В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2011, Покриви, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

Мазани безшевни хидроизолации с течни материали „Изомакс“

Целта на всяко изложение е да създава оптимални условия за представяне и осъществяване на контакти между производителите, респективно търговците, които предлагат техните продукти и потребителите им. Стремежът да се види и проучи новото, това което все още не познаваме, да се намерят оптимални решения за строителни и ремонтни дейности, привлича посетителите на специализирано изложение каквото е „Българска строителна седмица“. Тазгодишното му издание не правеше изключение. Затова бихме искали да споделим с читателите на списанието едно от собствените ни открития на това изложение, което според нас заслужава по-обстойно внимание и по-широко огласяване.

Сред палитрата от световно известни производители на строителни материали и по-специално в областта на строителната химия, се открояваше щандът на български производител, имащ куража, интелектуалния и организаторски потенциал да създава собствени оригинални продукти. Продукти, които продава не само у нас, но намират радушен прием и в държави, самите те водещи производители на високотехнологични строителни материали. Да предлага материали и технологии на най-високо ниво, по-ефективни и удобни за изпълнение от досега съществуващите.

Тази „бяла лястовица“ на българския производствен хоризонт е фирма „Изомакс“, а възторженото ни встъпление е породено от първото ни запознанство по време на изложението с нейната история и продукти, с основателя и ръководител на фирмата инж. Петър Байчев. Интересът ни към продуктите на „Изомакс“ бе отключен най-вече от това, че позволяват лесни, с високо качество и дълготрайност решения на един от изключителна важност и същевременно сложен проблем – хидроизолацията на всякакви видове сгради и други строителни съоръжения. Проблем, който засяга всеки вид строителство – от многоетажните сгради до еднофамилната къща, вилата и гаража на двора.

Ще си позволим да разширим представянето на фирмата и от гледна точна на въпиющата необходимост журналистиката да издирва и популяризира стойностните примери от времето, в която живеем, стойностните източници на национално самочувствие и гордост.

Фирма „Изомакс“ е основана през 1990 г. и има зад гърба си над 20 успешни години. За разлика от немалко хора на науката, които след промяната съзряха изкусителна възможност за изява в търговията и от изследователи и откриватели се преквалифицираха на вносители на продуктите на световни компании, г-н Байчев е избрал възможно най-трудния път за изграждане и развитие на своята фирма – на изобретател, производител, търговец и на всичко отгоре – да се утвърди и като авторитетен изпълнител със собствени материали на различни по сложност обекти. Успял е да постигне почти невъзможното в днешно време – да продава успешно български продукти в държави, за чиито пазари се надпреварват всички световни производители, включително самите те са производители и износители на хидроизолационни материали. Материалите на „Изомакс“ намират радушен прием дори в САЩ, Испания и Полша, на особена почит са в Украйна, Сърбия, Македония и други държави.

Казаното дотук обяснява и защо щандът на фирмата се отличаваше и по това, че бе окичен с патентни грамоти, сертификати за качество, грамоти от конкурси за най-добър продукт и други отличия, все необорими атестати за качествата на продуктите на „Изомакс“. Най-добрата препоръка за тях дава самата практика. За 21 години списъкът с български и чуждестранни клиенти надхвърля 21 000, а с материали на „Изомакс“ са изпълнени над 1 200 000 m² различни видове хидроизолации. Списъкът с референтни обекти е обширен, част от тях може да се видят и на сайта на фирмата. Сред обществените сгради се открояват Аерогара София и Гранд хотел Варна, а безспорната перла в короната от постижения на „Изомакс“ е първият небостъргач в България, който в момента се строи. За хидроизолиране на основите му е избран материалът „Изоеласт“, носител на две награди за най-добър строителен материал в България за 2009 г. Материалите, предпочетени за строителството на такива скъпи и изключително сложни за изпълнение сгради, са още по-предпочитани в жилищното строителство. Така например досега обитателите на над 2500 жилищни блока са загърбили и вече забравили кошмара от течащите някога плоски покриви благодарение именно на материалите на „Изомакс“. Когато става дума за ново строителство, предимствата им са също така очевидни. Допълнителен стимул да спрем вниманието на читателите на списанието върху тези материали е, че те са изключително подходящи за самостоятелно изпълнение на всевъзможни хидроизолации по принципа „Направи си сам“, включително и затова, че са напълно безопасни и безвредни за работещите с тях.

Ефикасната и дълготрайна защита на строителната конструкция от влагата, независимо от нейния произход и откъде прониква – през покрива, основите или през фугите на облицовката с плочки на пода и стените в банята, е задача от първостепенна важност. От добрата хидроизолация зависи не само комфортът на обитаване, а и въобще пригодността на сградата за използване, зависи и дълготрайността на строителната конструкция. Обичайната практика е да се използват различни хидроизолационни мушами, преобладаващата част от които се залепват чрез стопяване на битума с газова горелка, дейност абсолютно неподходяща за изпълнение по принципа „Направи си сам“. Ситуацията може да стане още по-опасна, когато мушамата се залепва с горещ битумно лепило (втечнен битум с температура около 180 °C) и най-вече при изпълнение на вертикална хидроизолация. Изолацията се изпълнява чрез последователно залепване с частично припокриване на разположени едно до друго платна. Освен неудобството и заплахата от изгаряния и възникване на пожар при работа с открит пламък и разтопен битум тази технология има редица особености, които може да станат причина за компрометиране на хидроизолацията. Мушамата не винаги може да прилепне добре към основата, поради което се образуват джобове и въздушни мехури, особено когато основата не е напълно равна и гладка. Залепването между две съседни платна мушама също може да се окаже неплътно и да останат пролуки за проникване на вода. Непрестанното циклично повтарящо се термично разширяване и свиване на мушамата също може да причини отваряне на фуги между платната. Изолирането с мушама става значително по-трудно при участъци с по-сложна конфигурация, например около комини, капандури и др. Не на последно място редица хидроизолационни мушами не са достатъчно ефикасно защитени срещу въздействието на ултравиолетовите лъчи, и ако не се вземат специални допълнителни мерки за това, много скоро ще започнат да се напукват, да стават трошливи и не след дълго хидроизолацията ще бъде компрометирана.

За разлика от този, да го наречем традиционен способ за хидроизолиране с мушама, материалите на „Изомакс“ представляват гъсти течни разтвори, които се нанасят чрез намазване директно върху подлежащата за хидроизолиране повърхност. Полагат се няколко пласта, като винаги се започва от грунда. Материалите се нанасят чрез намазване с дългокосместа четка или с подходяща техника за разпръскването на разтвори с голям вискозитет. С две думи, така изпълнената хидроизолация представлява многослойна система изпълнена на място.

Важно е да се подчертае, че всички материали на „Изомакс“ са произведени на водна основа и не съдържат органични разтворители. Те са екологично чисти, не отделят вредни за здравето изпарения, не създават проблеми при допир с кожата, не са пожароопасни. Освен това се работи с материали, чиято температура не се отличава от температурата на околната среда. Това им качество ги прави особено подходящи при нови или ремонт на стари хидроизолации в личното строителство, защото всеки безпроблемно може да грабне четката и да се справи безпроблемно със задачата без да прибягва до услугите на майстори.

От експлоатационна гледна точка най-голямото предимство на хидроизолацията, изпълнена по технологията и с материалите на „Изомакс“ е, че се гарантира създаването на напълно еднороден, без прекъсвания и снадки хидроизолационен слой върху цялата защитавана повърхност. Тук няма родилни дефекти и слаби места, неизбежни при наличието на множество снадки. Те винаги пораждат заплахата от проникване на вода и компрометиране на цялата хидроизолация.

Изградената на място чрез последователно намазване изолация неимоверно улеснява и прави много по-сигурна работата при покриване на неравни основи, при наличие на множество чупки, външни и вътрешни ъгли – въобще на места със сложен профил.

Хидроизолацията с материали на „Изомакс“ има много високи механични и физически свойства. Така например с тях може да се направи хидроизолация върху плосък покрив или тераса, която да не ограничава възможността за ходене, без полагане на защитна настилка от плочки. Завършената изолация запазва остатъчна еластичност в границите от –45 °С до 160 °С, което означава, че устоява и не се поврежда при температурни промени в много широк диапазон. Материалите, предназначени за покривни изолации имат изключително висока разтегливост – издържат до 900% удължаване без да се разкъсат. Връхният слой се изпълнява с материал, който има изключително висока устойчивост срещу въздействието на ултравиолетовите лъчи. Освен защитни, той изпълнява и декоративни функции, поради което се предлага в няколко характерни за покриви цветове.

Когато говорим за материалите на „Изомакс“ трябва да подчертаем, че става дума за отделни системи, чиито съставки са специално разработени според вида на хидроизолацията и условията, при които тя се експлоатира – подземни (основи и стени в сутерена), покривни, басейни и резервоари за вода, за мокри помещения и др. Завършеното изолационно покритие се получава в резултат на няколко нанесени последователни един върху друг материала – като се започне от осигуряващ оптимално сцепление с основата грунд и се стигне до защитното връхно покритие, което, когато е открито, изпълнява и декоративни функции. За усилване на хидроизолиращия пласт той се армира според случая със стъкловлакнеста мрежа или полиестерен воал. Армировката става неразделна част от хомогенно изградения пласт, защото бива изцяло пропита от материала, който я обгръща.

Както вече стана дума, технологията за полагане на непрекъсваема хидроизолация от течни материали е пределно лесна за усвояване и изпълнение – нанасяне на материалите с четка, разкрояване и полагане на ивиците армираща тъкан. Този начин на изпълнение особено силно улеснява работата при полагане на хидроизолацията върху вертикални повърхности, както и при по-сложен релеф на основата. Освен това изолацията може да се изпълнява и при температури до около 0 °С, което може да се окаже голямо предимство за закъсали със сроковете строители. Хидроизолацията може да се полага и върху влажни основи, включително и върху току-що декофрирани стоманобетонни елементи и съответно върху съвсем пресен бетон.

Понеже статията е с продължение и в следващия брой ще опишем подробно технологията за изпълнение на различните видове хидроизолации, тук ще се спрем съвсем накратко на типичните приложения на материалите на „Изомакс“. Освен като заместител на класическата хидроизолация с битумни мушами, сферата на приложение на течните хидроизолационни материали е доста по-всеобхватна. С тях са възможни и други ефективни решения, като например ремонт и обновяване на покривни покрития с битумни керемиди (шиндли) или с поцинкована стоманена ламарина. При необходимост хидроизолацията може да се положи и директно върху твърди, устойчиви на натиск, топлоизолационни плочи (XPS), защото методът не изисква нагряване.

Приложението на хидроизолационни системи с материали на „Изомакс“ е илюстрирано на схемата.

» За подземни изолации на сгради и съоръжения (основи, подложен бетон, фундаменти), на бетонни резервоари, басейни и други съоръжения, намиращи се непрекъснато под вода, както и в тунели, подходящата хидроизолационна система е „Изоеласт“. Тя се състои от два пласта „Изоеласт“ с положена между тях армираща стъкловлакнеста мрежа. При по-екстремни условия – ниски температури, мокра основа и висока влажност на въздуха се препоръчва използването на двукомпонентния материал „Изоеласт 2K“. „Изоеласт“ е материалът, с който се изпълнява подземната хидроизолации на споменатия вече първи български небостъргач.

» Най-подходящият материал за хидроизолация на нови плоски стоманобетонни покриви е „Еласта“. Този най-нов (създаден през 2005 г. на база SBS модифициран битум) материал на „Изомакс“се отличава с изключителни качества, съчетаващи голяма здравина, изключителна еластичност (до 900% удължаване) и висока устойчивост на ултравиолетовите лъчи. Качествата на материала позволяват изпълнение на хидроизолацията и без армираща мрежа. Без каквато и да било допълнителна защита, дълготрайността на изпълнената с него хидроизолация надхвърля 15 години. Той е много подходящо решение и за ремонт и възстановяване на стари покривни хидроизолации, на външни фасадни фуги. Полага се на два-три пласта с дебелина около 1,5 mm всеки. Ако се използва армировъчна стъкловлакнеста мрежа, тя се полага между първия и втория пласт. Връхният пласт е от оцветена „Еласта“ и осигурява сигурна защита срещу ултравиолетовото лъчение на слънцето. Според производителя „Еласта“ е единствената на българския пазар течна хидроизолационна мембрана за нови покривни хидроизолации, която изпълнява всички технически изисквания според Наредба №2 от 2008 г. за „Проектиране, изпълнение, контрол и приемане на хидроизолации и хидроизолационни системи на сгради и съоръжения“.

» Ремонт и обновяване на стари покривни покрития от битумни керемиди или профилни листове поцинкована ламарина. Това е изключително ефективно и практично решение, чрез което се обновяват напълно старите покрития, при това с минимални усилия, разход на средства и без усложненията, свързани с тяхното демонтиране. Многократно се удължава тяхната дълготрайност и се гарантира водонепропускливостта на покрива. Хидроизолационното покритие се изпълнява с „Еласта“.

» Ремонт на стари покривни хидроизолации. С най-продължително приложение, доказали се в близо 20 годишната практиката, за тази задача се препоръчват материалите „Изомакс-0“ и „Изомакс-А“. Първоначално се полагат два пласта „Изомакс-0“ с армираща мрежа помежду им. След изсъхването им се нанасят последователно (след изсъхване на предишния) пласт „Изомакс-0“, а след него и „Изомакс-А“. Завършващият предпазващ и декоративен пласт се прави с „Еласта“.

» Хидроизолация на тераси, върху които се ходи, при ново строителство или ремонт, под настилка от плочи или като връхно покритие. Подходящият за случая материал е „Изомраз“. При наличие на настилка, хидроизолацията се изпълнява с два пласта „Изомраз“ с армираща мрежа помежду им. Ако липсва настилка, се полага връхно защитно покритие от цветен „Изомраз“. За отбелязване е, че така изпълненото хидроизолационно покритие има висока устойчивост на износване вследствие на триене, както и на вибрации. Поради това този материал се използва още за хидроизолации в подземни гаражи, паркинги и др. с подобни характеристики места.

» Хидроизолация на стени и под в бани, на басейни, резервоари за вода и др. Подходящият материал в тези случаи е „Изомраз“. За усилване на хидроизолацията върху критичните места, каквито са ъглите между стените и пода, се поставя специална хидроизолационна лента с гумирана централна ивица и мрежеста тъкан по периферията, през която прониква течният разтвор.

» Хидроизолация комбинирана с топло- и звукоизолация върху нови и стари тераси, подови плочи над неотопляеми помещения и др. Използва се материалът „Хидротоп“, с който, макар и в различна степен, се извършват и трите вида изолационни дейности. Все пак водеща е хидроизолацията. Този двукомпонентен материал съдържа гранули полистирен (EPS) и армиращи влакна. Дебелината на пласта се определя според търсения топлоизолиращ ефект. Икономисват се материали и работни операции, като времето за изпълнение се съкращава до 1 ден.

Накрая ще цитираме извадка от заключение в резултат на техническа експертиза за установяване на експлоатационната надеждност и дълготрайност на хидроизолацията на плосък покрив изпълнена с „Изомакс“. Тя е извършена от колектив под ръководството на проф. Д. Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Хидроизолацията е била изпълнена през 1992 г., а обследването е извършено десет години по-късно, през 2002 г. Заключението гласи: „Състоянието на хидроизолацията на плоския покрив на всички негови нива, а така също и характерните участъци (бордове, водоприемници, вентилационни комини и др.) е добро без наличието на каквито и да е дефекти (пукнатини, балони и др.). Това недвусмислено показва, че за този тип хидроизолационна система може да се дава гаранционен период от десет години, в които чрез нея се постига необходимата експлоатационна надеждност и дълготрайност“.

За допълнителна информация, включително и за извършване на всякакви видове хидроизолации може да се обръщате към фирма „Изомакс“. Очевидно е, че най-сигурната гаранция за качество и дълготрайност на хидроизолацията е, когато производителят на материалите и изпълнителят на хидроизолацията са една и съща фирма.

В следващия брой: Изпълнение с течни материали на хидроизолации на принципа „Направи си сам“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Мазани безшевни хидроизолации с течни материали „Изомакс“”

Мартин | март 13th, 2013 at 11:40 am

Здравейте! Интересувам се от възможностите за хидроизолация върху стари битумни керемиди и воалит с посипка,инструкции за работа,гаранционни срокове както и цена на кв.м. за около 1200 кв.м.
Надявам се на бърз и изчерпателен отговор,за който Ви благодаря предварително.
Желая Ви,успешна и дълготрайна реализация.
„Направи сам“: Писмото е препратено на водеща в България фирма, вносител на битумните керемиди и материали Onduline.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото