В категории: Брой 5-6/2010, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

Още за саморазливащата се замазка Knauf FE 50 Largo

Публикуваната в НС 1-2/2010 статия за този нов продукт на Knauf предизвика оживен интерес и редица запитвания. Това ни подсказва поне две неща – първо, че Knauf са уцелили поредната пазарна ниша в строителната практика, и второ, че въпреки стремежа ни винаги да бъдем максимално изчерпателни и отделихме цели 7 страници за Knauf FE 50 Largo, очевидно има въпроси, които би могло да бъдат и по-добре осветлени. Затова и потърсихме съдействието на специалистите на „Кнауф България“.

Knauf предлага обширна гама от продукти за саморазливащи се подови замазки, покриващи голям диапазон от изисквания по отношение на дебелината на замазката, времето, необходимо за нейното втвърдяване и изсъхване, физико-механични изисквания към подовата конструкция, наличие или не на подова отоплителна система и др.

Калциево-сулфатната саморазливаща се замазка Knauf FE 50 Largo е нов за България продукт, който до голяма степен е универсален и значително разширява приложението на този вид материали по отношение на дебелината на замазката. Докато обичайната дебелина при останалите материали за саморазливащи се замазки е 3-15 mm, т.е. колкото да се коригират неравностите на стоманобетонната подова плоча преди полагане на връхното подово покритие, Knauf FE 50 Largo позволява полагане на саморазливащи се замазки с дебелина 25-55 mm. С две думи, това е материал, който на практика заменя класическата циментова замазка с дебелина 40-45 mm, която задължително се прави в поне два най-разпространени случая – за защита на подова топло- и шумоизолация, както и на вградена в пода тръбна отоплителна система. В някои случаи това е много подходящо решение и при основен ремонт на стари къщи без стоманобетонна конструкция, когато подовата конструкция се носи от гредоред.

Както много от съвременните строителни материали, така и Knauf FE 50 Largo е създаден преди всичко за машинно полагане – в случая със смесителна помпа. Това е така, защото се цели максимална производителност при минимални разходи на труд, съкращаване на технологичните срокове и общото време за строителство – с две думи, снижаване на разходите и поевтиняване на строителството при едновременно повишаване на качеството. Knauf FE 50 Largo е подходящ както при строителството на големи здания – жилищни, административни, производствени и други, така е напълно приложим и при строителството на еднофамилни къщи или по-големи вилни сгради. Дори и да не се разполага с помпа за приготвяне и разливане на течния разтвор, за малки по площ помещения разтворът на Knauf FE 50 Largo може да се приготви и с ръчен електрически миксер за строителни разтвори. Материалът се доставя във вид на суха смес в книжни торби с маса 40 kg и се разбърква на място с вода.

Важно е да се знае, че макар времето за пълното изсъхване на замазката при естествени условия, т.е. без специално нагряване, да е 3-6 седмици в зависимост от нейната дебелина и температурата на околната среда, само 24 часа след полагане на разтвора върху пода може да се стъпва, а след три денонощия и да се натоварва.

В НС 1-2/2010 са разгледани типичните приложения с конкретни технологични указания за полагане на саморазливащата се подова замазка Knauf FE 50 Largo:

» Полагане на свързана с основата замазка – директно върху стоманобетонната плоча.

» Замазка върху разделящ слой – прилага се най-често при основа дървено дюшеме.

» Плаваща замазка над подова топло- и звукоизолация. Служи за механична защита на изолационните плочи.

» Защитна замазка над положена върху пода тръбна серпантина на водна отоплителна инсталация.

За да не преповтаряме наскоро написани неща, за читателите, пропуснали НС 1-2/2010, издателството все още е в състояние да предостави, макар и ограничено количество, бройки. Тази практика поддържаме от години – може броевете да остаряват, но статиите в тях – не.

За новите саморазливни и самонивелиращи се замазки на Knauf (2016 г.) вижте НС 7-8/2016 г.

За допълнителна повече информация посетете сайта на „Кнауф България“ ЕООД .

Видео към статията

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото