Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Вакуумна стяга Bessey PS 130

Когато се налага челно свързване на големи и съответно тежки плотове с гладка повърхност обикновените дърводелски стеги са безпомощни. Типичен случай за това е съединяването на дебелите масивни плотове на разположени един до друг или под прав ъгъл кухненски шкафове. Те трябва да бъдат много точно наместени един спрямо друг, а челата им – притиснати достатъчно силно едно към друго, за да прилепнат плътно без луфт помежду им. Едва след това вече може да се пристъпи към механичното им закрепване един към друг. Точното наместване и фиксиране в желаното положение не е никак лесна работа и много трудно може да се свърши без специален инструмент – вакуумна стега. Същите проблеми се появяват и при свързване на плочи от друг материал – гранит, мрамор, плексиглас или други видове пластмаса. Общото между тях, от гледна точка на закрепването им, е изискването да имат равна и гладка повърхност. Това е задължително, за да може да се използват специално създадените за такива случаи стеги с вакуумно захващане към повърхността на притисканите детайли. Кухненските плотове напълно отговарят на това изискване, защото са покрити с дебел гетинакс, чиято блестящо гладка повърхност често е защитена с полиетиленово фолио, за да не се драска при транспортирането им.

„Специалистът” в производството на пристягащи приспособления, немската фирма Bessey, от няколко години предлага моделът на вакуумна стяга PS55, който е подходящ, когато не се налага прилагане на по-голяма сила на притискане между двата детайла. Разстоянието, което стягата може приближи или отдалечи детайлите е 10–55 mm.

Сега компанията предлага нова стяга от същия вид и със същото предназначение – моделът PS 130. Тя е предназначена за пристягане и прецизно позициониране един спрямо друг на по-големи и по-тежки детайли с гладка повърхност. Това я прави особено подходяща за сглобяване на керамични плотове, плотове от естествен или изкуствен гранит, пластмаса, стъкло, ламарина и др. Силата на притискане е 1200 N (срещу 260 N при модела PS55), а разстоянието на преместване на детайлите е 5–130 mm. Теглото на стягата PS 130 е 4,6 kg.

При новата стяга също се използват две гумени вендузи, които се закрепват посредством вакуум към повърхността на всеки от детайлите. За целта всяка от тях има ръчна помпа, с която се изтегля въздухът от пространството, покрито и затворено от вендузата. Всяка от помпите има индикатор, който сигнализира, когато вакуумът е недостатъчен за сигурното задържане на вендузата. В случай на пропускане на въздух необходимото подналягане се възстановява с помощта на помпата. За отделяне на вендузите от повърхността, оттук и на стягата, всяка от помпите има бутон, чието натискане пропуска въздух в цилиндъра и налягането в него се изравнява с атмосферното.

Стягата има механизъм със застопоряващ винт, който позволява бързото й нагласяване на разстоянието между двете опори с вендузи. Самото пристягане става чрез завиване на винта на стягата. Голямо предимство на вакуумните стеги е, че може да се закрепват на произволно място, без опасност от повреждане на пристяганите детайли.

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото