В категории: Брой 3-4/2011, Градина, Представяме ви

Андреас Штил представи „Колекция 2011“

В началото на март т.г. „Андреас Штил“ ЕООД, представителството у нас на едноименната немска компания, световен лидер в производството на техника за поддръжка и работа в гората и градината, проведе традиционната си годишна среща със своите търговски партньори в страната. Освен домакина на срещата, г-н Георги Драганов, управител на „Андреас Штил“ ЕООД, лектори бяха още г-н Хартмут Аустел, ръководител продажби за Източна Европа и г-н Михаел Шефлер, представител на VIKING.

В рамките на два дена представителите на около 120 фирми, предлагащи техника на STIHL и VIKING, бяха подробно запознати с икономическите резултати на компанията като цяло и на нейното българско подразделение, с конкретната подкрепа, която представителството оказва и в частност през 2011 г. за развитието на техния бизнес, за по-нататъшното увеличаване на продажбите и разширяване на пазарния дял в съответния сектор. Участниците в срещата бяха запознати отрано с новите модели машини, които вече могат да предлагат на нашия пазар, както и с очакваните по-късно през годината. Вторият ден на срещата бе посветен на практическо запознаване и демонстрации на машините STIHL и VIKING. За отделните групи машини в двора на представителството бяха построени тематично обособени павилиони, а демонстратори бяха технически специалисти-инструктори на представителството. Всеки от присъстващите, облечен и снабден с полагащите се лични предпазни средства можеше лично да изпробва дадена машина, като по разбираеми причини нямаше поле за изява единствено на мотокултиваторите.

Палатката за демонстрация на верижните триони бе безспорно най-атрактивна и най-шумна, а най-разгорещени дебати предизвика новата мотофреза VIKING НВ 585. Косачките за трева също бяха непрестанно обградени от хора, така че и обективът на фотоапарата не можеше да си пробие свободен обзор до тях. Както се знае двигателите STIHL 2-MIX са изключително пестеливи откъм замърсяване на въздуха с изгорели газове, респективно миризмата им почти не се усеща. Поради това форсираните двигатели на демонстрационните машините не пречеха около палатките да се вие изкусителната миризма на скара, защото както се знае вкусната трапеза винаги укрепва колектива. А г-н Георги Драганов отдавна е доказал, че умее да изгражда, сплотява и стимулира голямото семейство на STIHL в България така, както това правеше преди години за Festool (Тултехник Системс).

Понеже списанието ни си е заслужило привилегията да бъде измежду първите, които представят по-подробно новите машини STIHL и VIKING, тук няма да говорим за конкретни модели, а за търговски политики и затова потърсихме мнението на г-н Георги Драганов. Ето какво сподели той за читателите на „Направи сам“.

Георги Драганов: Провеждането на годишната среща е не само традиция от основаването на представителството през 2005 г. насам, тя е една от многобройните срещи и други форми на тесни контакти и взаимодействие, които поддържаме с нашите търговски партньори от страната. За тях бе важно да научат резултатите от цялостното развитие на фирмата ни тук, в България, а също така и световните тенденции в тази област. Така всеки би могъл по-вярно да се ориентира в собствената си работа и постижения. Погледнато глобално, въпреки продължаващата все още икономическа криза и силно свито потребление, финансовите резултати и обемът на продажбите на групата STIHL през 2010 г. надхвърлят с 16% постигнатото през първата година на кризата – 2009 г. На фона на продължаващия и през миналата година спад при цели отрасли на промишлеността, постижението на STIHL придобива още по-голяма стойност, включително като пример за справяне и бързо излизане от толкова тежка икономическа обстановка. Подобни са резултатите ни за миналата година и тук в България. Това показва още веднъж, че сме на прав път, а и че нашите клиенти ценят качеството и разнообразието на предлаганите от нас продукти. Не случайно само през 2010 г. компанията като цяло е инвестирала над 127 млн. евро в новаторски разработки и нови производствени мощности.

Като успех на представителството отчитаме също, че въпреки несъмнените трудности успяхме и ще успяваме да съхраним колектива от високо квалифицирани специалисти, да поддържаме оптимални складови наличности, които да позволяват редовното зареждане на всички магазини и търговци с машини, а сервизите – с резервни части. За разлика от много други фирми, ние не посегнахме на разходите за реклама, PR и други маркетингови прояви, защото и най-добрите продукти се нуждаят от също така добро представяне. Затова нашите клиенти са добре информирани, те правят своя избор с отворени очи и ясно съзнание за качествата на продуктите, които им предлагаме и които те избират.

Много важно е също така нашите търговци да познават отлично, до най-малките детайли, машините, които продават, да бъдат стопроцентово убедени в техните качества. Те буквално трябва притежават усещане за всяка от тях, което се придобива в условия на реална работа. Ето защо на тазгодишната среща всеки имаше възможността да изпробва интересуващата го машина. За нас хората, които продават нашите машини трябва да са преди всичко компетентни консултанти, а не само търговци.

Както знаете в производството на верижни моторни триони STIHL е безспорният световен лидер, значителен при това постоянно нарастващ пазарен дял имат и редица от останалите машини. Подобно е положението и на българския пазар, а това не би могло да стане без всеотдайната работа на нашите партньори. Ето защо изграждането на добре развита мрежа с около 150 търговски обекти към момента, които да бъдат в максимална близост до клиентите е ключов фактор за успеха.

Безспорно най-голям принос за успешното налагане на нашите машини е тяхното доказано и многократно изпитано качество, висока производителност, безопасност при работа и минимално или изобщо никакво увреждане на околната среда. В това отношение компромисите при нас са изцяло недопустими, макар, че преследването на такива високи цели неизбежно се отразява на цената.

Третият стълб, на който се гради успехът ни е сервизът, нещо с което също не допускаме компромиси. Ние не позволихме кризата да се отрази негативно на качеството на гаранционното и следгаранционно обслужване, на своевременната доставка на консумативи и резервни части. Не случайно едно от изискванията към кандидатите да продават наши машини е да разполагат с помещения, обзаведени с необходимата техника за извършване на обичайното техническо обслужване и ремонти. По-сложните ремонти, например при машини с електронно управление, се извършват в по-специализирани сервизи, около 80 на брой, които сме обзавели с цялата необходима диагностична и ремонтна техника, разполагат с техническа документация, информация и квалифицирани специалисти.

Направи сам: Върху кои нови модели акцентирахте по време на срещата?

Г.Д.: По принцип трудно може да се даде приоритет на дадена машина, защото политиката на компанията е всяка година да въвежда на пазара множество нови продукти, при това по няколко модела от всеки вид машини. Така че и тази година нашите дилъри имаха възможност отрано да се запознаят в детайли с най-новите модели, които основно ще предлагаме през годината. Започнахме 2011 г. с няколко нови модела моторни верижни триони (MS 261, STIHL MS 231 и MS 251) и моторни коси (FS 70), обновления има във фамилията електрически косачки за трева (VIKING ME 339), предлагаме нови водоструйни машини (STIHL RE 98), ножици за жив плет, сами можахте да се убедихте в интереса към най-новата мотофреза VIKING HB 585. Като тенденция в развитието на градинската техника бих искал все пак да откроя развитието на машините с електрическо задвижване и особено на захранваните с акумулаторна батерия. Макар и безспорен лидер в производството на машини с двигатели с вътрешно горене, компанията заделя все повече внимание на електрическите машини. Не случайно през 2008 г. бяха пуснати на пазара редица такива модели с марката STIHL, защото те имат своите осезаеми предимства особено в малките дворни градини. Компанията много усилено работи в създаването на машини с акумулаторно захранване – освен ножиците за храсти HSA 65 и HSA 85 вниманието на участниците в срещата привлякоха силно косачката за трева MA 339, тримерът FSA 65, въздушната „метла“ BGA 85, верижният трион MSA 160, всичките, работещи с литиево-йонни акумулаторни батерии.

Това е тенденция, която тепърва ще роди редица нови все по-удобни за работа, безшумни и без изгорели газове машини и инструменти. До края на годината гамата акумулаторно задвижвани инструменти за градината ще се сдобие с нови попълнения, които ще предлагаме на българския пазар.

Като цяло ние не само следваме, ние изпреварваме световните тенденции в развитието на техниката за работа в градината и гората по отношение на техническата безопасност, комфорта при работа, намаляване на вредните емисии в изгорелите газове при двигателите с вътрешно горене, нивото на шума и вибрациите и т.н. За всеки технически грамотен човек е ясно, че всички тези елементи отсъстват при масово разпространените евтини машини, повечето от които са внесени без необходимите сертификати за техническо съответствие, в повечето случаи с нередовни митнически документи. Това е и единствения начин да се формират нереално ниски цени.

Бих искал да подчертая още, че политиката на представителството е от обширната продуктова гама да подбираме оптималните за българските условия машини, като се съобразяваме с характера и обема на работата, навиците на хората, които работят с тях, не на последно място и с платежоспособността на клиентите ни. При всяко положение спектърът от модели от всеки вид машини е достатъчно обширен, така че да покрива диапазона от изисквания и търсене. По отношение на най-новите модели българският потребител е толкова привилигерован, колкото е немският – за пример само ще посоча все още новите ножици за жив плет с литиево-йонни батерии HSA 65 и HSA 85, които представихме пред българска публика преди официалното им обявяване в Германия.

Направи сам: Като водеща марка STIHL не може да избегне имитаторите, по-точно фалшификаторите, които мамят клиентите със стоки, които наричаме нарицателно „менте“.

Г.Д.: Това е проблем от световен мащаб, а както добре знаем, някои негативни явления у нас придобиват дори още по-ярко изразен вид. В България също се продават фалшификати, които до голяма степен успяват да наподобят на външен вид наши модели. Освен на външен вид и имитация на характерните за STIHL цветове, се търси и максимално сходство с марката и начина, по който тя е изписана. Всичко това може да подведе не особено зоркия купувач.

Най-силният коз на такива псевдотърговци, е че предлагат фалшификатите си на цени значително по-ниски от оригиналните машини. Тези, които съзнателно купуват такава машина, сами са си виновни за последствията, а тези които са били неволно подмамени, трябва да знаят, че всяко качество неминуемо има своята цена.

Като правило всеки изкушил се да купи машина от неоторизиран търговец на STIHL, я на някой паркинг, пазар или на друго съмнително от търговска гледна точка място, трябва да знае, че въпрос само на време е да загуби парите, които е платил. Машините фалшификати са изработени от некачествени материали, без спазване на технологията, да не говорим, че за тях сервиз и резервни части няма. С две думи това са машини еднодневки. Те нямат нищо общо с нашите машини, с безупречното качество за което ние гарантираме.

И все пак загубата на парите не е най-важното в случая. Големият проблем е, че всяка машина повече или по-малко от помощник може да се превърне във враг на работещия с нея – при некачествена изработка и неспазване на изискванията за безопасна работа. Може само да си представите какво би могло да се случи, ако поради калпави материали и дефекти при изработката предпазителят на верижния трион откаже да спре моментално веригата при възникване на критична ситуация. От критична тя със сигурност ще се превърне в трагична.

Ето защо съветът ми е машини STIHL и VIKING, резервни части за тях да се купуват само от нашите сертифицирани търговски представители. Актуалният списък по региони и населени места може да се намери на нашия сайт.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото