В категории: Брой 3-4/2011, Градина

STIHL – FS 70 C-E – най-леката сред мощните коси

С разпукването на пролетта в началото на април представителството на немската компания STIHL у нас обяви поредната си промоционална кампания, която обхваща широка гама от моторни коси – моделите FS 40, FS 45 C-E, FS 56, FS 56 C-E, FS 70 С-Е, FS 87, FS 130, FS 350. В промоцията е включен и храсторезът FS 480. По този начин ценителите на качествената градинска техника имат възможност да изберат най-подходящата за себе си моторна коса и в добавка да получат безплатно предвидените в промоцията благини.

Изборът на най-подходящия модел машина винаги е строго индивидуално решение, което може да бъде улеснено с предоставяне на по-обширна техническа информация. Така например обявената в началото на март т.г. на началната страница на сайта промоция на мотофрезата VIKING VH 440 само за месец привлече над 1000 читатели към двете статии – едната с подробно описание на фамилията мотофрези VIKING и втората – за изпробването от редакционен екип на модела VH 440 в работни, при това екстремни, условия.

Така ще постъпим и сега, но по-напред – няколко въвеждащи слова. Моторните коси са специализирани машини за косене на трева и друга растителност – бурени, растения с по-дебели и жилави стъбла на неравни терени, осеяни с камъни, дървета, огради, бордюри и всевъзможни други препятствия, които правят използването на традиционните четири- и триколесни косачки невъзможно. Тези коси се справят с лекота с високо израснала трева и друга растителност, те са незаменими при косене в краищата на тревни площи и най-вече в близост до препятствия. При тях режещият инструмент най-често е найлонова корда с кръгло или квадратно напречно сечение, чиито работни краища при удар в твърд предмет най-много да се прекъснат, но веднага се подновяват с изтегляне на ново парче от кордата, навита в косящата глава и работата да продължи. В зависимост от вида и най-вече от дебелината на рязаната растителност освен корда, косите може да работят още със специални пластмасови или метални ножове. В горния край на скалата по мощност, тегло и съответно по възможности за рязане на растения с по-дебели и твърди стъбла се намират т.нар. храсторези. Освен с режещите инструменти, с които работят типичните моторни коси, на тези машини може да се постави и метален циркулярен диск, който с лекота поваля всевъзможни храсталаци и леторасти с дебелина на стъблото до около 40–50 mm.

Първите три модела, попадащи в групата на леките моторни коси – FS 40, FS 45 C-E, FS 56, FS 56 C-E, вече са представяни в списанието. Същото се отнася и за моделите от „мощната” серия коси FS 87, FS 130, FS 350, както и за храстореза FS 480.

Тук ще разгледаме модела FS 70 С-Е, който е новост в продуктовата листа на „Андреас Штил” ЕООД. Той е най-малката и лека коса в групата на мощните машини, което предполага и най-широкото му приложение. Косата FS 70 С-Е е предназначена за косене на големи площи с трева, включително дива, високо избуяла, както и на друга растителност с жилави стъбла. С подходящ режещ инструмент (двулистен или четирилистен стоманен нож) машината може да се справя и с тънкостеблени храсти и тръстика.

За този модел може да се каже, че съчетава оптимално достатъчна за предназначението си мощност, ниско тегло, малък разход на гориво, ниско ниво на вредни за здравето съставки в изгорелите газове, с редица удобства, правещи работата с косата не само високопроизводителна, но също така и по-комфортна – по-приятна и по-малко уморителна.

Косата се задвижва от многократно изпитания и доказал качествата си модерен двигател STIHL 2-MIX. При работен обем от 27,2 cm³ той развива мощност от 0,9 kW (1,2 к.с.). За особеностите на неговата конструкция и режим на работа е писано неведнъж в списанието, затова ще се ограничим само до най-същественото от гледна точка на неговата експлоатация. Това е разработен от STIHL двутактов двигател, който за разлика от традиционните двутактови двигатели с вътрешно горене, се отличава с по-висока обемна мощност, голям за обема на цилиндъра въртящ момент, развиван в широк диапазон на честотата на въртене. Резултатът е по-висока производителност при по-ниско тегло на двигателя. Двигателят 2-MIX е с около 20% по-икономичен в сравнение с обикновените двутактови двигатели, а нивото на вредните съставки в изгорелите газове е намалено с до 70% и напълно удовлетворява и най-строгите изисквания приети в ЕС.

Редица решения в конструкцията на буталото и уплътняващите пръстени, смазването на мотовилката и лагеруването на зъбните колела в предавателната кутия значително повишават износоустойчивността на двигателя, позволяват по-продължително косене при силно натоварен режим. Това се все качества характерни за професионалните машини от най-висок клас.

Моторната коса FS 70 С-Е тежи 5,4 kg (без режещия инструмент и предпазителя), и окачена на самар за носене, с нея се работи при минимално натоварване на ръцете и тялото. За лесното водене и управление на машината спомага широката дръжка с две удобни за държане ръкохватки, като върху едната от тях са разположени бутоните за управление на двигателя. Ръкохватката може лесно да се премества надлъж по тръбата, а наклонът й да се променя така, че да бъде максимално удобна според ръста на работещия с косата. Необходимо е да се подчертае, че именно тази конструкция с отдалечено разположени ръкохватки е най-удобната за характерното при косенето равномерно двупосочно движение в доста широк сектор пред косача. За намаляване на натоварването на работещия спомага и ниското ниво на вибрациите, които се предават на ръцете – 5,5 m/s² в двете посоки независимо от това дали ножът е пластмасов или метален. Нивото на звуковото налягане при работещ двигател е 94,0 dB (A), а на звуковата мощност 103,0 dB (A).

Резервоарът побира 0,34 l гориво. Той е изработен от прозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол върху наличното количество гориво. Капачката е с патентована от STIHL конструкция, която гарантира сигурно затваряне и също така лесното й отвиване на ръка без помощен инструмент.

Двигателят е поставен в здрав и елегантен пластмасов корпус с елегантна обтекаема и същевременно практична форма, без ръбове и остри ъгли – това улеснява почистването. Запалителната свещ е така разположена, че кабелът й да бъде предпазен срещу закачане от клоните на храстите. Улеснен е и достъпът до въздушния филтър, който има висока дълготрайност и смяната му се налага след продължителна работа.

За повишаване на комфорта при работа с тази коса е използвана най-съвършената от гледна точка на улесненото запалване система – STIHL ErgoStart. Вместо директна връзка между стартовото въже и коляновия вал на двигателя, което неизбежно може да причини рязък, често доста силен удар върху издърпващата въжето ръка, при тази система завъртането на коляновия вал се извършва от механизъм със силна плоска пружина. Нейното натягане се извършва с неколкократно изтегляне на въжето на малка дължина. По този начин, от една страна, запалването на двигателя става с минимално еднократно физическо усилие, а от друга – гарантирано се избягва вероятността от предаване на удар върху обхваналите ръкохватката на въжето пръсти на ръката.

Органите за управление на двигателя са разположени върху едната ръкохватка, а тя се поставя отдясно или отляво в зависимост от предпочитанията на работещия. Има и бутон, чието натискане моментално прекъсва електрическата верига на запалителната свещ и двигателят спира. След това веригата се възстановява от само себе си и двигателят е готов за повторно запалване.

Подробна информация за различните режещи инструменти за моторните коси на STIHL може да намерите в НС 3-4/2008, както и на сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото