В категории: Брой 3-4/2011, Представяме ви

Bosch преодолява икономическата криза – над 50 млрд. евро оборот през 2011 г.

В НС 1-2/2011 г. публикувахме обзорна статия, посветена на историята, развитието и основните направления на дейност на една от най-големите и емблематични за световния бизнес групировки – немската Robert Bosch. Статията бе посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на компанията Роберт Бош и на 125-годишнината от нейното основаване. Тя предизвика очакван интерес у читателите на „Направи сам”, подклаждан и от това, че двайсет и повече години списанието най-редовно информира за новостите при ръчните електроинструменти на Bosch.

Гигантите от световен мащаб не само са водещите, тези които движат развитието на техниката и технологиите, определят тяхното върхово ниво и проправят пътя към бъдещето, но те в много голяма степен диктуват и световната икономика. Затова в условията на повсеместна икономическа криза, каквато светът не помни от годините на Голямата депресия през трийсетте години на миналия век, именно компании от ранга на Robert Bosch са двигатели, които ще изведат света от сегашното нерадостно състояние. Тяхното развитие и финансови резултати са верен барометър за тенденциите по-напред в националната (разбирай най-вече в Германия), а след това и в световната икономика. Това е така, защото в условията на съвременната глобализация големите компании са международни – с производствени мощности и най-вече пазари по целия свят.

Ето защо преценихме, че информацията от предварителните финансови резултати на групата Bosch за 2010 г. ще представлява несъмнен интерес за читателите на списанието.

Предварителните финансови резултати за 2010 г. убедително показват, че групата Bosch вече преодолява последиците от световната икономическа криза, регистрира устойчив растеж, а нивото на продажбите през миналата година достига нивото на 2007 г. – годината преди началото на кризата. По предварителни данни през финансовата 2010 г. глобалният доставчик на технологии и услуги реализира продажби в размер на 47,3 млрд. евро, което е с 24% повече от предходната година (2009 г. – 38,2 млрд. евро). „Това е най-високият оборот в 125 годишната история на компанията ни“, заяви г-н Франц Ференбах, председател на борда на директорите на Robert Bosch GmbH, на пресконференция в Щутгарт за представяне на годишния баланс на компанията. Общите приходи на групата Bosch също бележат значително подобрение. Що се отнася до финансовия резултат преди облагане с данъци, през 2010 г. компанията достига отново своите целеви стойности – между 7% и 8% от оборота при загуби от 1,2 млрд. евро за 2009 г.

Най-силно се откроява ръстът на продажбите в Азиатско-тихоокеанската зона, които са надхвърлили 10 млрд. евро. Основните двигатели на подем на продажбите на Bosch в региона са глобалното икономическо възстановяване, рязкото покачване на световното производство в автомобилния бранш и повишаващото се търсене в машиностроителния сектор. Освен това, значителен напредък е бил отбелязан чрез преструктуриране в губещи райони, а прагът на печалбата в Северна Америка е бил достигнат отново.

В Азиатско-тихоокеанската зона Bosch има нарастване на оборота с 42%, като за първи път се реализират продажби за над 10 млрд. евро. В Южна Америка компанията успява да отбележи ръст от 36%, а в Северна Америка продажбите се увеличават с 27%. В Европа нарастването е с 16%, макар и спрямо изключително ниската база от предходната година. „В Европа най-вероятно ще успеем да се върнем към нивата от 2007 г. Към най-добрите постижения в годините преди кризата, очакваме това да стане през 2012 или 2013 г.“, казва по-нататък г-н Ференбах. Той допълва още: „Продължаваме да се възползваме от стабилния ръст на развиващите се азиатски и южноамерикански пазари, където разширяваме присъствието си от много години. Това ни помага да запазим основния си екип по време на рецесията, включително в Европа и Германия – факт, който в момента доста често се пренебрегва.“

Двуцифрен ръст във всички направления в производството на Bosch

През изминалата година и трите основни производствени направления на компанията са получили значително развитие, наред с браншовото и регионалното икономическо възстановяване. „Автомобилно оборудване” отбелязва най-висок ръст от 29% като реализира продажби за около 28 млрд. евро (2009 г. – 21,7 млрд. евро). Направлението „Индустриални технологии“ също е успяло да повиши оборота си значително, нараствайки с повече от 27% до над 6,5 млрд. евро (2009 г. – 5,1 млрд. евро). Повече от 500 млн. евро от този ръст се дължат на придобиването на мажоритарния дял от капитала на Аleo Solar AG, което дружество Bosch закупува в края на 2009 г. Направлението „Потребителски стоки и сградна техника“, което пострада по-слабо от рецесията през 2008 и 2009 г., постига също значителен растеж от приблизително 10% – до около 12,5 млрд. евро (2009 г. – 11,3 млрд. евро).

През 2010 г. персоналът на компанията е нараснал с около 12 800 души

През 2010 г. броят на служителите в групата Bosch е нараснал с 4,7% и достига около 283 500 души. В съответствие с развитието на пазарите, повишаването на броя на сътрудниците е най-значително в Азиатско-тихоокеанския регион, където са били създадени около 7500 нови работни места. В Германия персоналът е нараснал с близо 1900 служители – до над 113 600 души. „Ако тази скорост на растеж се запази, в края на 2011 г. Bosch ще има около 300 000 служители. Само броят на висшистите, които търсим, е повече от 9000, като 200 се търсят за Германия“,– каза г-н Ференбах.

Служителите на компанията получават бонуси за добри резултати, както и по случай 125-годишния юбилей на компанията. Общата годишна сума на тези допълнителни възнаграждения възлиза на около 180 млн. евро.

Разходите за изследвания, разработки и инвестиции отново бележат ръст

През 2010 г. Bosch е увеличил разходите си за изследвания и нови разработки с 11% – до приблизително 4 млрд. евро (2009 г. – 3,6 млрд. евро). Около половината от тях са инвестирани в нови продукти и услуги, които пестят ресурси и опазват околната среда. Високите инвестиционни разходи от 2,4 млрд. евро (2009 г. – 1,9 млрд. евро) са за нови производствени мощности, като например производство на фотоволтаични панели в гр. Арнщат, Германия. В Южна Корея, съвместно със Samsung SDI, вече работи производствено предприятие за акумулаторни клетки за хибридни и електрически автомобили, в Сингапур е открит нов изследователски център, а в Китай е направена първата копка на тестова лаборатория.

Очаква се глобалният ръст да продължи и през 2011 г.

Bosch очаква глобалният растеж да продължи и през 2011 г., макар и с по-ниски темпове. Това ще доведе до ръст от приблизително 3,5%. Най-голям тласък се очаква от развиващите се пазари с прогнозиран среден растеж 6%. В същото време европейската икономика ще нарасне едва с 1–2%, като компанията очаква ръст от минимум 2% в Германия. Изгледите на Bosch за пазарите в САЩ също са все по-оптимистични. Благодарение на увеличения износ, по-високата заетост и по-голямото търсене на вътрешния пазар, в Съединените щати се очаква ръст от над 3%. Компанията вижда основните рискове в последиците от финансовата и икономическата криза, които все още не са преодолени, както и в евентуалните промени на валутните курсове.

През юбилейната 2011 г. оборотът за първи път ще надхвърли 50 млрд. евро

През 2011 г. Групата Bosch празнува 150 години от рождението на основателя си Роберт Бош, 125 години от основаването на компанията и 75 години производство на агрегати и възли за дизелови леки автомобили. Планирани са редица празнични мероприятия по целия свят, включително около 200 за служителите на фирмата. През новата финансова година компанията отново очаква да постигне ръст на продажбите и да отбележи положителни резултати във всички направления. „През 2011 г. за първи път оборотът на групата Bosch ще надмине границата от 50 млрд. евро“, – каза г-н Ференбах, „ако, разбира се, предположим, че няма да има неочаквани спадове на глобалната икономика.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото