В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти, Представяме ви

Budget – марката за инструменти на „Практикер“

Обичайна практика на големите търговски вериги е да създават и поддържат собствени марки за обособени групи от продукти. Този подход им позволява по-лесно да поддържат характерното за тях огромно разнообразие от стоки, по-точно да контролират качеството на тези стоки и най-вече да ги закупуват и съответно предлагат на клиентите си на възможно най-ниски цени, по правило непостижими за по-специализираните и малки търговски фирми. Причина за всичко това са огромните обеми продажби, които реализират такива вериги, и много добре организираната в международен мащаб система на работа. Всичко това и у нас през последното десетилетие ги направи основен фактор, като те в много голяма степен определят състоянието на пазара и диктуват ценовите равнища.

При съвременната тясна специализация в отделни видове производства и световна глобализация на бизнеса дори най-известните световни производители на даден вид продукти изработват в собствените си заводи само малка част от тях. Останалата се произвежда от други компании, което за клиента остава скрито. Пък и едва ли има значение, защото носителят на марката гарантира за качеството на продуктите, върху които тя е поставена и които предлага на пазара.

Когато една голяма международна търговска верига създаде, наложи и поддържа собствена марка, това носи съществени предимства за нейните клиенти. Поради големите обеми на продажба в случая вече не толкова производителят, колкото поръчителите на стоките диктуват условията. Те продават големи серии от даден продукт и модел, което позволява поддържане на постоянно ниво на качеството и по-лесното осъществяване на входящия контрол при доставка на стоките. Международният характер на тези вериги също е голямо тяхно предимство от гледна точка на интересите на клиента, защото стоките, които се продават в България например, се продават и на къде-къде по-капризния пазар в Германия. Големите международни вериги градят авторитета си с години и работят за десетилетия напред. Това е още една гаранция, която поемат, заставайки зад своя собствена марка и продуктите, които я носят. За цените е ясно – те по правило са функция на продажните обеми и това е едно от най-силните пазарни предимства на големите търговски вериги. Затова именно те са насочени основно към масовия пазар, а не към тясно специализирани професионални продуктови ниши.

Когато немската верига от магазини „Направи сам“ стъпи преди точно пет години в България, тя донесе със себе си и своите марки, една от които е Budget. С над 430 магазина в Европа веригата „Практикер“ успешно наложи тази марка първоначално, и все още преобладаващо, в сектора на електроинструментите. С доброто съотношение качество–цена те си завоюваха добро име и позиции на пазара на любителските инструменти. Известно е също така, че категоризираните като любителски електроинструменти у нас често се използват и за занаятчийска употреба поради ниската им цена и двегодишната сервизна гаранция.

За изминалите пет години марката Budget пред очите ни претърпя солидно развитие. От предимно ръчни електроинструменти в началото сега стоките с тази марка се предлагат на много места в магазините „Практикер“ според разпределението на отделните обособени продуктови групи.

Все пак водещи си остават ръчните електроинструменти. Моделите им са подбрани така, че да покриват най-често срещаните потребности при поддръжката и ремонта на дома и личното стопанство. За илюстрация ще посочим серията бормашини, започваща с по-малките модели BSS 7504 и BSBM 1100. Всъщност бормашини с мощност 750 W и 1100 W едва ли биха могли да бъдат определени като малки, а като се добави и електронното регулиране на честотата на въртене, плюс промяната на посоката на въртене, което пък ги превръща в електрически отвертки, изискванията на домашния майстор са изпълнени. Тези, които се занимават с по-сериозни строителни ремонти, могат да избират измежду поне три модела на перфоратори (като BBH 9504A например). На върха в тази група се намира къртачът BEP 1500, който и по посочената в наименованието мощност, и по теглото си очевидно надхвърля обичайните граници за любителска машина. Не липсват и акумулаторните бормашини, представени от серията BAS със захранващо напрежение 14,4 V и 16,8 V.

Сред най-често използваните инструменти за обработка на метали бихме откроили ъглошлайфмашините с диаметър на диска 230 mm (BWS 2306-1) и най-малката с диск Ø115 (BWS 1157). Доколкото настолният шмиргел е измежду задължителните машини за всяка работилница, включително и домашната, с марката Budget се предлага моделът BBG 1504, който има два диска с диаметър 150 mm).

В сектора на мебелното дърводелство се предлагат също едни от най-често използваните машини: прободни триони (BSS 7505P), шлайфмашини – лентови (BBF 8005), делташлайфмашини, ексцентършлайфмашини (BES 4205), ръчни фрези (VER 10205) и др.

За любителите на дърворезбата, филигранната обработка на метали и други материали, включително стъкло, за занимаващите се с различните моделизми марката Budget предлага основния за тях електроинструмент – тяло с електродвигател и гъвкав вал с цанга за закрепване на обширен набор от инструменти, наподобяващи зъботехническите.

Марката Budget вече обхваща и редица ръчни инструменти – чукове, клещи, отвертки, дърводелски длета, шлосерски ключове, фрезери, заключващи устройства, различни крепежни елементи, дори и набори пирони с различна големина и размер на главата.

С тази марка се предлага също така модерен обков за врати (дръжки), както и доста богата колекция от осветителни тела.

Допълнителна информация за електроинструменти и машини Budget на сайта може да намерите тук и още тук.

Коментари и въпроси

9 Коментари към “Budget – марката за инструменти на „Практикер“”

andonov | декември 24th, 2011 at 1:35 pm

Интересува ме къде има сервиз за електроинструменти на марката Budget.
„Направи сам“: За да отговорим възможно най-достоверно на това и на редица други писмени и по телефона запитвания, отправихме от своя страна официално запитване до централата на веригата магазини „Практикер“ в България. За съжаление и досега не сме получили отговор. Затова не сме в състояние да предоставим търсената от издателството ни информация. Понеже марката Budget е собственост на „Практикер“ и те са единственият вносител на тези машини у нас би трябвало във всеки от магазините „Практикер“ да Ви предоставят информация за гаранционните условия и упълномощените сервизни бази за ремонт на тази марка електроинструменти.
Допълнителна информация за електроинструменти и машини Budget на сайта може да намерите още тук и още тук.

стоян стоянов | октомври 1st, 2012 at 4:55 pm

Дайте ми моля сервиз за ремонт на Budhet: адрес и телефон.

„Направи сам“: За съжаление не сме в състояние да Ви предоставим информация за сервизното обслужване на инструментите Budget, защото не разполагаме с нея. Трябва да се обърнете директно към вносителя на тази марка у нас – веригата „Практикер“.

Владислав Лукашев | октомври 26th, 2012 at 12:16 pm

Нямам представа какво е качеството на инструментите Budget, но на 245.10.2012 си купих 3 бр. енергоспестяващи крушки Budget. Първата изгоря около 5 минути след монтажа. На другия ден ми я смениха в ПРАКТИКЕР, но вечерта изгоря и втората крушка. Днес пак трябва да отида до магазина за смяна. Очаквам довечера да изгори и третата, а утре и първата сменена крушка.
Не знам каква е практиката на ПРАКТИКЕР, но сключването на договори за продажба на такива стоки си е живо мошеничество. Ще се откажа да пазарувам от този иначе лъскав магазин и ще му правя антиреклама при всяка възможност.
Съжалявам, но по този начин бизнес не се прави!

lazarov | февруари 7th, 2013 at 6:39 pm

Здравейте интересува ме цената на патронника на BUDGET BBH 9504.

„Направи сам“: За покупка на интересуващия Ви патронник трябва да се обърнете към вносителя на тези бормашини веригата „Практикер“, към техния сервиз или към друга фирма, която продава резервни части. Сайтът е на списание „Направи сам“.

magi | май 22nd, 2013 at 2:49 pm

Интересува ме телефон и адрес на сервиз на Budget.
„Направи сам“: Издателството не разполага с достатъчно достоверна информация коя фирма или фирми извършват сервизното обслужване на електроинструментите BUDGET. Понеже те се продават единствено в магазините „Практикер“ ще трябва да се обърнете към някой от тях за получаване на необходимата Ви информация.

Иванка Велкова | март 7th, 2014 at 10:26 am

Здравейте!
Фирма от Пловдив сме, която търси да закупи алуминиеви куфарчета, които да използваме в сферата на козметиката.
Тъй като Практикер предлага алуминиеви куфарчета за инструменти, които са производство на собствена марка BUDGET, бихме искали да попитаме възможно ли е този производител да предложи изработка и на такъв тип куфарчета, какъвто ни интересува нас.
Благодаря Ви предварително за отговора!

„Направи сам“: Понеже „Направи сам“ е списание, трябва да се обърнете към търговската верига Praktiker.

Ивелин | август 26th, 2014 at 10:02 pm

Здравейте, искам да попитам дали е възможно да си закупя батерия за винтоверта понеже моята нещо взе да пада доста бързичко. Точният модел е BUDGET BAS1801. Закупен е преди повече от две години и няма остатъчна гаранция, а той все още си е здрав и няма смисъл да го хвърлям…
Благодаря за отделеното внимание и се надявам дано да има начин да се измисли нещо относно моя малък проблем.
„Направи сам“: Понеже „Направи сам“ е списание, трябва да се обърнете към сервизната фирма, която обслужва марката Budget и съответно търговската верига Praktiker.

Манолевски | юни 9th, 2015 at 10:36 pm

Здравейте!Къде мога да намеря „зегерката“,която държи пружината на патронника на къртач Budget -размер ф-17?
„Направи сам“: Понеже „Направи сам“ е списание, трябва да се обърнете към сервизната фирма, която обслужва марката Budget и съответно търговската верига Praktiker.

Васил Младенов | октомври 3rd, 2015 at 4:09 pm

Здравейте, закупил съм от магазин Практикер , къртач Budget , BEP 1500. Работил съм малко време с него , но ротора му се нуждае от смяна понеже при работа започва да изпуска мирис и дим. От къде мога да си закупя ротор, тъй като съм изгубил гаранционната карта , а и мисля, че срока на гаранцията му е вече изтекъл.

„Направи сам“
За съжаление редакцията на списание „Направи сам“ не разполага с информация коя фирма извършва сервизното обслужване на марката Budget.
Затова трябва да се обърнете към магазина, откъдето сте купили машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото