В категории: Брой 3-4/2011, Градина

Електрическа косачка VIKING ME 339 – компактна и лека

Освен с казаното в заглавието, към отличителните качества на новата косачка трябва да се добави поне още едно – машина с универсални възможности за косене на тревни площи с площ до около 500 m². Това я прави отлична косачка за поддържане на тревни площи в дворната градина в близост до къщата или поне при наличие на електрически контакт на подходящо за това място. Всъщност това е и единственото ограничително условие, докато предимствата на косачките, задвижвани от електродвигател, за такъв вид градини и големина на тревните площи, са добре известни, включително и от немалко публикации в списанието. Затова сега, когато към момента на сайта са достъпни общо над 800 статии от „Направи сам” (Б. ред. към 2017 г. броят на статиите надхвърли 1500), вече няма смисъл да се преповтарят вече написани и лесно достъпни неща.

Моделът ME 339 е представител на „серия 3” в обширното семейство косачки на VIKING. Това са най-подходящите и поради това най-често използвани косачки за домашната градина. При широчина на косене 37 cm тя е достатъчно производителна за предвидения обем работа. Същевременно косачката е силно маневрена и лесна за управление, което позволява да се завира на традиционно трудни за косене места между дървета, храсти и други препятствия, да ги обхожда в непосредствена близост до тях, да коси по краищата на тревната площ и т.н. Височината на косене може да се регулира централно на пет степени в обхвата 25–70 cm, което покрива диапазона на косене в зависимост от вида на тревата и режима на ползване на тревната площ.

Косачката се задвижва от електродвигател с мощност 1200 W. Той има термична защита, която го предпазва от повреда поради продължително претоварване. Електрическият кабел за захранване на двигателя е прокаран така, че да бъде скрит и напълно защитен от закачане в клонките на храсти или други предмети, които биха могли да го повредят.

Характерно за тази косачка е също така много доброто качество на окосената морава. Специалната форма на режещите ножове създава при въртенето им мощен въздушен поток, който повдига и изправя стъблата на тревата преди да бъдат прерязани от остриетата на ножовете. В резултат на това се получава равно и чисто окосена тревна площ, включително при полегнала и мокра трева. Насоченият въздушен поток увлича и пренася отрязаните тревни стъбла, като след машината остава чиста повърхност. Кошът пропуска въздуха така, че да може да се запълни изцяло, без да остават празни места. От своя страна и формата на отвора на коша е проектирана така, че да улеснява максимално преминаването на примесения с трева въздушен поток. Изработен от пластмаса, кошът има вместимост 40 l. Нивото му на запълване може лесно да се следи по специалния индикатор. Кошът има удобна за носенето му ръкохватка, а подвижният му капак улеснява изсипването на тревата.

Подобно на почти всички останали косачки на VIKING, и тази има възможност да работи в два режима. Освен събиране на окосената трева и изнасянето й извън тревната площ, машината може да работи и в режим на рекултивация. За целта на косачката се монтира набор за рекултивиране (KIT 339). Той съдържа специален многофункционален нож и пластмасов щит, който се поставя върху отвора за изхвърляне на окосената трева. Ножът за рекултивиране не отрязва наведнъж тревните стъбла, а ги прерязва последователно на различна височина така, че те биват раздробени на дребни късчета. По този начин вместо да се събира и изхвърля, ситно нарязаната трева остава равномерно разпределена в тревната площ и бързо се разлага до екологично чист тор за подхранване на корените на растящата трева. С две думи отнетите от почвата хранителни вещества в голяма степен се връщат обратно в нея. Това намалява потребността от внасяне в почвата на изкуствени торове, тревата расте по-жизнена и по-енергично, и не на последно място – отпада проблемът с изнасяне и оползотворяване на окосената трева, която, оставена на купчинки, много бързо загнива.

За ползите от косене с рекултивация може да научите от проучване на Университета по почвознание (BOKU) във Виена (НС 7-8/2008).

Корпусът на косачката е монолитен и лек, изработен е от здрава, ударо-, топло- и UV устойчива пластмаса. На чувствителните при удар места той е подсилен чрез оребряване, което го прави издръжлив дори и при удар в камък. Заоблените му форми, освен че придават елегантен вид на косачката, имат и друго важно предназначение – в съчетание с гладката повърхност на корпуса способстват за минималното задържане на замърсявания и по-лесното почистване на косачката. След завършване на косенето, машината се привежда в улесняващо почистването й положение – кошът се сваля, ръкохватката се сгъва и навежда напред, а машината се накланя назад, докато задният й край опре на земята. В това положение тя стои изправена стабилно. Така се открива свободен достъп за почистване на наслоени остатъци от трева и пръст по режещия апарат и защитния кожух около него. Той е проектиран така, че да предпазва от изхвърлени от ножовете парчета по-дебели стъбла, камъчета или бучки пръст в целия диапазон от височини на косене. Възможността за сгъване на ръкохватката позволява безпроблемното транспортиране на косачката в багажника на лек автомобил, а пренасянето й се улеснява от малкото тегло (13 kg) и ръкохватките, разположени от двете страни на машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото