В категории: Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Професионални прободни триони на Metabo в средния клас

Половината година скоро ще се отърколи, а все не смогваме да представим всички нови продукти, които Metabo пусна на пазара през ранната пролет. Сред новостите са и двата прободни триона STE 90 SCS и STE 100 SCS. Разликата между тях е в мощността на електродвигателя и оттук – в максималната дебелина на рязане. Избързваме да кажем, че най-съществените новости при тези триони са:

» Системата, позволяваща по-лесно рязане по права линия без помощта на водеща шина (оттук произтича и абревиатурата в наименованието им SCS -Straight Cut System).

» Новата система за бързо (Quick) и без помощта на инструмент захващане на опашката на триончето.

Буквата „Е“ в наименованието на моделите означава, че и двата имат електронно управление на честотата на въртене, респективно на честотата на движение на триончето. Цифрата в наименованието показва максималната дебелина на рязане – съответно 90 mm и 100 mm.

Двата нови модела са развитие на много успешно продавания трион STE 100 Plus. Поради това неговото производство не е преустановено и още известно време той също ще се предлага на пазара. Успехът на STE 100 Plus е бил определящ и при избора на конструкцията на новите модели – отново с удължено тяло, което е едновременно и ръкохватка, а във вътрешността му се намират електродвигателят и редукторът. Другата характерна за прободните триони конструкция има ръкохватка, наподобяваща дръжката на ютия за гладене. Този вид машини са представени с два вече наложили се на пазара модели – Metabo STEB 70 Quick и STEB 80 Quick. Така към момента Metabo предлага няколко машини, покриващи широк диапазон от мощност и дебелини на рязане, изпълнени в двете разновидности на конструкцията, така че клиентът, бил той професионалист или напреднал любител, да може да подбере най-доброто и подходящо за себе си.

Преди около две години едновременно с пускането на пазара на голяма изцяло обновена серия акумулаторни бормашини Metabo въведе разделение на ръчните си електроинструменти в три групи – начална, средна и висока, която включва машини с предимно индустриално предназначение. При прободните триони разделянето по групи изглежда така:

» Началната група (L) машини съдържа моделите STEB 70 Quick и 80 Quick

» В средната група (LT) попадат двата нови модела STE 90 SCS и STE 100 SCS

» Групата на машините с индустриално предназначение (LTX) включва моделите STE 135 и STEB 135 (съответно и версиите им Plus). Както се вижда от наименованието им, това са машини, способни да режат до максимална дебелина 135 mm.

Двата нови модела STE 90 SCS и STE 100 SCS са станали още по-леки, по-компактни и по-удобни за работа, което в много голяма степен се дължи на значително обновения им дизайн. Това отчетливо се вижда от двете снимки на по-стария и новия модел. „Вталеното“ тяло се обхваща и държи по-удобно и лесно от ръката, а дебелото еластично гумено покритие значително поглъща вибрациите на машината. Поради същата причина издължената нагоре предна част на машината има гумирано покритие, защото може да се използва като допълнителна ръкохватка.

Трионите имат вградено LCD осветително тяло, което осветява добре мястото на рязане. Допълнително към челото на триона може да се постави модул с лазерен прожектор, чийто лъч очертава линията, по която се реже. Пенделообразният ход на движение на триончето се регулира в четири степени, като при една от тях то е изключено. Честотата на въртене на електродвигателя, респективно честотата на движение на триончето, се регулира според вида на рязания материал. Използвана е изпитаната двуполупериодна система за електронно управление Metabo VC (Vario Constamatic), която позволява плавно регулиране от нула до максимална честота на въртене без загуба на мощност. Също така системата позволява поддържане на постоянна честота на въртене, независимо от натоварването при рязане.

Новост е възможността за регулиране – включване и изключване, на системата за обдухване на зоната на рязане. Когато се режат материали от дървесина например, обилно отделяните стружки покриват мястото на рязане и правят невидима очертаната линия на среза. Това влошава условията на работа и пречи за постигане на желаната точност. Ето защо всеки от новите прободни триони има подходящо разположена дюза, през която се подава създадена от вентилаторната перка на ротора насочена въздушна струя. Тя издухва встрани стружките и мястото на рязане се поддържа чисто. Когато обаче се режат метални предмети, например алуминиев профил, за улесняване на рязането, намаляване на триенето и охлаждане на триончето се използва специална течност. В този случай въздушната струя трябва да бъде спряна, защото би издухвала течността от мястото на рязане. Това вече е възможно при двата нови прободни триона.

STE 90 SCS и STE 100 SCS имат обновен механизъм за бърза смяна на триончето без помощни инструменти (системата Metabo Quick). При завъртане встрани на ъгъл около 60° на оцветения в червено палец заключващият механизъм освобождава опашката на триончето и то лесно изпада от само себе си. Обратно, при отворено положение на палеца триончето се поставя на мястото си, избутва се докрай и палецът се затваря, с което заключващият механизъм е задействан. За разлика от други по-стари системи за бързо захващане на триончето тази има няколко предимства. Палецът е уголемен нарочно, което улеснява неговото отваряне встрани, задържането му в това положение и поставянето на триончето може да става с една ръка. Освен това той се намира над прозрачния предпазител, поради което не се налага неговото повдигане или сваляне при всяка смяна на триончето. С две думи, новата Metabo Quick система прави смяната още по-лесна и бърза. Ниско поставената, непосредствено над повърхността на рязания материал, опорна ролка придава на триончето по-голяма стабилност, елиминира се склонността му към странично наклоняване по време на рязане и в крайна сметка осигурява перпендикулярен на повърхността срез.

Новост в света на прободните триони e механизмът, наречен Straight Cut Sysytem (SCS), който представлява подвижен палец, намиращ се на основата на машината. Предназначението му е да осигурява допълнителна опора и така трионът да реже по права линия – операция, която по принцип не е силната страна на този вид машини, предназначени основно за криволинейно рязане. В спуснато положение палецът, наподобяващ гръбната перка на акула (и затова наречен на немски Finne), влиза в направения от триончето прорез и така се улеснява воденето на триона по права линия, без да се отклонява встрани. При най-малкото отклонение палецът оказва съпротивление, което веднага се долавя от ръката и съответно може своевременно да бъде коригирано. Това нововъведение разширява обсега от приложения на прободния трион, който вече напълно успешно може да бъде използван и като инструмент за рязане по права линия.

Подобно на всички останали прободни триони новите STE 90 SCS и STE 100 SCS са предназначени за рязане на детайли от масивна дървесина или дървесни частици, на пластмаси, вкл. плексиглас, цветни метали, стомана, плочи на гипсова и циментова основа, керамика и др. Съответно Metabo предлага десет различни вида триончета – с универсално приложение и специализирани. Към принадлежностите, които може да бъдат допълнително закупени, спадат още водачи за паралелно и кръгово водене на триона, шина за праволинейно водене, подвижен калъф, който се поставя върху основата на машината за предпазване на повърхността от надиране, адаптери за свързване на щуцера на триона с маркуч на прахосмукачка и др.

За пълнота показваме и двата прободни триона от началната група L.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото