В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти

Bosch и Metabo си поделиха отличията Plus X Awards 2009

Двама от водещите производители на професионални ръчни електроинструменти, немските компании Bosch и Metabo, почти изцяло си поделиха наградите Plus X Awards, които тази година се присъждат за трети път. Отличията са били оповестени и връчени на пищна церемония, проведена в средата на май на територията на панаира в Кьолн. В сектора на електроинструментите най-много отличия за високи иновативни постижения, общо 14 награди, са присъдени на Bosch, което осигури на концерна и специалната награда за цялостно представяне като „Най-иновативната марка за 2009 г.“ (Most Innovative Brand 2009) при тази продуктова група. Това желано от всеки производител отличие се присъжда на компании, чиито продукти се отличават с най-високо качество и иновативни технологични решения. По количество на наградите Metabo се нарежда на второ място с общо 9 отличени електроинструмента. Третото място с три отличени машини заема Black&Decker. Други отличени марки електроинструменти тази година няма.

Конкурсът за определяне на годишните награди Plus X Awards се организира от група медии (Media Society Networks), чийто маркетингов бюджет надхвърля 4 млн. евро. Журито, оценяващо кандидатите за награди в широк кръг от браншове, включва 144 авторитетни журналисти и специалисти в съответната област –

технологии (освен електроинструменти са включени още битови електроуреди, битова електроника, видео-, аудио- и комуникационна техника, фототехника, автомобилна електроника, развлекателна компютърна техника), спорт и отдих (обувки и облекло, аксесоари за прекарване на свободното време и уреди за фитнес). В тазгодишния конкурс са участвали над 1000 продукта, състезаващи се в 13 групи, от които са отличени над 260. Съставът на журито е подбран от 32 страни от цял свят, а за участие в конкурса няма регионални ограничения. Всичко това го прави световна проява, а неговите отличия са мощен маркетингов стимул, насочващ интереса на потребителите към наградените продукти и марки.

Конкурсът за електроинструменти се журира от 31 независими специалисти и журналисти от специализирани медии. Техническите и експлоатационните характеристики в групата на електроинструментите са отличени със следните награди:

Innovation – Присъжда се за иновативни решения с най-високи постижения и технологии, очертаващи пътя за по-нататъшното развитие на даден вид инструменти.

High Quality – Това отличие се присъжда на продукти, в чието производство са вложени най-качествени елементи и технологии, които осигуряват висока производителност, удобство при работа и гарантирана дълготрайност, които ги правят дълготрайна инвестиция, а не масов продукт за краткотрайна употреба.

Design – Отличието се дава за постижения във функционалния дизайн, който при редица електроуреди е решаващ мотив при избора на клиента..

Ease of Use/Functionality – Оценява се доколко лесно потребителят може да усвои работата с дадена машина, доколко това е опростено и е интуитивно, т.е. може да се постигне без особени усилия. Значение има качеството на документацията и ръководството за работа, информационната поддръжка от страна на производителя.

Ergonomics – Тежестта при оценката пада основно върху ергономията, намаляването на натоварването на ръцете и други части на тялото, ограничаването до минимум на нездравословното въздействие на машината по време на работа.

Ecology – Оценяват се евентуалните вредни въздействия върху околната среда и хората, изразяващи се в ниво на шума, отделяната прах и вредни газови емисии.

Такива конкурси имат забележимо маркетингово въздействие, привличат интереса към една или друга марка, често думата на журито е ориентир при избора на даден продукт. Затова ще се спрем накратко на отличените машини на Bosch и Metabo.

Те обхващат широк диапазон от видове електроинструменти, като не буди учудване, че седем от машините на Bosch и три от моделите на Metabo са отвертки и бормашини със захранване от литиево-йонни батерии. Далеч преди комисията за присъждане на отличията Plus X Awards да се произнесе, ние като редакция на техническо списание, вече бяхме дали своята преценка, като за всеки от наградените електроинструменти на Metabo, с изключение на храстореза HS 8765, сме публикували подробни статии. Същото се отнася и за част от машините на Bosch. Вродената ни скромност не допуска предположението, че журито се е повлияло от публикациите в „Направи сам“, но във всеки случай вече свършената работа силно ни улеснява в краткото представяне на отличените машини. Улеснени са и читателите ни, защото или вече познават тези машини, или пък може да разгърнат страниците на посочените броеве на списанието.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Инструменти

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото