В категории: Брой 5-6/2004, Ремонти, Строителство

Защита на пресния бетон с Cover Dry

Всеки майстор знае, че пресният бетон трябва да бъде поддържан непрестанно влажен – поне през първите седем дни от неговото полагане. Тази влага е абсолютно необходима за правилното свързване на цимента и за достигане на проектираната якост на конструкцията. Най-големи проблеми създават бетонните плочи, които имат голяма открита повърхност и в повечето случаи са изложени на пряко слънчево греене. Нещата допълнително се усложняват през лятото, когато температурите на въздуха са високи и влагата от бетона, особено от повърхностния слой, се изпарява много бързо. Затова грижите съвсем не свършват с разстилането, трамбоването, изравняването и заглаждането на пресния бетонов разтвор, а непрестанно трябва да се поддържа влажен. Плочата се полива периодично с вода, препоръчва се и покриването ù с различни материали (в миналото тръстикови рогозки, сега найлоново платно), които ограничават изпаряването на водата и задържат влагата за по-продължително време. Ако това не се прави, бетонът не става достатъчно здрав, може да се появят пукнатини, а повърхността му направо „прегаря“, както казват майсторите, под действието на слънчевите лъчи. Тя става ронлива и преди да се положи замазка върху нея може да се наложи доста дълбоко изкъртване, докато се стигне до здрава основа.

Тези, макар и изпитани с годините методи, са вече остаряла технология, защото заангажират вниманието на поне един човек за седмица, през което време той трябва да поддържа влагата в бетона. Това, естествено, зависи от големината на обекта. Строителната химия и тук си е казала думата, създавайки препарати като описаният тук Cover Dry. Той представлява специално разработена емулсия, която се използва за защита на пресния бетон от изпаряване на влагата в него. Прилага се при прясно положени бетонни и циментови разтвори при отливане на плочи и полагане на замазки.

Препаратът се пръска с обикновена бояджийска или лозарска пръскачка върху повърхността, след като повърхностната вода се е изпарила и свързването на бетона е достигнало до такава степен, че върху него вече да може да се стъпва. Cover Dry образува тънък бързосъхнещ филм, който спира изпарението на водата, а с това и образуването на пукнатини в бетона. Филмът изсъхва за около 15 min, след което осигурява отлична защита срещу слънчевото греене, а така също и предпазва пресния бетон от отмиване на цимента при паднал дъжд.

Важна характеристика на Cover Dry е, че не влиза в химическа реакция с бетона и по никакъв начин не променя неговите свойства. Разходът му е 0,15 l/m². Доставя се в метални туби с вместимост 10 l.

Производител е белгийската фирма PTB Compactuna. Това е повод да допълним, че тази фирма е производител и на един друг препарат Micropol (виж НС 1-2/2004), който е на път да извърши миниреволюция в строителството, като ефикасен заместил на обикновената гасена вар при разтвори за мазане или зидане.

Бутилка Micropol с обем 1 l замества от 300 до 500 kg вар и позволява да се зида или маже с циментопясъчен вместо с варопясъчен разтвор. Добавката Micropol придава изключителна пластичност на разтвора и прави полагането и прилепването му към основата много лесно. Освен това нейното използване води до намаляване на количеството на използвания цимент и ограничава с до 50% количеството на вложената в разтвора вода. В резултат сцеплението на разтвора с тухлите е значително по-силно, вероятността от напукване на мазилката поради свиване при изсъхване е практически изключена и което е особено важно – така изпълнената циментова мазилка има повишена водонепроницаемост, което е голямо предимство особено при външни мазилки.

Micropol е подходящ и при направа на разтвори за циментови замазки, като улеснява полагането им, а качеството се повишава, защото разтворът не се разслоява и нe изплува пласт вода. Добавката се разтваря към водата за приготвяне на разтвора в съотношение 40–50 ml на една торба (50 kg) цимент. За зидане и мазилки се използва циментопясъчен разтвор в съотношение на съставките 1:4–1:5.

Вносител на препаратите Cover Dry и Micropol е фирма „Новострой инженеринг“, тел. (02) 955 5956, 088 857 2720, 088 822 4438

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2004, Ремонти, Строителство

Ключови думи


 
към началото