В категории: Брой 1-2/2004, Градина

Електронно „плашило“ за гризачи

Мишките и особено плъховете са измежду най-недолюбваните от хората животни, особено когато се заселят в дома или вилата и натрапят своята компания. Присъствието им е неизбежно в постройките за отглеждане на животни или за съхраняване на хлебно или фуражно зърно. При наличие на подходящи условия те се размножават бързо и нанасят големи материални щети, пренасят болести и т.н. Положението силно се влошава наесен и през зимата, когато много кафяви полски мишки се устремяват към жилищата ни в търсене на топлина и храна. Затова открай време хората залагат капани, а често прибягват и до отрови – примитивни средства с нежелани странични ефекти. Рядко ще се намери човек, комуто да се нрави да дави в кофа уловените мишки, а отровата си е отрова и е опасна не само за мишките. Домашните котки, опитомени от прадедите ни именно да се справят с мишата напаст, се превърнаха в разглезени писани и вместо да ловят мишки, фризирани и закичени с панделки,предпочитат да точат лениво нокти върху канапета и възглавници.

Затова хората изобретиха електронен заместител на котката или по-точно казано „електронното плашило“. В Mr. Bricolage открихме два такива прибора, които са в състояние ефективно и елегантно да решат мишия проблем и да отърват жилището от нежелани самонастанили се квартиранти. Тук ще опишем единия от тях – модел PR-220.3/4, пригоден да охранява площ от около 360 m².

Електронното плашило представлява устройство, което излъчва силен ултразвук. Той не се чува от хората и едрите животни, но е непоносим за дребните гризачи. Ултразвукът въздейства силно върху слуха и нервната система, като нарушава жизнените им функции и предизвиква силна паника. Гризачите престават да се хранят и размножават, а след известно време панически напускат обекта, подлудени от електронното плашило. То от своя страна е интелигентно и за да не привикнат след време гризачите с него, устройството постоянно променя формата и честотата на излъчваните импулси. Освен това плашилото има и още едно странично, при това твърде полезно въздействие – отблъсква и силно намалява присъствието в жилището на различни нежелани насекоми, като паяци, мухи, комари и мравки.

Електронното устройства наподобява по форма и големина захранващ мрежов адаптер и като него се включва в електрическия контакт. То трябва да работи постоянно, като консумацията му е толкова малка, че не се регистрира от електромера. Във всяко помещение се поставя по едно електронно плашило, защото излъчваният от него ултразвук не преминава през стените. Освен това той силно се поглъща от меки предмети, като тапицирани мебели, килими, завеси и др. Затова в такива помещения се препоръчва монтиране и на втори уред.

Първоначалният ефект се проявява след около 12–14 дни, а максималният настъпва след още около седмица. В този период гризачите стават силно разсеяни и невнимателни и залагането на капани като допълнително средство за отърваване от тях има много висок ефект. Освен това действието на плашилото има силно превантивно въздействие и до много голяма степен предпазва от проникване на новодошли гризачи.

Накрая ще споменем и едно ограничение. Излъчваният от устройството ултразвук се отразява зле и върху някои дребни домашни любимци, като хамстери и морски свинчета, докато за по-едрите животни, като котки и кучета, е неуловим.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2004, Градина

Ключови думи


 
към началото