В категории: Брой 3-4/2011, Инструменти, Строителство, Сухо строителство

Нови професионални перфоратори на Bosch в двукилограмовия клас

В началото на май т.г. Bosch пуска на пазара два нови модела в двукилограмовия клас професионални перфоратори – GBH 2-28 DFV Professional и GBH 2-28 DV Professional. Те ще заменят досегашните перфоратори в този теглови клас – моделите GBH 2-26 DFR/DRE Professional.

Новите модели предизвикват особено голям интерес, защото са най-новото развитие при най-масово използвания вид перфоратори. От една страна те са най-леки, съответно повратливи и удобни за работа във всяко пространствено положение, включително и над главата, а от друга, възможностите им за пробиване и къртене, тяхната производителност са достатъчни за извършаване на преобладаващата част от работата при обичайните ремонтни и довършителни строителни дейности.

Bosch е не само световен лидер в производството на електропневматични перфоратори, но и първи пуска на пазара през 1982 г. перфоратор в двукилограмовия клас. Ето защо при появата на нов модел на Bosch често най-добрата преценка за техническите му характеристики дава сравнението с модела, който той заменя. Перфораторите от фамилията GBH 2-28 Professional имат електродвигател с мощност 850 W, с което поемат палмата на първенството в света за теглото си – 2,9 kg за модела DV и 3,2 kg за модела DFV. Единствената разлика между двете модификации е, че GBH 2-28 DFV Professional позволява смяна на патронника в зависимост от извършваната работа – SDS Plus при ударно пробиване в бетон и други строителни материали или къртене, и бързопритягащ челюстен патронник за пробиване в дърво, метали и други материали със свредла с цилиндрична опашка. Това решение несъмнено е предимство, защото прави машината универсална – една за всякакви дейности, свързани с пробиване без оглед на материала, къртене или завиване на големи винтове. То, естествено, си има и своята цена – малко по-високо тегло на машината, и също така малко по-висока цена. Моделът GBH 2-28 DV Professional е с несменяем SDS Plus патронник и очевидно е по-подходящото решение, когато машината се използва изключително като перфоратор – за пробиване и къртене в строителни материали.

Новите GBH 2-28 Professional имат не само най-мощните за масата си електродвигатели, но с енергия на удара 3,2 J те оглавяват световната класация в своята теглови клас и по този особено съществен за всеки перфоратор показател. Сравнено с по-предните модели GBH 2-26 Professional енергията на удара при новите е с 20% по-голяма. Това увеличава възможностите за къртене и пробиване на отвори в бетон, нараства и производителността на работа.

Производителността при работа с машина, която неминуемо създава вибрации, неизбежно зависи и от продължителността на работа, която човек може да си позволи, без това да се отрази неблагоприятно на неговото здраве. Проблемът с вибрациите и поражданата от тях вибрационна болест е изключително важен и затова производителите непрестанно търсят решения за снижаване на нивото им. Най-често прилаганите решения целят да намалят предаваните на ръцете вибрации чрез използване на еластични елементи в основната и по-рядко в допълнителната ръкохватка на инструмента. При по-мощните машини към това понякога се добавя и еластична връзка (с пружини) между корпуса и основната ръкохватка. Тези решения представляват т.нар. пасивна антивибрационна система.

Вярно е също така, че вниманието на производителите, при това напълно логично, досега бе съсредоточено основно в перфораторите и къртачите от по-висок теглови клас, при които вибрациите представляват много сериозен проблем.

Казваме всичко това, за да подчертаем, че при двата нови модела GBH 2-28 Professional e направен значителен пробив и по отношение на по-нататъшното намаляване на нивото на вибрациите с внедряване на решения, надхвърлящи възможностите на досега прилаганите мерки с използване на еластични, поглъщащи част от вибрациите, елементи.

За пръв път в световното производство на леки перфоратори със захват SDS Plus Bosch вгражда в моделите GBH 2-28 Professional и активна антивибрационна система. В резултат на това нивото на вибрациите е намалено допълнително с 30% (спрямо модела GBH 2-26 Professional) – съответно от 15 m/s² на 11 m/s². Практическото измерение на това намаление е, че новите перфоратори позволяват близо два пъти по-продължителна безопасна за здравето работа.

Системата е „активна”, защото за разлика от традиционните пасивни антивибрационни системи, които се явяват като преграда между източника на вибрации и ръцете, които държат машината, тук ефективно се намалява нивото на вибрациите, които създава най-вече ударният механизъм – възвратно постъпателното движение с голяма честота на „летящото бутало”, ударите, които се нанасят върху опашката на работния инструмент. Това се постига чрез вграждане на антивибрационен механизъм с подвижни тежести, чиято маса действа като инерционна противотежест, която противодейства на силите, породени от вибрацията на машината. При сниженото по този начин ниво на вибрациите, класическата пасивна антивибрационна система се справя още по-ефективно.

За отбелязване е още, че смяната на посоката на въртене на ротора става чрез завъртане на блока с четките, което осигурява еднаква мощност на електродвигателя при въртене и в двете посоки. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–4000 minˉ¹, а честотата на ударите – 0-900 minˉ¹.

Перфораторите GBH 2-28 Professional са пригодени да пробиват в бетон отвори с диаметър до 28 mm, като оптималният работен диапазон за продължителна работа е 8–16 mm. С боркорона може да пробиват, по-точно изрязват, в тухлен зид отвори с диаметър до 68 mm. Максималният диаметър на отворите в стомана е 13 mm, а в дърво 30 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото