm, докато дъски с размери 255х60 mm, каквато е максималната възможност за рязане на машината, може да се отнесат към талпите за строително скеле, а не към облицовъчните или паркетни дъски.

От серията настолни циркуляри на Elektra Beckum ще разгледаме съвсем накратко още три модела, които смятаме, че представляват определен интерес за нашия пазар, включително и за работа в домашната работилница. И трите имат сравнително по-опростена конструкция в сравнение с първите два модела, като най-съществената разлика между двете групи е, че при тези двигателният блок не може да се изтегля напред.

KS 210 HM PLUS

Този е най-малкият модел с мощност на двигателя 1200 W. Съответно на това машината има най-малко тегло – 8,5 kg, и още по-лесно се пренася. Има всички типични за този вид машини регулировки за рязане под ъгъл и под наклон на циркулярния диск. Подходяща е за рязане на летви с максимална широчина 130 mm.

 

KS 250

Самият производител определя тази машина като оптимално решение за домашни майстори, които държат на качеството на инструментите, с които работят. Тя има достатъчно мощен електродвигател (1800 W) и циркулярен диск с диаметър 250 mm. Реже летви и дъски с широчина до 130 mm и дебелина до 53 mm. Притежава всички описани вече възможности за завъртане при рязане под ъгъл и двустранно наклоняване на циркулярния диск. Масата ù е с размери 510х130 mm, като може да се удължава от двете страни за по-голяма устойчивост при рязане на дълги детайли. Към нея се монтира и стяга за здраво фиксиране на детайлите. Теглото на циркулярния трион е 18,5 kg.

KS 304

Това е мощна машина със здрава конструкция, очевидно предназначена за работа в екстремни условия и същевременно лесна за пренасяне – тежи 18,8 kg. По своите технически параметри тя като че ли е подходяща повече за строително дърводелство, като рязане на ребра за носещата дървена конструкция на покриви. Машината има двигател с мощност 2000 W и работи с циркулярен диск Ø304 mm. Съответно максималното сечение на рязания материал е 190х70 mm. Тя има и най-голям плот в сравнение с останалите машини на Elektra Beckum – 740х240 mm, към който се монтира винтова стега за притискане на детайла.

Накрая заслужава да отбележим също, че машините се продават с 3 години гаранция, какъвто е гаранционният срок и за всички останали машини от групата на Metabo, към която принадлежи и марката Elektra Beckum.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото