В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти

Отличията Plus X Awards 2009 – инструменти на Bosch

Акумулаторна отвертка GSR ProDrive Professional – High Quality

Това е най-малката в света професионална миниотвертка. При тегло от само 500 g заедно с батерията, тя може да завива в мека дървесина винтове с диаметър до 5 mm. С едно зареждане на батерията се завиват около 110 винта с големина 3,5х30 mm. Честотата на въртене се регулира в границите 0–250 min-1. Отвертката се продава в комплект с две батерии с капацитет по 1,3 Ah, напрежение 3,6 V и време на зареждане 1 час. Така се осигурява непрекъсната работа през целия работен ден. Максималният въртящ момент при завиване на винтове в твърд материал е 7 Nm и

3 Nm при завиване в мек материал.

Големината ù я прави много подходяща за носене в джоба на работния комбинезон. Съчетанието между ниското тегло и удобната за хващане ръкохватка я правят особено удобна за продължителна работа.

За повече подробности – НС 9-10/2008.

Акумулаторна отвертка GSR 14,4 V-LI Professional – High Quality

Отвертката принадлежи към най-често използвания клас акумулаторни електроинструменти със захранване 14,4 V, защото съчетава ниско тегло и компактни размери с мощност, позволяваща извършване на преобладаващия брой операции по завиване на винтове и пробиване на отвори.

Представител е на семейство машини, захранвани с усъвършенствана литиево-йонна батерия с капацитет 2,6 Ah и време за зареждане само 30 min. Поради силно намаленото вътрешно съпротивление на клетките и други технологични решения, тези батерии осигуряват значително по-голяма захранваща мощност, а дълготрайността им е с около 400% по-голяма в сравнение с литиево-йонни батерии на други производители.

Благодарение на комбинацията между батерията и усъвършенстваните електродвигател и предавателен механизъм, отвертката може да завие в мека дървесина с едно зареждане на батерията до 210 винта с големина 6х60 mm. GSR 14,4 V-LI Professional се препоръчва за завиване на винтове с диаметър до 7 mm

Електродвигателят ù е в състояние да развие максимален въртящ момент до 50 Nm при завиване в твърд и до 22 Nm в мек материал. Има двустепенен механичен предавателен механизъм, който в съчетание с електронното управление на електродвигателя позволява плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–450 min-1 и 0–1450 min-1. Машината пробива отвори с максимален диаметър 32 mm в дърво и 13 mm в стомана. Тежи 1,7 kg. Предлага се и в олекотен вариант (1,5 kg) с компактна акумулаторна батерия.

Повече подробности в НС 7-8/2008.

Акумулаторна отвертка GSR 18 V-LI Professional – High Quality

Това е втората отвертка от серията, включваща и предния модел, която Bosch пусна на пазара през юни м.г. Тя използва същия тип литиево-йонни клетки, като броят им в батерията е увеличен от осем на десет, а напрежението ù е 18 V. Съответно на по-високото напрежение е увеличена и мощността на електродвигателя, като големината на въртящия момент достига 56 Nm при завиване в твърд и до 26 Nm в мек материал (дървесина). Честотата на въртене се регулира в границите 0–500 min-1 и 0–1600 min-1 според избраната степен на механичната предавателна кутия. Възможностите за пробиване на отвори са увеличени до Ø35 в дърво и до Ø13 в стомана. Отвертката е подходяща за завиване в дърво на винтове с диаметър до 8 mm.

Отвертката GSR 18 V-LI Professional тежи 1,8 kg или 1,6 kg в компактно изпълнение.

Повече подробности – в НС 7-8/2008.

Акумулаторна отвертка GSR 14,4 VE-2- LI Professional – High Quality

Този и следващият модел, работещ с напрежение 18 V, са представители на обособена серия машини (Heavy Duty), предназначени за експлоатация при екстремни натоварвания, изискващи голям въртящ момент при завиване на винтове или пробиване на отвори. Имат вградена електронна система за предпазване на електродвигателя от претоварване – Electronic Motor Protection (EMP), която е един от факторите, осигуряващи експлоатационната дълготрайност на машината.

За тази серия също така е характерна и механичната здравина на тялото, което понася безпроблемно падане на машината от височина 2 m върху бетонен под.

Максималният въртящ момент при завиване в твърди материали достига 80 Nm. Отвертката има двустепенен редуктор, а честотата на въртене се регулира в границите 0–380 min-1 и 0–1700 min-1. Предназначена е за завиване на винтове с диаметър до 10 mm, а максималният диаметър на отворите при пробиване в дърво е 45 mm. Тежи 2,3 kg.

Акумулаторна отвертка GSR 18 VE-2-LI Professional – High Quality

Това е вторият модел отвертки от серията Heavy Duty, като се отличава от предния с по-високото си захранващо напрежение – 18 V. По отношение на режима на работа, защитата на електродвигателя и противоударното изпълнение на тялото, различия с модела GSR 14,4 VE-2- LI Professional няма.

Честотата на въртене се регулира в границите 0–420 min-1 и 0–1800 min-1. Максималният въртящ момент при завиване в твърд материал е 88 Nm. В дървесина може да пробива отвори до 50 mm и да завива винтове с диаметър до 12 mm. Тежи 2,4 kg.

Акумулаторна ударна бормашина GSB 14,4 VE-2-LI Professional – High Quality / Design

Това е първият от два модела акумулаторни бормашини, принадлежащи към серията Heavy Duty, предназначени за работа при екстремно натоварване. Всичко казано при описанието на модела GSR 14,4 VE-2-LI Professional от тази серия по отношение на здравината и дълготрайността важи и за тези две бормашини.

Същественото, което отличава тези бормашини (GSB) от акумулаторните отвертки (GSR) е, че са пригодени да пробиват отвори и в строителни материали (тухли). За тази цел те имат ударен механизъм, който произвежда до 25 500 удара в минута и съответно с тази бормашина може да се пробиват в зидария отвори с диаметър до 14 mm.

Големината на въртящия момент е 75 Nm, като машината е подходяща за завиване на винтове за дърво с диаметър до 10 mm. Големината на въртящия момент се регулира в 25 степени.

Тя пробива в дърво отвори с диаметър до 40 mm и в стомана – до 13 mm.

Честотата на въртене се регулира в границите 0–380 min-1 и 0–1700 min-1. Теглото на GSB 14,4 VE-2-LI

Professional е 2,4 kg.

Акумулаторна ударна бормашина GSB 18 VE-2-LI Professional – High Quality / Design

Бормашината е от серията Heavy Duty и се отличава от GSB 14,4 VE-2-LI Professional по захранващото напрежение – 18 V. Това е позволило повишаване на максималния въртящ момент на 80 Nm. Честотата на ударите при пробиване в режим на ударно пробиване е 39 750 min-1, а диаметърът на пробиваните отвори е 15 mm. Теглото на машината е 2,5 kg.

Акумулаторен перфоратор GBH 36 V-LI Compact Professional – High Quality / Ease of Use / Ergonomic

Най-характерното за този най-нов член на семейството перфоратори с акумулаторно захранване е значително намаленото му тегло – 2,9 kg. Това го прави особено подходящ при пробиване на отвори над главата на работещия, при работа на скеле и на други неудобни места.

Капацитетът на литиево-йонната батерия с напрежение 36 V позволява пробиване в бетон на около 100 отвора с размери 6х40 mm. Енергията на удара се регулира в диапазона 0–1,8 J.

При пробиване в дърво, стомана и други материали ударното действие се изключва. В стомана максималният диаметър на пробитите отвори е 13 mm.

Характерно за перфоратора е намаленото ниво на вибрациите (12 m/s²), което е постигнато чрез системата Bosch Vibration Control.

Ъглошлайфмашина GWS 24-230 LVI Professional – High Quality

Това е мощна машина (2400 W), която се отличава с ниското си тегло. По този много важен показател по данни на производителя GWS 24-230 LVI Professional е най-леката машина с такава мощност (5,5 kg). Благодарение на системата Bosch Vibration Control нивото на вибрациите е намалено до 50%. Удобство при работа представлява и възможността основната ръкохватка да се завърта. Машината работи с дискове с диаметър 230 mm.

За повече подробности – НС 12/2008.

Къртач GSH 5 CE Professional – High Quality / Ergonomics

Къртачът попада в петкилограмовия клас (6,2 kg). Има максимална енергия на удара 13 J, която може плавно да се намалява до 2 J. Мощността на електродвигателя е 1150 W.

Благодарение на системата за ограничаване на нивото на вибрациите е постигнато снижаването им с 40% спрямо къртачи от този клас, които не разполагат с такава система. Положението на работния инструмент може да се фиксира в 12 положения, така че да се намира в най-удобното за работа положение.

Перфоратор GBH 4-32 DFR Professional – High Quality/Ergonomics

Перфораторът съчетава достатъчна за повечето приложения мощност за пробиване на отвори с шила и боркорони, както и къртене в твърди строителни материали. Енергията на удара може да се регулира до максималните 5 J. Теглото на машината е 4,7 kg.

Доброто съчетание между мощността и теглото на перфоратора го извежда на челно място в съревнованието по производителност. По данни на производителя GBH 4-32 DFR Professional пробива отвори с диаметър 25 mm до 30% по-бързо в сравнение с конкурентите си в 4-килограмовия клас. Характерна за този перфоратор е ефективно действащата система за намаляване на нивото на вибрациите (под 10 m/s2), което осезаемо се усеща още при първото хващане на машината. Освен специалното изпълнение на допълнителната ръкохватка, системата обхваща и основната ръкохватка, която е закрепена посредством еластичен елемент.

Перфораторът има два патронника – SDS и бързо притягащ челюстен за свредла с цилиндрична опашка. Максималният диаметър на отворите при пробиване в бетон е 32 mm, като оптималният работен диапазон е 14–25 mm. С боркорона перфораторът може да изрязва в тухлен зид отвори с диаметър до 90 mm. В дърво и стомана максималният диаметър на отворите е 13 mm.

Перфоратор GBH 3-28 DFR Professional – High Quality / Ergonomics

Това е перфоратор в по-ниския трикилограмов теглови клас (3,6 kg) с максимална енергия на удара 3,5 J.

Честотата на въртене се регулира в границите 0–900 min-1, а честотата на ударите върху опашката на инструмента – 0–4000 min-1. Максималният диаметър на отвора при пробиване в бетон е 28 mm, а оптималният работен диапазон са отворите с диаметър 12–18 mm. С боркорона перфораторът изрязва в тухлен зид отвори с диаметър до 82 mm.

Подобно на по-големия четирикилограмов перфоратор, и този се отличава с ефективно действаща антивибрационна система, като по данни на производителя GBH 3-28 DFR Professional има с 20% по-ниско ниво на вибрациите в сравнение с конкурентните модели в този клас на други производители.

Ударна бормашина GSB 19-2 REA Professional – High Quality / Ease of Use

Тази ударна бормашина е специализирана за пробиване на отвори в строителната конструкция (бетон и тухлен зид) за поставяне на дюбели. Свързан към машината апарат ефективно засмуква отделените при пробиването дребни частици и прах. Поради това бормашината GSB 19-2 REA Professional е особено подходяща при извършване на ремонтни и монтажни дейности в обитаеми помещения, където безпрашното пробиване е особено важно.

Бормашината има електродвигател с мощност 900 W, а честотата на въртене се регулира в диапазоните 0–1000 min-1/0–3000 min-1. Теглото ù е 3,2 kg. Пригодена е за пробиване в бетон на отвори с максимален диаметър 18 mm, а в тухлен зид – до 20 mm. За дърво и стомана максималният диаметър на пробиване е съответно 40 mm и 13 mm.

Многофункционален инструмент GOP 10,8 V-LI Professional – High Quality

Този модел е професионалната версия, при това с акумулаторно захранване, на аналогичния по начин на функциониране и приложение инструмент от любителската серия на Bosch PMF 180 E, който представихме още в НС 3-4/2007. И тогава, и сега така и не успяхме да дадем подходящо наименование на този инструмент, защото това е машина, способна да шлифова и реже на недостъпни за друг инструмент места. Друга характерна негова особеност е голямата прецизност при работа, което го прави предпочитан при някои по-деликатни операции. Инструментът тежи 1 kg и се захранва от батерия с капацитет 1,3 Ah.

Универсалните и отчасти уникални възможности на инструмента се дължат на специфичното „осцилиращо“ движение, което извършва работният инструмент. Той се движи с голяма честота (5000–20 000 min-1), при което се завърта в обхвата на ъгъл от ±1,4°. Поради взетите конструктивни мерки вибрациите от това движение почти не се усещат.

За рязане се използват няколко различно широки прави триончета, както и с кръгова форма. С тях се изрязват отвори с различна форма, например за вграждане на умивалник в кухненски плот, отрязване на стърчащи пирони и винтове, прерязване на монтирани медни тръби, почистване на фугите между облицовъчни плочки или изрязване на тези, които трябва да се подменят, и т.н. Пластмасовите тръби се режат с трионче, наподобяващо сегмент от диск. С него може да се режат също дървесни материали, гипсови отливки, метали, включително и различни стоманени лайсни и корнизи за пердета.

Комплектът на машината съдържа и обширен набор от инструменти за шлифоване на трудно достъпни или с недостъпна за други шлайфмашини форма.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото