В категории: Брой 11/2009, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Боркорони за дърво, метали и строителни материали

Освен в керамични плочи, отвори с голям диаметър, при това често повече на брой, се пробиват и в най-различни други материали. Най-често това са облицовки от масивни дъски (сачак) или плочи от дървесни частици, влакна или талаш (OSB), плочи от гипсокартон, гипсофазер или Aquapanel, различни панели за облицоване на окачени тавани, ламинирани или покрити с гетинакс кухненски плотове, тънки листове от обикновена и неръждаема стомана, алуминий, мед, месинг, плексиглас и други пластмаси, керамични тухли (кухи тела), керемиди и др. Всеки от тези материали поставя различни изисквания към режещия инструмент. Поради това за всеки от тях се използва подходящата боркорона.

Според твърдостта и други особености на материала, боркороните може да бъдат обособени в три основни групи, които ще разгледаме тук.

Отново това са боркорони от последното поколение на Bosch. Всички те се закрепват към бормашината посредством описания вече адаптер Power-Change. Вече стана дума, че той е универсален, т.е. еднакво подходящ както за боркороните с диамантени зърна, така и за останалите видове. Разликата в случая е, че описаните тук боркорони работят заедно с подходящо за случая центриращо свредло. Едни от свредлата са изработени от инструментална стомана HSS с легираща добавка от кобалт. Други имат твърдосплавни пластини на върха си. Дължината на центриращото свредло се подбира според дължината на боркороната. То трябва да стърчи на около сантиметър пред челния ù ръб. Свредлото пробива първо, след което зъбите на боркороната достигат и „захапват“ повърхността на детайла. По този начин свредлото служи за водач, който не позволява на боркороната да бие странично или дори да се измести встрани. При предмети с гладка повърхност това със сигурност би се случило, ако няма центриращо свредло.

Тук изпъква още едно предимство на работата с адаптера Power-Change. За разлика от други вече остарели системи тук опашката на свредлото не се фиксира чрез притягане с винт. Тя има шестостенна форма и влиза в отвор със същото напречно сечение на адаптера. В задния край на всяко центриращо свредло има пръстеновиден канал, в което под натиска на пружина влиза намираща се в отвора стоманена сачма. Тя фиксира достатъчно сигурно свредлото и не му позволява самоволно да се измъкне.

Лесното и бързо, без използване на допълнителен инструмент, освобождаване на боркороната при този адаптер представлява по-голямо удобство, отколкото човек без практически опит би предположил. Работата е там, че смяна на самата боркорона се налага само когато ще се пробива отвор с различен диаметър или при прибиране на инструментите след завършване на работата. След пробиване на всеки отвор в по-дебел материал обаче работата се прекъсва, защото трябва да се извади останалият във вътрешността на боркороната изрязан от материала диск. В повечето случаи това става много по-лесно, а понякога и единствено възможно, след отделяне на боркороната от адаптера. Сега вече дискът лесно може да се избута навън с помощта на отвертка или друг подходящ инструмент, който се пропъхва през отвора за центриращото свредло.

При изрязване на отвори в ламарина тази операция отпада, защото се извършва от само себе си – във вътрешността на боркороната е поставена доста силна спирална пружина, която избутва отрязания диск, щом бъде отделен.

Боркороните, които Bosch предлага, оформят следните три групи:

» Progressor for Wood and Metal – това са боркорони (Ø14÷152), предназначени за пробиване в дърво и плочи от дървесни материали, плексиглас, различни видове пластмаси, включително и армирани със стъкловлакнеста материя, листове от цветни метали (алуминий, мед, бронз), обикновена и неръждаема стомана. Изработени са от инструментална стомана с много висока износоустойчивост (HSS-Matrix II), легирана с 8% кобалт. Прогресивно променящата се геометрия на зъбите (с ъгъл на рязане 10о) значително повишава режещата им способност и улеснява изхвърлянето на стърготините.

» Special for Sheet Metal – както подсказва наименованието, тези боркорони с диаметри от Ø16 до Ø152 са специално създадени за пробиване в метали – тънка стоманена ламарина (≤5 mm), включително неръждаема, от мед, месинг или бронз. Зъбите им (HSS легирани с 8% кобалт) имат променлива геометрия, която осигурява бързо и чисто, плавно и без вибрации рязане на материала. В задния край на боркороната има изпъкнал ръб, който не ù позволява да хлътне в отвора след прорязване на ламарината.

» MultiConstruction – тези боркорони (Ø20÷105) са многофункционални, защото позволяват пробиване на отвори в широк спектър от материали – масивна дървесина и плочи от дървесни материали, ламинирани мебелни плочи, пластмаси, плътни и решетести тухли, керамични блокове за зидане, облицовъчни керамични плочи, газобетон, гипсокартон, гипсофазер, Aquapanel и др. Не са подходящи за пробиване в метал. По периферията на боркороната са споени три твърдосплавни резци, чиито режещи ръбове са заточени с диамантен диск. Тези боркорони режат бързо и имат висока дълготрайност. Специалната форма на надлъжните прорези способства за улесненото изхвърляне на прахта от рязането, така че да не се налага прекъсване за нейното почистване.

За качествено пробиване и запазване на максимална дълготрайност на инструмента трябва да се работи при оптималната честота на въртене на боркороната, която зависи от вида на пробивания материал и диаметъра на отвора. С най-висока честота (1800–3000 min-1) се пробиват отвори в дърво и PVC, а с най-ниска (60–300 min-1) в ламарина от неръждаема стомана.

Като цяло боркороната MultiConstruction работи при по-ниска честота на въртене в сравнение с останалите две – например 300–800 min-1 при пробиване на отвори в тухла.

Когато се пробиват отвори в метал, независимо с кой от двата вида подходящи за целта боркорони се работи, инструментът и мястото на рязане задължително се смазват и същевременно охлаждат със специална течна смазка. Това ускорява рязането, но по-същественото е, че значително се повишава дълготрайността на боркороната.

Накрая са показани две боркорони, които за закрепват към патронника на бормашината чрез адаптери с външна резба, а по-голямата допълнително и с два щифта.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото