В категории: Брой 7-8/2009, Хоби

Акумулаторна въздушна помпа Skil 2800

Лятото е сезонът за активно използване на различни надуваеми предмети и съоръжения. Като се започне от надуваемите плажни топки, дюшеци, възглавници и се стигне до малки басейни и лодки – от дву- или триместни до значително по-големи с извънбордов двигател. За да се ползват, те трябва предварително да бъдат надути с въздух. Най-същественото предимство на надуваемите съоръжения е, че заемат малко място и лесно се транспортират, те са и леки, което не е без значение при пренасянето им на ръка. Спането върху надуваем дюшек е удобно и приятно, а което е дори по-важно – като добър топлоизолатор въздухът предпазва от простуда, когато дюшекът е положен директно върху почвата или влажния през нощта пясък на плажа. Поради удобствата, които предоставят, този вид дюшеци се използват не само при пребиваване на палатка, а и като резервно спално място в жилището.

Когато обемът е малък и налягането съвсем ниско, надуването на топката или дюшека може да стане и с уста. Това обаче не се препоръчва, защото след надуване дори на един дюшек в областта под ушите често се появява болезнено усещане за подуване. Затова дори и в тези случаи се препоръчва използването на различни механични или с електрическо задвижване помпи. За добро или не, човек е склонен непрестанно да се стреми да ограничава физическото си натоварване, дори и когато е на почивка. През последните няколко години на пазара се появиха електрически помпи със захранване от електроинсталацията на автомобила, а други и със собствена акумулаторна батерия. Асортиментът е доста ограничен, и то предимно в магазините на малки, тясно специализирани търговци, а марките им, поне за нас, са неизвестни и съответно небудещи особено доверие.

Неколкогодишният ни опит при плуване с надуваеми лодки и неизбежното поне половинчасово надуване на лодката преди всяко пускане на вода допълнително мотивира интереса да тестваме предоставената ни от „Роберт Бош“ ЕООД електрическа въздушна помпа Skil 2800 дни преди да бъде пусната в продажба и у нас. Освен реномето на марката ни привлече и това, че помпата може да работи както с напрежение 12 V от електроинсталацията на автомобила, така и в автономен режим, като се захранва от собствена акумулаторна батерия – голямо удобство, защото осигурява независимост от автомобила.

Тъй като наименованието въздушна помпа се асоциира често с въздушен компресор, редно е да подчертаем, че тази, както и всички останали от този вид и ценова група помпи, представлява центробежен вентилатор, чиято турбина осигурява сравнително голям дебит на изходящия въздух, но при ниско налягане. Това ще рече, че когато се изисква по-високо налягане на въздуха, например при надуваема лодка, на такава помпа може да се разчита до определен момент, след което надуването трябва да се довърши с механична помпа. Дори и в този случай обаче удобството, което предоставя електрическата помпа, е много голямо, защото и според усреднените данни на други производители с нея в лодката се вкарва до около 98% от необходимия обем въздух. Според техническите характеристики дебитът на помпата Skil 2800 е 500 l/min при работа със собствената ù акумулаторна батерия и 650 l/min, когато се използва външно захранване с напрежение 12 V. Производителят посочва и продължителността на работа с едно зареждане – около 20 min. По тези данни човек трудно може да добие точна представа за възможностите на помпата, защото реалните резултати зависят силно от налягането на въздуха, което трябва да се постигне.

Ние изпробвахме помпата при условия, чиято тежест надвишава средните – за надуване на триметрова лодка с надуваем под и кил при диаметър на трите бордови камери 43 cm. Общият обем на камерите възлиза на около 450 l и те трябва да бъдат надути с въздух при налягане 0,25 bar. Опитът ни показа, че след 3–4 кратно зареждане и разреждане, което е необходимо новата батерия да достигне максималния си капацитет, с едно зареждане такава лодка може да бъде надута поне четирикратно. От около половин час времето за надуване се скъсява на под 10 min. От тях 5 min е времето за работа на помпата и само през останалите пет минути се използва крачната помпа за достигане на работното налягане в борда – по около 10–12 натискания за всяка от камерите. С две думи, времето се съкращава поне трикратно, а физическото натоварване практически не се и усеща.

При близост до автомобила не бива да се пренебрегва и възможността за свързване на помпата към гнездото на запалката, защото честотата на въртене на турбината забележимо нараства, съответно дебитът на въздуха се увеличава и времето допълнително се скъсява.

За да бъдем още по-изчерпателни, трябва да кажем, че специализирани в продажбата на надуваеми лодки фирми предлагат и двустъпални акумулаторни електрически помпи, които, превключвайки от центробежна в режим на бутална помпа, са в състояние без допълнителна помощ да достигнат необходимото по-високо налягане на въздуха. Такава помпа обаче струва около пет пъти повече от Skil 2800 (с цена от 69 лв.) и очевидно не е подходяща за масовия пазар. Пълното обездвижване също не е здравословно.

Досега говорихме само за надуване с въздух, а и представата за въздушна помпа се свързва почти изцяло с тази ù функция. В действителност друго много съществено предимство на електрически задвижваните помпи е, че също така ефективно те се справят и с обратната задача – да изтеглят въздуха. Колкото и човек да се старае, да нагъва и мачка до изнемога дюшека или лодката, въздухът не може да бъде изтласкан докрай. Това повече или по-малко създава проблеми при сгъването и прибирането им в транспортно или за съхранение състояние. Този иначе нерешим проблем, какъвто е случаят с лодката, с лекота се решава, като краят на маркуча се премести от нагнетателния изход на смукателния вход на помпата.

Помпата Skil 2800 е елегантен и очевидно старателно изпипан откъм дизайна уред. Дори капакът на центробежния вентилатор е прозрачен, за да се вижда оцветената в червено турбина. Помпата се доставя с кабел за включване към гнездото на запалката на автомобила и адаптер за зареждане на акумулаторната батерия от мрежа с напрежение 220 V. Тя се състои от 8 никел-металхидридни клетки с капацитет по 1200 mA. Батерията се зарежда за 5 часа. Трябва да се подчертае също, че този вид са следващото поколение батерии след никел-кадмиевите, като ги превъзхождат със значително по-големия си капацитет и по-малката им склонност към ефекта memory (в случая по-точно сходния ефект Lazy), който причинява намаляване на номиналния капацитет и съкращаване на дълготрайността на батерията, ако стриктно не се спазва оптималният режим на разреждане преди повторното зареждане. От екологична гледна точка тези батерии имат същественото предимство, че не съдържат силно увреждащия околната среда кадмий. Необходимо е също така да се знае, че напълно заредена никел-металхидридна батерия се саморазрежда изцяло след 5–6 месеца.

Помпата Skil 2800 се доставя с къс пластмасов маркуч и три преходника с различен диаметър, които, общо взето, покриват потребностите при надуваеми прибори без специален въздушен клапан. В някои случаи, какъвто е надуването на по-голяма лодка, трябва собственоръчно да се измайстори подходящ преходник за свързване на оригиналния маркуч на крачната помпа към електрическата помпа.

Помпата тежи 800 g и се доставя с удобна за съхранение и пренасяне платнена торбичка, която побира всички принадлежности.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Акумулаторна въздушна помпа Skil 2800”

Свилен Добрев | септември 12th, 2012 at 6:00 pm

Бихте ли ми дали информация от къде мога да купя такава помпа?
„Направи сам“:
Skil е марка на Bosch. Така че продуктите на Skil се разпространяват в дистрибуторската мрежа у нас, която продава и електроинструментите с марките Skil и Bosch.
Описаната в статията (2009 г.)помпа е получена за тестване в редакцията на списанието от представителството на Bosch в България.
Преди време тази помпа се предлагаше в централния магазин на Киров АД в кв. Люлин на столицата, ала към момента с по-точна информация, за съжаление, не разполагаме.
Така отговаряме и на още няколко други писма с искане за закупуване на тази помпа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Хоби

Ключови думи

,
 
към началото