В категории: Брой 12/2010, Инструменти, Металообработване, Покриви

Ръчна щанцова ножица за ламарина

Всеки майстор, бил той домашен или професионалист, познава и най-вероятно притежава ръчна ножица за ламарина. Тя е един от най-разпространените и често използвани механични инструменти. Това обаче важи за класическия вариант на този инструмент, който все пак, макар и за ламарина, си е ножица и реже между две срещащи се под ъгъл плътно притиснати едно към друго остриета.

Всеки работил с такава ножица познава и особеностите при рязане с нея, които при дадени условия се превръщат в недостатък. Така например, за да може ножицата да се придвижва по линията на рязане, едната част от парчето ламарина, в зависимост от това дали ножицата е лява или дясна, трябва да се огъва и повдига нагоре, при което се деформира. С такава класическа ножица е твърде трудно да се изреже вътрешен отвор и особено когато е с малък диаметър. Същото се отнася и за криволинейното рязане въобще.

Това, което силно затруднява или пречи на работата с обикновената, се удава с лекота на щанцовата ножица за ламарина като показаната тук, производство на европейския лидер Bessey. Работният инструмент е миниатюрна щанца, намираща се в края на едното рамо на ножицата. Тя изрязва, по-точно изсича, съвсем тясна лентичка, без да огъва останалата част от ламарината. Ножицата може да реже стоманена ламарина (400 N/mm²) с дебелина до 1,2 mm. Изрязва отвори с минимален радиус 25 mm. При показания на снимката случай предварително се пробива отвор Ø8,5 mm, за да се пропъхне щанцата отдолу.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ръчна щанцова ножица за ламарина”

Лъчезар | януари 8th, 2014 at 2:20 pm

Здравей те каква е цената на щанцованата ножица и иматели е в наличност. Лек ден.

„Направи сам“:
В отговор на Вашето запитване получихме следния отговор от фирма „Ташев-Галвинг“.
Предлага се модел на немската фирма Knipex с цена 107,96 лв. с ДДС.
https://www.tashev-galving.com/064+KNP+013
Предлага се също и модел на фирма Unior (по заявка при цена 61,99 лв. с ДДС.
https://www.tashev-galving.com/064+UNR+246

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото