В категории: Брой 3-4/2004, Дърводелство и обзавеждане, Материали, Ремонти, Хоби

Лепилата на Henkel – Част I. Двукомпонентни лепила и лепящи ленти

В НС 1–2/2004 г. поставихме началото на поредица от статии по една винаги актуална за всеки майстор или домакинство тема – лепилата и тяхното приложение. Съвременните лепила не само бързо променят практиката и начините за монтиране на различни елементи при строителството и обзавеждането на дома, направата и ремонта на мебели, при поддръжката на градинската техника или автомобила, но често са единственото спасяващо средство, когато трябва да се възстанови счупен предмет или изгради липсваща част от него. Не би било пресилено твърдението, че едва ли не за всеки материал и за всяка ситуация има подходящото лепило или залепващо средство, с които може да се решат всякакви проблеми, включително и в ситуации, пред които мнозина биха вдигнали безпомощно ръце. Когато човек е уверен, че подходящо за решаване на неговия проблем лепило има, остава само едно – да се ориентира в разнообразието на пазара и да избере най-подходящото.

С тази цел в няколко поредни броя ще представим основните видове лепила с марката Moment на немския химически гигант Henkel. Защо именно тях? Отговорът е пределно ясен и еднозначен – концернът Henkel e най-големият производител на лепила в света, качеството им е на световно ниво, а неговата продукция се внася и в нашата страна. Освен това представителството на Henkel в България извършва широка образователна и разяснителна дейност, отпечатва ръководства на български език. Това е дейност, която заслужава да бъде подкрепена, защото е в интерес на нашите читатели и на българските домашни майстори. За всеки, запретвал поне веднъж ръкави за строителна дейност, името на концерна е добре познато и от различните лепила за теракотени и други облицовъчни плочки, фугиращи смеси, саморазливащи се замазки, строителна и монтажна полиуретанова пяна, уплътнителни силиконови пасти и т.н. Всички те се продават под марката Ceresit, която също принадлежи на концерна Henkel. Наименованието Ceresit е емблематично най-вече в сферата на препаратите за хидроизолация и защита на сградите и други строителни обекти срещу влагата, в която област фирмата е не само родоначалник, но и неизменен лидер. За домакините пък името Henkel е свързано най-вече с модерните перилни препарати и така списъкът от продукти може да бъде още значително продължен.

Концернът Henkel има 126-годишна история и носи името на основателя си Фриц Хенкел. С годините непрестанно разширява палитрата от произвеждани продукти, като едно от основните направления е производството на лепила и лепящи средства, които се произвеждат в над 80 предприятия в 60 страни по цял свят и се продават в близо 100 държави.

Лепилата на Henkel покриват целия диапазон от приложения и потребности в бита, строителството и промишления сектор. За всеки конкретен случай има подходящо лепило Henkel. Не случайно главният герой в последната рекламна кампания на фирмата е млад мъж, яхнал мощен мотоциклет, който винаги носи със себе си „магическо“ куфарче, пълно с лепила. Неговият енергичен и уверен вид внушава, че по всяко време и при всеки случай може да разчитате на лепилата на Henkel, продукт на най-модерните и успешни за момента технологии.

Тук е необходимо малко пояснение. Лепилата на Henkel се продават под няколко търговски марки. Най-разпространена в Западна Европа е марката Pattex, която включва широка палитра от лепила. Под марката Ponal се предлагат предимно дърводелски лепила, а марката Assil може да се види върху опаковката на флакони с монтажна пяна и лепила за стиропор. Марката Metylan има над 50-годишна история, като едно от най-качествените лепила за тапети в света. Лепилата с марката Pritt са предназначени предимно за хартиени материали и картони. Известната предимно с моментните си лепила марка Loctite, доставчик на конструктивни лепила за производството на болиди за Формула 1, от 1997 г. също принадлежи на Henkel.

В България и във всички държави от Източна Европа лепилата и лепящите материали на Henkel, предназначени за бита и домашните майстори, вместо като Pattex и Ponal, се предлагат под марката Moment. Друга разлика между тях няма. Всички останали лепила на Henkel запазват марките си и когато се продават на нашия пазар.

В списанието ще представим основните групи лепила Moment в следната последователност:

» Двукомпонентни лепила Super Epox, Repair Kit и лепяща лента (Power Tape).

» Монтажно лепило Super FIX и специални бели лепила за лепене на стиропор, корк, мокети и настилки от PVC.

» Лепила за дърво и паркети, уплътняване на фугите при дървени подови покрития с Fugen Dicht.

» Контактни лепила Kraftkleber и лепене с твърди стопяеми лепила.

Moment Super Epox

Приложение. Двукомпонентните лепила на основа епоксидни смоли се характеризират с голяма здравина на слепване, съчетана с много кратко време на втвърдяване и висока устойчивост на съединението както на механични натоварвания, така и на въздействието на различни химикали и температурни колебания. Лепилото е подходящо за лепене на широк диапазон от материали: метали и техните сплави, стъкло и стъкловлакнести материали, фаянс и керамика, мрамор, камък, бетон, дърво. С него може да се лепят и трудни за лепене материали, като изделия от твърд поливинилхлорид (PVC), полистирол, органично стъкло (плексиглас), поликарбонати, полиамиди и други пластмаси, с изключение на полиетилена, полипропилена и тефлона. Освен за лепене Super Epox е отлично средство за запълване на пукнатини, шупли и други подобни дефекти при ремонт на автомобилни двигатели, възстановяване на мебели и др. Лепилото запълва добре фугите между слепваните предмети, не се разширява или свива при втвърдяване. То може да се използва и за различни по големина отливки. След неговото втвърдяване ремонтираното изделие може да се обработва механически – да се пробива и шлифова. Двукомпонентното лепило с успех може да се използва и за закрепване на различни предмети на открито или закрито. Лепилото е устойчиво на вода, различни масла и органични разтворители.

Произведено е на основата на епоксидни смоли с модифициращи добавки (компонент А) и втвърдител на основа полимеркаптан (компонент Б). Всеки от компонентите на лепилото се съхранява в отделна опаковка, като смесването им се извършва непосредствено преди самото лепене. Не съдържа разтворители, а втвърдяването му се извършва единствено чрез химична реакция, която протича между двата компонента.

Употреба. Работи се при стайна температура, като минималната е 15 °С. Слепваните повърхности се почистват старателно, като гланцът върху гладките повърхности се премахва чрез триене с шлифовъчен лист. След това те се издухват за премахване на праха и изсушават добре. Последната операция е обезмасляване на повърхностите, за което се използва органичен разтворител – ацетон или бензин, и окончателно изсушаване, докато използваният разтворител се изпари напълно.

Компонентите на лепилото се размесват в обемно съотношение 1:1. Най-лесно и точно се работи, като за размесване се използва парче дебело стъкло (със заоблени върху шмиргелов камък ръбове), парче глазирана керамична плочка или твърда пластмаса. На две успоредни и еднакво дълги ивици равномерно се изстисква лепило от всяка от двете туби. След това с помощта на малък шпахтел смолата и втвърдителят се размесват старателно, докато се получи напълно хомогенна смес. Така приготвеното лепило се нанася върху едната от двете слепвани повърхности, двата предмета се съединяват и притискат един към друг. В това положение трябва да останат за около 7–8 min, колкото е времето за втвърдяване на лепилото. При малки по площ слепвани повърхности лепилният шев може да се усили, като се нанесе лепило и около мястото на слепване.

Необходимо е да се работи бързо, защото времето след смесване на компонентите, през което лепилото е годно за употреба, е около 2 min при температура 20–25 °С. След един час лепилният шев е достигнал достатъчно висока якост – 10 N/mm², а максималната якост на слепване (19 N/mm²) се постига след 4 часа.

Двукомпонентното епоксидно лепило не е подходящо за съдове, в които лепилният шев има непосредствен досег с хранителни продукти. Освен това е желателно да се работи с ръкавици, както и да се внимава лепилото и особено втвърдителят да не попаднат в очите.

В оригиналната си опаковка може да се съхранява до 3 години.

Moment Repair Kit

Признаваме си, че този нов за нас, а навярно непознат и за повечето от читателите ни материал предизвика най-голям интерес при подготовката на статията. За разлика от обичайните лепила, готовият за употреба Repair Kit представлява наподобяващ пластилин мек и пластичен материал, който е еднакво подходящ за лепене, уплътняване на фуги, запълване на кухини, оформяне на липсващи парчета или за моделиране на изцяло нови предмети. Тези му качества отварят изключително широк спектър от приложения, немалка част от които са непостижими за други лепящи материали.

Repair Kit е особено подходящ за възстановяване на предмети от природен и изкуствен камък, на бетонни изделия и различни други строителни материали и е идеалното средство за запълване на отчупени места. Също така успешно може да се прилага за възстановяване на липсващи парчета от мебели и други предмети от дърво. Към многото положителни качества на Repair Kit трябва да добавим още, че е устойчив на въздействието на мазнини и органични разтворители, може да лепи и под вода, не се свива или разширява при втвърдяване. Освен това е добър електроизолатор, което го прави подходящ за възстановяване на различни елементи от електрическата инсталация.

Китът е произведен на основа на епоксидни смоли и съответно на този вид лепила се състои от два компонента. Единият (А) съдържа епоксидната смола с модифициращи добавки и пълнител. Вторият компонент (Б) представлява втвърдител с модифициращи добавки и пълнител. Двете съставки се смесват и размесват непосредствено преди употреба. В зависимост от конкретната потребност от всяко от двете рула се отрязват еднакво дълги парчета и старателно се мачкат с ръце до постигане на хомогенна, еднакво оцветена смес. Работи се с предпазни ръкавици от каучук или полиетилен.

След това сместа се нанася и притиска към мястото, което се реставрира. Повърхността на кита се оформя и заглажда с помощта на тесен шпахтел, предварително намокрен с вода. Залепваните предмети се притискат един към друг и се оставят в това положение за 4 часа. След около 6 часа якостта на слепване достига 30 kg/cm², а максималната якост се постига след 24 часа – 50 kg/cm².

Така слепените предмети издържат безпроблемно охлаждане до –30 °С и нагряване до +150 °С. Втвърденият кит може да се обработва механично – да се пробива, пили, шлифова и полира, да се боядисва.

Repair Kit е подходящ за лепене и оформяне на всички материали, изброени при лепилото Super Epox. Същите са изискванията и за подготовката на допирните повърхности на предметите преди залепване.

Moment Power Tape

Moment Power Tape Това е навярно най-универсалното лепящо средство, което винаги трябва да бъде под ръка, защото приложенията на лентата определено надхвърлят станалото нарицателно число 1001.

Лентата Power Tape се състои от три слоя: покривен от полиетилен, армиращ от полиестерно влакно и лепящ. Създадена по уникална технология, лента Power Tape е много здрава (издържа натоварване на опън 17 kg), гарантира пълна водонепроницаемост при налягане до 4 бара, издържа на нагряване до 70 °С, не се „бои“ от ултравиолетовите лъчи и отгоре на всичко има отлична слепваща способност към почти всички възможни материали. Лентата има широчина 5 cm, предлагат се два цвята – черен и сребрист, на ролки с дължина 10 и 25 m. Списъкът с възможните приложения на лепящата лента Power Tape е предълъг, като тук ще изброим няколко от най-типичните:

» Поправка и херметизиране на различни маркучи и тръби, провеждащи студена и топла вода, вентилационни тръбопроводи, тръби за прахосмукачки и др.

» Поправка на различни вещи, като куфари, сакове, палатки, надуваеми басейни, сенници и др.

» Множество поправки по превозните средства и особено на различните гумени тръбопроводи и съединения по двигателя.

Любопитен и твърде красноречив е фактът, че лентата Power Tape влиза в задължителния набор вещи, които „по устав“ се намират в раницата на всеки американски войник. Отново същата лента, но под американското ù наименование Duck Tape, е предпочитаното средство от злосторни филмови герои, които я използват за обездвижване и запушване на устата на пленниците. Дано обаче списанието ни не се чете от техните български побратими.

Важното е лепящата лента Power Tape, подобно на канцеларските лепенки „Тиксо“, на лейкопласта в аптечката или на ролката изолирбанд, да бъде винаги под ръка в шкафа с инструменти или в жабката на автомобила. Знаели ли човек кога ще му притрябва? Нас неволята ни споходи седмица след като получихме от Хенкел България лентата за тестване и току-що се бяхме убедили в нейните отлични възможности. С помощта на Power Tape успяхме да закърпим един порядъчно разбит по трасето София–Прага–Хановер куфар и да върнем багажа непокътнат в България, без да се налага пътьом да харчим пари за нов куфар. Подобно премеждие е достатъчно да убеди всеки, че напълно си струва човек да държи за зор заман не само лента Power Tape, а и целия магически куфар с лепила на Henkel. Защото няма гаранция, че возещият се на мотоциклет рекламен герой на лепилата Moment обслужва и авиолиниите. Важното е, че добре информираният човек е вече наполовина спасен, когато ненадейно го връхлети беда.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Лепилата на Henkel – Част I. Двукомпонентни лепила и лепящи ленти”

Славена Петрова | юли 4th, 2011 at 2:43 am

Статията е написана изключително компетентно, нагледно и достъпна за всички читатели! Благодаря Ви!

Мартин Павлов | март 12th, 2013 at 9:54 pm

Здравейте! Интересува ме дали предлагате ремонтен кит за пвц дограма,или такъв за близки на пвц пластмаси.Благодаря предварително!
„Направи сам“: За съжаление не разполагаме с такава информация.
Най-добре е да се обърнете към фирма – производител на PVC дограма.

Надежда Бальовска | януари 11th, 2016 at 12:52 pm

Здравейте! Въпросът ми до вас е следният: Мога ли с Moment Power Tape да залепя гуменото уплатнение на пералнята, това широкото, което е между барабана и вратичката? Има две дупки, от където изтича вода. Предварително благодаря.
„Направи сам“:
От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Може, но няма да е трайно. Най-добре да се смени уплътнението.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото