В категории: Брой 5-6/2010, Градина

Акумулаторни ножици за жив плет STIHL HSA 65 и HSA 85

Очакванията на посетители и журналисти при всяко поредно техническо изложение е да бъдат измежду първите, които да видят, пипнат и да се убедят на място в качествата на най-новите машини и инструменти на водещите производители, на тези, които задават световното ниво при дадени продукти и технологии. Така и ние бяхме измежду първите, взели в ръка двете нови посестрими – акумулаторните ножици за жив плет HSA 65 и HSA 85, които от завода на STIHL в Германия бяха кацнали директно миналата есен в панаирното градче на Пловдив. Тогава тези машини бяха все още съвсем прясна новост за Германия и напълно непознати за българския градинар. И понеже работата ни е да издирваме новостите, към днешна дата ножицата HSA 65 вече се предлага и на нашия пазар.

Разликата между двата модела е в дължината на режещата гарнитура – 57 cm (широчина на рязане 50 cm) при HSA 65 и 69 cm (широчина на рязане 62 cm) за HSA 85. Вторият модел е и по-тежък с 200 g.

Инструментите с литиево-йонна батерия вече не са новост, в това число и при инструментите за работа в градината. Предимствата на този вид батерии са добре познати на читателите на списанието и затова няма да се спираме на тях. През последните година-две те претърпяха стремително развитие и това позволи създаването на немислими доскоро инструменти с акумулаторно захранване.

С тези две ножици за жив плет лидерът в производството на ръчни инструменти с бензинови двигатели за работа в гората и градината STIHL очевидно дава категорична заявка да бъде водещата марка и при градинските инструменти с акумулаторно захранване. Двете ножици са напълно конкурентоспособни на моделите с бензинови двигатели при същата широчина на рязане. Благодарение на акумулаторното си захранване те обединяват положителните качества както на електрически задвижваните, така и на бензиновите ножици – те са автономни и не провличат след себе си дълъг електрически кабел, работят изключително тихо, което в населени места може да се окаже от решаващо значение, не отделят замърсяващи околното пространство и дразнещи обонянието изгорели газове. При това ножиците имат висока производителност и с лекота се справят със стъбла и клонки с дебелина до 22 mm, което надхвърля изискванията при подкастряне на редовно поддържан жив плет. Последният възможен проблем, произтичащ от захранването с акумулатор, е продължителността на работа с едно зареждане на батерията. Конструкторите на STIHL са решили успешно и него. Литиево-йонната батерия AP 80 с напрежение 36 V осигурява непрекъсната работа на ножицата в продължение на 35–45 min. В реални условия тази продължителност е значително по-голяма, защото никой не работи без каквото и да било прекъсване. За пълното 100% зареждане на батерията са необходими 100 min при използване на зарядно устройство STIHL AL 100 и 70 min за достигане на 80% ниво на зареждане. Дори и при това по-ниско ниво батерията е в състояние да осигури 30–40 min непрекъсната работа. STIHL предлага и бързозареждащо устройство AL 300, с което времето за зареждане на батерията до 100% и 80% от капацитета ù е сведено до 50 min и 25 min. С две думи, ако условията изискват непрекъсната работа в продължение на часове, решението е да се използват две батерии – докато с едната се работи, другата се зарежда и така цикълът се повтаря до свършване на работата или на светлата част на деня. Всяка батерия има светодиоден индикатор, който показва нивото на нейния заряд.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото