В категории: Брой 11/2009, Ремонти, Хидроизолация

Ceresit FT 101 FLEXTEC – уплътнява и лепи всякакви материали

Едва ли някой може да си представи съвременното строителство и ремонт без новите високотехнологични продукти на строителната химия. Различните видове лепила все повече изместват класическите механични съединения с винтове, а когато трябва да се уплътняват фуги срещу проникване на влага или просмукване на въздух, тези материали са незаменими. На определени етапи в развитието на строителната химия водещите световни производители създадоха сходни по качества уплътняващи материали. Всеки от тях има по-широка или по-тясна специализация, т.е. област на приложение в зависимост от способността си да захваща към едни или други материали, да издържа на атмосферните влияния и ултравиолетовите лъчи, на механични натоварвания и т.н.

В зависимост от съответствието на тези и други изисквания, уплътняващите материали се делят на три основни групи. Най-разпространени са силиконовите пасти, които са предпочитаният материал за уплътняване на фуги в банята, при които се изисква запазване на висока еластичност след втвърдяване, много добро захващане към керамични плочки, стъкло, порцелан и други материали, от които се изработват умивалниците, да не способстват за развитие на гъбични микроорганизми и т.н. Тези материали обаче имат и недостатъци, най-важните от които са, че не прилепват към влажни повърхности, а в някои случаи недостатък е и това, че не задържат боя, ако се наложи боядисване.

Уплътняващите материали на полиуретанова основа са силно чувствителни към въздействието на ултравиолетовите лъчи. С тях се случва същото, както и с по-познатата полиутеранова пяна, с която се монтират и уплътняват касите на прозорците. Ако запълнената с нея фуга не бъде покрита с топлоизолацонни плочи и/или мазилка, само сред месец повърхността на втвърдената пяна пожълтява, а след по-продължително излагане на слънчевото греене става кафява, започва да се рони и разпада. Ако не са в специално изпълнение, тези материали не може да се използват при температури, по-ниски от 5о C, възможно е да възникнат проблеми и при силно влажни основи. Полиуретановите уплътняващи материали имат слаба адхезия и поради това трудно или изобщо не захващат към някои материали като PVC, цинкова и поцинкована ламарина, мраморни плочи, стиропор и др.

За уплътняване най-вече на елементи от строителната конструкция често се използват и пастообразни материали на акрилна основа. Те също не са лишени от недостатъци – след втвърдяване материалът не запазва достатъчно голяма еластичност. Поради това при възникване на движения в основата, уплътнената фуга може да се отвори и отново да започне да пропуска. При втвърдяване този материал леко се свива, което също може да причини отваряне на фугата.

Като водещ производител в строителната химия, Henkel е създал уплътняващ материал от ново поколение – Ceresit FT 101 Flextec, който от няколко месеца се предлага и на нашия пазар. Най-общо казано, той сумарно притежава положителните качества на всеки от описаните три основни вида уплътняващи материали, без обаче да има техните слаби страни. Или още – Ceresit FT 101 Flextec може да се използва за уплътняване на всякакви материали, подложени при най-разнообразни условия на експлоатация. Той не се свива или напуква, не старее и не се бои от ултравиолетовите лъчи. Издържа на температурни колебания в границите от –40о С до +80о С. Има висока начална якост на свързване и много добра механична устойчивост – при опън издържа до около 250% удължаване, преди материалът да се разруши. Той може да се нанася и върху влажна основа, а след втвърдяване фугата да се боядисва или облепва.

Качествата му гарантират лесното изпълнение на всевъзможни уплътнения, тяхната ефикасност и дълготрайност във времето. Не случайно по-наблюдателните читатели навярно са забелязали, че в статията за изпълнение на настилки с плочки върху тераси и балкони „Хидроизолация под облицовки с плочки“ (НС 9-10/2009) уплътняването на настилката откъм стените, както и запълването на разширителните фуги е направено именно с Ceresit FT 101 Flextec. Нещо повече, този материал вече се използва и в системата за уплътняване на дограмата Ceresit WINTeQ (НС 1-2/2008).

Това обаче не е всичко. Ceresit FT 101 Flextec е не само уплътняващ материал, но и отлично строително лепило, подходящо за практически всички материали, които се използват при строителството и ремонта: бетон, тухли, дърво, камък, облицовъчни плочки от керамика или естествен камък, стиропор, поцинкована ламарина, обикновена и неръждаема стомана, включително при наличие на лаково покритие върху стоманените предмети, алуминий, мебелни плочи с меламиново покритие и др. Не захваща единствено към добре познатите с тази си особеност полиетилен, полипропилен и тефлон, които, както се казва, „нищо не ги лови“.

С други думи, вече не се налага подбиране на един или друг материал за уплътняване с ясното съзнание, че винаги трябва да се прави някакъв компромис, защото Ceresit FT 101 Flextec се справя с всички изисквания и при почти всякакви условия на експлоатация. Налага ли се залепване, отново не е необходимо да се търси специално лепило, защото Ceresit FT 101 Flextec успешно го замества. Не се препоръчва използването му на места, където би бил в постоянен контакт с химикали – концентрирани киселини и основи, хлорирани въглеводороди, ароматни разтворители. Тези ограничения очевидно не влизат в обсега на обичайната строителна практика.

Ceresit FT 101 Flextec не е подходящ също за уплътняване на фуги, подложени на водно налягане или постоянно намиращи се под водата (в басейни например). Не се използва и за уплътняване на вани и мивки в банята, където подходящият материал продължава да бъде санитарният силиконов уплътнител Ceresit CS 25.

Подобно на останалите уплътняващи материали и лепила Ceresit FT 101 Flextec се доставя в две разфасовки:

» Пластмасови флакони с подвижно дъно (бутало) и обем 280 ml.

» Във вид на „салам“ с обем 600 ml.

В първия случай той може да бъде бял или сив на цвят, а при втората разфасовка – само сив. Това обаче не представлява проблем, защото след изсъхване на материала той може да се боядисва. В зависимост от опаковката се използва и подходящият за нея пистолет за шприцоване на пастообразния материал.

Универсалните възможности на Ceresit FT 101 Flextec определят и типичните приложения на този материал:

» Монтиране на первазни летви около касите на прозорци и врати, на подови первазни летви, на различни стълбищни декоративни елементи.

» Залепване на вътрешното и външно изолиращи фолиа в системата Ceresit WINTeQ.

» Запълване и уплътняване на фугите между касите (рамките) на прозорци и врати, както и при други елементи в строителната конструкция.

» Запълване на пукнатини и фуги в строителната конструкция и покрива, подложени на движение поради температурни промени или механично натоварване.

» Запълване на фугите при модулни сглобяеми елементи, метални обшивки, термопанели и въобще при изграждане и ремонт на вентилируеми фасадни системи.

» Уплътняване на подови настилки с плочки върху балкони и тераси откъм ограждащите ги стени, както и за запълване на разширителните фуги в настилката при по-големи по площ тераси.

» Запълване на фуги в метални и дървени конструкции.

» Залепване на метални детайли и уплътняване при ремонт на вентилационни и климатични инсталации.

Материалът се нанася чрез шприцоване с подходящия според опаковката пистолет. След около 15 min се образува повърхностна кора, а за пълното изсъхване са необходими около 24 часа. За залепване разтворът се нанася на ивици или точковидно с интервали от по няколко сантиметра. При дебелина на слоя 2–3 mm лепилото изсъхва след 24–48 часа. Евентуално коригиране на слепваните детайли е възможно не по-късно от 20 min след нанасяне на лепилото.

Накрая да кажем няколко думи на какво се дължат тези необикновени свойства на новия Ceresit FT 101 Flextec. Това е закодирано в самото наименование на продукта, който е създаден на основата на патентованата от Henkel иновационна технология, наречена Flextec. Тя използва специални преполимери, съдържащи високо реактивни силициево-водородни групи (силанови връзки), на която основа се произвежда цяла гама продукти с различни свойства и приложения – от уплътняващи материали до лепила или с комбинирано действие. В зависимост от дължината на полиетерната верига и свързаните към нея молекулни групи се променят качествата на материала – неговата еластичност, начална здравина на свързване и др. Произведените по технологията Flextec продукти притежават всички положителни качества на класическите полиуретанови и силиконови материали, но са лишени от техните недостатъци. Те са напълно безопасни за здравето на хората, с тях се работи много лесно, имат много добра слепваща способност (адхезия) към практически всякакви основи. При свързване и втвърдяване реагират със съдържащата се във въздуха или в основата влага. Те не съдържат разтворители и други вредни за здравето вещества, като изоцианати например.

Представа за приложението на Ceresit FT 101 Flextec дават и тук подбраните снимки.

Коментари и въпроси

18 Коментари към “Ceresit FT 101 FLEXTEC – уплътнява и лепи всякакви материали”

Kalina | април 20th, 2012 at 9:37 pm

Здравейте,искам да разбера какъв церезит трябва да използвам за да премахна влагата в къщи от терасата и стената на стаята ми е с мухъл и вече мазилката е станала като юфка. Моля посъветвайте ме след като изстържа стената с какво трябва да я намажа а и терасата с кой вид церезит. Казаха ми с хидрообмазка и с някаква лента, но ще чакам вие да ме посъветвате.Благодаря предварително!

„Направи сам“: Здравейте, за съжаление от дистанция не може да се даде конкретен отговор на запитването Ви, нито да се предпишат технология и материали, които гарантирано ще решат проблема. А той е, че терасата Ви пропуска дъждовна вода, която прониква през строителната конструкция и овлажнява стените на стаята. Така че решението е терасата добре и трайно да се хидроизолира. Ако протичането е само през фугите на плочките има материали, които може да ги импрегнират – например Ceretec CT 10 Balkondicht LF. Може да се наложи повторно запълване на фугите и т.н. Често пъти проблемът възниква поради липсата на разширителни фуги в настилката, запълнени със запазващ еластичността си материал, които поемат термичното разширяване и свиване на плочките – най-вече през лятото. Технологията за хидроизолиране на открити тераси с материали на Ceresit е подробно описана тук.
А иначе за защита на строителната конструкция срещу проникване на влага в нея освен несъмнено качествените материали на Ceresit може също така да се използват и материали на Vandex, която компания е специализирана именно в защитата и хидроизолирането на бетонни конструкции. Такова решение, например, е шпакловката с двукомпонентния Vandex Cemelast . И все пак тези материали осигуряват защита да не прониква вода в строителната, конструкция, а не обратното.

Костов | август 6th, 2012 at 1:38 pm

Здравейте!
Живея в панелен блок на предпоследен 7 етаж.От много години имам проблем с теч от фугата над прозореца на едната спалня. На съседната спалня над мен няма никакъв теч. Ремонтирана е фугата отвъншната страна, както и тези на горния етаж, вертикални и хоризонтални, но течът си продължава. Направил съм външна топлоизолация на стената, ефект никакъв. Говорил съм с майстори, които са строили блоковете и ми казаха, че водата при мен може да идва и от различни места. Просто си е намерила пътеката и тече ли тече. Разбрах за ремонт на фуги чрез инжектиране на хидроизолиращи разтвори. Моля да коментирате тази идея и как на практика е осъществима? Благодаря!!!
***
„Направи сам“: Универсална рецепта, валидна за всеки конкретен случай, няма. Решението на проблема може да се препоръча със сигурност след обследване на място и установяване откъде прониква водата. Препратихме запитването до две компании, които предлагат материали за запълване и изолиране на фугите в строителни конструкции. Техните специалисти са се свързали и са отговорили лично на нашия читател.
Тук публикуваме само част от отговора на „Хенкел България“:“В общия случай, за запълване на фугите може да се използва бързовтвърдяващият се цимент CX 5, а при фуги с широчина до 2 cm – FT 101.

Панайотов | септември 13th, 2012 at 11:40 am

Мога ли да слепя битумната изолация на хоризонтален покрива (стара е но здрава)
„Направи сам“: Публикуваме отговора, който получихме от специалистите на „Хенкел България“:
„Слепването на битумната хидроизолация може да стане с битумния уплътнител Ceresit CS 27“

Георги | ноември 22nd, 2012 at 6:25 pm

Здравейте!
Предстои ми да монтирам душ кабина върху корианова лайсна.
Търся санитарен силикон или друг вид лепило, с който да залепя лайсната за теракота. Предвид разликата в нивата на повърхностите, слоя лепило или силикон ще бъде между 3 и 8 мм.
Моля, препоръчайте ми подходящ продукт.
Благодаря предварително.
„Направи сам“: Потърсихме съдействие от специалистите на „Хенкел България“. Техният отговор гласи:

„Става дума за материал изобретен от Дюпон преди 50 г., представляващ минерални пълнители и акрилна смолa.
Залепването може да се направи с Moment Total Fix, Moment Express Fix или дори с Ceresit FT 101. Трябва да се има предвид, че времето за съхнене ще е поне 72 ч. Добре е впоследствие, фугата между кориановата лайсна и пода да се обработи със санитарен силикон Ceresit CS 25. „

Radoslav Petkov | май 20th, 2013 at 7:53 pm

Imam basein na terasata v ka6ti no ima malka puknatina i mi te4e voda v garaja.moje li nqkoi da mi prepora4a ne6to
Имам басдейн на терасата в къщи, но има малка пукнатине и ми тече вода в гаража. Може ли за ми препоръчате решение на проблема ми?
„Направи сам“:
В този случай бихме препоръчали някой от специализираните материали за ремонт на бетонни конструкции, подложени на постоянен воден напор. На сайта на сп. „Направи сам“ има няколко статии за различни приложения на материалите на Vadex, към една от които Ви изпращаме връзка.

Тодор Иванов | юни 2nd, 2013 at 1:27 pm

Имам теч между керемидите на покрива с метална конструкция за слънчев панел, какво да използвам за запълване?
Изпратено Диляна

Направи сам„,
За всеки случай потърсихме съвет от специалистите на „Хенкел България“. Техният отговор е:
„Може да се ползва Ceresit FT 101 или битумен уплътнител CS 27“

Станимир Панов | септември 4th, 2013 at 8:45 am

Здравейте! Имам гараж, който е покрит с ламарина но тече между някоя от фугите. Дали с тези Ceresit FT 101 или битумен уплътнител CS 27 проблема наистина може да се реши и как точно се нанася пълни се самата фуга или се маже изцяло да запечата фугата. Благодаря предварително.

„Направи сам“:
Ceresit FT 101 е отличен вариант.
Материалът може да се нанася и чрез пълнене на фугата и чрез обмазване като изборът на технологията се прави в зависимост от широчината на фугата. При фуги с широчина до 1-2 mm е по-добре да се обмазва. При по-широки фуги е добре да се запълва.
Длъжен съм да спомена проблем, който може да възникне при обмазване – дебелината на пласта от FT 101, който е нанесен, на места става много тънък и има риск при деформации, било то от температурни разширения или от механични натоварвания, да се разкъса. За да се намали този риск, препоръчвам при обмазване да се нанася пласт с дебелина min 2-3 mm
Николай Мравов
AC Technical Support
Henkel Bulgaria EOOD

ivailo | март 1st, 2014 at 3:33 pm

В полипропилен искам да залепя пукнатина?

„Направи сам“: Полипропиленът по принцип не се лепи с лепила, а чрез полифузионно заваряване.
Вижте тези статии:
https://napravisam.net/?p=1405
https://napravisam.net/?p=1405

Димитър Коев | март 13th, 2014 at 6:14 pm

Възможно ли е да се залепи фаянсова мивка, спукана от удар. Повредата е „стандартна“ – отчупена люспа с размер макс. 1 мм. и пукнатини в две посоки, с дължина по 5-6 см. – върху повърхността на коритото. Не са отворени.
Т.е.:
1. Подходящо ли е това лепило?
2. Може ли да се вкара в тези пукнатини?
3. Какво ще се вижда след това?
Благодаря предварително
Д. Коев

„Направи сам“:
Препращаме ви отговора, който получихме от специалистите на „Хенкел България“:
„С успех може да се използват лепилата Moment Fix Express или Moment Fix Total“.

Веселин | юни 17th, 2014 at 5:57 pm

Здравейте! Имам въпрос относно ЛЕПИЛО ЦЕРЕЗИТ FT101 – мога ли с него да залепя страничната лайсна на вратата на автомобила си. Тоест ще свърши ли работа въпросният продукт, и ако да, как точно да го залепя най-добре?
ПОЗДРАВИ!

„Направи сам“: Препратихме писмото Ви до специалист по лепилните технологии в „Хенкел България“. Неговото мнение е, че Ceresit FT 101 не е подходящото лепило за този случай. Би могло да опитате с някое от цианкрилатните лепила, например на Loctite, както и евентуално да се използва специална двустранно лепяща лента, предназначена за монтиране на декоративни и други леки детайли към купето на автомобила.

йоли | август 15th, 2014 at 1:39 pm

правя отвор в гумен надуваем под,отвора е направен от разглобяващ се двустранен алуминиев фланец,ф 50 мм,след като използвам подходящо лепило чрез месингови винтове и гайки стягам двата гумени отвора към съответната периферия на фланеца,не трябва да издиша гумения под и да реализирам отвор в него,какво лепило да ползвам,ще стягам към гладка алуминиева повърхност материята от която са направени съвременните лодки,не знам как да я нарека,за да не Ви объркам,и не трябва да минава въздух между винтовете м6 и м8 и отвотите в ал фланци,благодаря предварително

„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е да използвате Moment Classic Universal.

shindov | септември 4th, 2014 at 7:24 pm

Трябва ми безцветен силкион за направа за аквариум.

„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е да използвате Ceresit CS 23.

Антон | септември 16th, 2014 at 6:37 pm

Привет.Имам два гаража,които са строени по различно време,плочите им са долепени една до друга на едно ниво,горе са с мозайка,която е отделна за всеки един гараж и има фуга 1-2 мм,като вали капе от нея.Подходящо ли е това лепило в случая? Благодаря!
„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е, че за целта може да използвате Ceresit FT 101 .

Антоанета | юни 23rd, 2015 at 6:29 am

Може ли върху Ceresit FT 101 да се боядисва с латекс?

„Направи сам“: Отговорът, който получихме от експерт на „Хенкел България“, е: „Да“

Александър Василев | август 7th, 2015 at 3:34 pm

Здравейте, с какво да залепя пластмасовия държач на видеокамера за автомобил за предното стъкло? Фабрично държача е с гума, после пластмасата и палец, чрез който се създава вакуум. След 4-5 ползвания се счупи и реших да го залепя директно за стъклото, тъй като самата камера се навива на резба.

„Направи сам“:
За да отговорим най-вярно на запитването Ви, потърсихме консултация от специалистите на „Хенкел България“. За съжаление в гамата лепила на Henkel – Moment, няма подходящо за Вашия случай. Навярно бихте могли да опитате с лепилата Loctite. Достоверна информация може да получите от всеки автосервиз, който подменя стъкла, на които се лепи огледалото за обратно виждане. Лично аз не би постъпил така, защото веднъж залепена, премахването на стойката може да се окаже невъзможно и стъклото ще бъде увредено завинаги.

Галина | септември 26th, 2015 at 1:21 pm

Здравейте, с какво мога да запълня пукнатини в тухлена стена ако са от двете страни на стената? Някои от пукнатините с ширина 5 мм.
„Направи сам“: От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Използвайте Ceresit FT 101“

Станислав Камарашки | октомври 19th, 2015 at 6:52 pm

Моля,дайте съвет за лепене на пукнатина в пластмасова вана.Благодаря предварително!

„Направи сам“: От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Нямаме продукт, който да дава трайно решение.“

Веселин Прокопов | май 11th, 2020 at 6:49 pm

Здравейте!

Използвах “Ceresit FT 101 FLEXTEC за запълване на мн малка фуга между пластмасова дограма и мазилка боядисана със силиконова боя. Стената е изложена на силно слънцегреене. След година време поставеният силикон на места се отлепи от боядисаната със силиконова боя мазилка.
Моля, дайте съвет какъв продукт от гамата на Henkel да ползвам.
Благодаря предварително!

Поздрави
В. Прокопов

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2009, Ремонти, Хидроизолация

Ключови думи


 
към началото